czy beznadziejny ? Nie, kwestia tylko odpowiedniej aplikacji, a w niektórych sprawdzał się wybornie biorąc pod uwagę cenę wynoszącą nieco ponad 20zł.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez pioro_plmialem ten stary glosnik stx'a w wielu konfiguracjach i pod roznymi napedami, ale basu z tego to bylo malo, no chyba ze z takiej srednicy basu wiecej nie bedzie ...?
ja go miałem w i closed i w br (choć br działał prawie w ogóle nie efektywnie) i w bp4th i w ostatnim configu basem wręcz zabijał, zresztą sporo było też dołu w closed, albo mam taki świetny pokój
Zrobiłem nawet TL dla niego
Chyba wersji bud było z 5 i w finalnej grał całkiem nieźle,choć ciut przeciągał.
Skomentuj
-
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb dość poważna 8ka 92dB przyzwoity X-max i niskie Qts widać że głośnik ma podniesione górne zawieszenie co zwiększy jego X-dem. no i cewka 50mm jak na 20stke to już dużo
Skomentuj
-
jak do kolumn to SCX
SCX ma dużo więcej bajerów dedykujących go do kolumn - bardziej starali się o charkę dodając pierścienie - ten jest raczej do małego suba ale trzeba by posłuchać żeby sprawdzić jak radzi sobie w kolumnach
PS - wielka cewka jest dobra do subwoofera albo do 3d z niskim podziałem - w innych wypadkach niepotrzebnie obciąża głośnik - większa średnica więcej drutu większa masa...
Skomentuj
-
Tak właśnie myślałem, że SW bardziej do subachociaż kolega dolphin123 zbudował suba na SCX'ie, tylko nie wiadomo jak to gra bo w swoim temacie nie opisał jeszcze swoich wrażeń odsłuchowych, a szkoda.... poza konstrukcją dolphin'a nie rzuciła mi się w oczy inna z wykorzystaniem tego głośnika, ukończona oczywiście bo Irek teraz chyba pracuje nad zwrotką pod 22SCX+14SCX+PJ...
Skomentuj
-
Mnie w tym wszystkim zadziwia moc tego głośnika...300 wat z 20-stki? :neutral:
I w związku z tym obawiam sie tego że ludzie na serio spróbują w niego 300 wat wpakować i może sie okazać że sie przeciąży mechanicznie...Ads na którym ustalają normy ma dość spory DF (powyrzej 600) i dzięki temu moce głośników mogą wychodzić nietypowo wysokie.
Skomentuj
-
Wielgachna cewka?? Emm, no dobra...cewka cewką, tylko weź pod uwage podatność zawieszeń w głośniku 8-mio calowym. Nie mogą być za niskie gdyż Fs wypadało by za wysokie chyba że dali by bardzo ciężką membrane, ale taka nie jest. Stąd uwarzam że głośnik ten termicznie może i wytrzyma 300 wat, jednak mechanicznie-tylko w małej obudowie (w jakiej zapewne były prowadzone testy) i to pod potężnym wzmacniaczem który utrzyma go w ryzach.
Edit:
Już pomijając fakt kompresji (nie sądze aby stx to rozwarzał przy projektowaniu tego głośnika, wkońcu to home audio), przez który pakowanie mocy wiekszych niż 100 pare watów może okazać sie bezsensowane gdyż przełoży sie to na grzanie cewki i nic poza tym :)
Skomentuj
-
kompresja będzie taka sama w głośniku 3 calowym jak i 18 calowym z tym samym układem magnetycznym...
Co do pomiaru to moc 300W to norma STX'a czyli głośnik w odgrodzie filtrowany od dołu 35Hz/12dB/okt a od góry na 3k też 12dB/okt. przez godzine
220W to norma AES czyli to samo przez dwie godziny.
Wiadomo że taką moc wytrzyma tylko na "czystym" sygnale zniekształcenia zabiją każdy głośnik...
ADS PLX4000 to potężny wzmacniacz więc te 300W to dla niego pikuś no i kontrolę ma doskonałą - ale chyba oto chodzi żeby testować moc jaka wytrzyma głośnik z dobrym wzmacniaczem a nie z TDA7294
Skomentuj
-
odgroda to odgroda nie free air (po prostu płyta o określonych wymiarach - w sumie jeśli chodzi o obciążenia mechaniczne to prawie free air)
materiał karkasu ani sposób nawijania cewki niema większego znaczenia - w sumie im bardziej dziadowski głośnik tym ma mniejszą kompresje - a to dla tego że cewka ma gorszy drut i siada przy niższej temperaturze. a kompresja jest w 99% powodowana wzrostem rezystancji miedzi w funkcji temperatury - im lepsza cewka (więcej wytrzyma) tym moc większa ale i temperatura cewki przy tej mocy rośnie dla tego np głośnik o rezystancji cewki 6,6 ohma przy 200stopniach na cewce ma koło 11 ohm wnioski - wyciągnijcie sami P=U^2/R
Skomentuj
-
Przykład choćby z jednego podwórka...beyma 18LX60 Vs. 18G550. Wielkość magnesu jest identyczna. LX wykazuje dla 700 wat 4,5 db kompresji podczas gdy g550 3,5. Pomijając taki głośnik choćby jak PD1850...fakt ma spory magnes, ale to nie powinno powodować 3 krotnego spadku kompresji w stosunku do konkurencji...
Skomentuj
-
tu różnice są oczywiste 18LX60 ma cewkę 100mm a 18G550 114mm to po pierwsze po drugie LX ma niższą szczelinę magnetyczną o 1,5mm Powoduje to że przy tej samej mocy LX ma zdecydowanie większą temperaturę na cewce
kompresję powinieneś rozpatrywać inaczej - w obrębie danego producenta należy założyć że używa tych samych drutów (o tej samej wytrzymałości termicznej) więc jeśli mamy głośnik X o mocy 500W i głośnik y o mocy 1000W to niemożna patrzeć na kompresję głośnika X i Y przy 500W bo pierwszy będzie już na skraju możliwości a drugi dopiero "w połowie drogi". Trzeba podejść do tego w inny sposób - sprawdzić kompresję przy np takim samym procentowo w stosunku do mocy maksymalnej obciążeniu głośnika (50,75,100
jeśli weźmiemy znowu wymienione przez ciebie głośniki to okaże się że przy 50%mocy znamionowej G550 ma kompresję na poziomie 2dB a LX jakieś 2,5dB
To świadczy znowu o tym że moc dla G550 jest tak naprawdę podana z większym zapasem niż moc dla LX'a
Skomentuj
-
No ale widzisz, wcześniej pisałeś że kompresja zależna jest tylko od magnesu a tak nie jest. To o czym wcześniej mówiłem czyli np. materiał karkasu cewki też napewno ma wpływ na odprowadzanie ciepła więc nie można mówić że nie ma to większego znaczenia. Widać to na przykładzie 12LX60-15G40, gdzie cewki mają identyczne rozmiary, magnesy również, moc ta sama, ale inny jest materiał karkasu, i inna jest też kompresja. Ostatnio także zauważyłem profilowane otwory wentylacyjnem niby sprawa banalna ale przynosi podobno zauważalne efekty i np. w takim B&C 18NW100 kompresja jest na tyle niska że wrecz pomijalna.
Skomentuj
Skomentuj