według takiego myślenia to ten Alphard jest cudem techniki http://www.alphard.pl/product/131/10
Wielki magnes, odlewany aluminiowy kosz, membrana z kewlaru, czego chcieć więcej?
no i dlatego jest to jeden z lepszych alphardow. ale nadal kiepski
ja radzę porównać charakterystykę starego 14-50-8-SC i nowego 14-100-8-SC i to najlepiej obrazuje jaki postęp dokonał się w STX sie przez ostatnie 3 lata :)
Natomiast mozesz np ocenic jak zagra w niskich rejestrach - zejscie, do jakiej obudowy sie nada, gdzie go zstosowac (spl, ekranowanie, moc, xmax, rodzaj zawieszenia). Oczywiscie to wszystko nie sa 100% pewne stwierdzenia ale mozna wyciagac jakies wnioski jak glosnik bedzie sie spisywal w praktyce na podstawie niektorych parametrow. Tak jak napisalem np barwy parametrem nie okreslisz to oczywiste.
Niestety nie do końca - przykłąd - 15ax , aktualnie AKX który miał grać dołem jak subwoofer, a idealna buda do niego wg symulacji miała mieć 15l , a w realu okazało się że mimo dość niskiego qts br działą dość mało efektywnie , zejścia jakiegoś specjalnego niezależnie od budy nie uświadczymy, a sam głośnik mimo alu cewki, ogromnego magnesu najwyższej jakości , technologii spotykanych w SS gra tylko tak jak kosztuje - za 100zł jest fajny , przebija wszystkie znane mi tonsile w tym rozmiarze, visatony w130s/sc itd.
Niestety - póki głośnika nie weźmie się do ręki, a zaraz potem do budy i nie pomierzy i posłucha to można powiedzieć jedynie że fajnie wygląda i co najwyżej interesująco się zapowiada.
Charka wygląda dość interesująco, szczególnie gdy ktoś miał i mierzył stare 14 :)
Zamieszczone przez fragment
Jeżeli cudem techniki jest
mms 14g dla 5"
SPL-85 db
xmax 3,5
nie wspominając o mocy
Zaczynamy się cofać widzę....
Tak się składa że pomijając xmax bardzo zbliżone parametry ma revelator 15...
Zacznijcie szturamować sklepy w poszukiwaniu alpierda 803sw czy jak mu tam bylo- w20l zejście do niemal 20hz, zupełnie jak scan 23
Nie twierdze ze tu dumanie nad parametrami itd bez odluchu jest 100% skuteczne ale mozna z duzym prawdopodobienstwem zakladac ze parametry i symulacje w wiekszosci przypadkow sa bliskie prawdy. :)
miałem SW803 i mam WH651H81. Co z tego że na fotkach wygląda zajebiście jak w rzeczywistości resor trzeba było jeszcze raz przyklejać do kosza bo na kleju jaki oni zastosowali można go było odkleić jednym mocniejszym pociągnięciem. Gra jak na swoją cenę ok ale po takiej kosmicznej technologii jaką w nim zastosowali można było się spodziewać czegoś więcej.
Niestety ta 8' alpierda tak nisko jak pokazują symulacje nie schodzi - gdzieś nawet mam pomiary, tak samo jak 27 150 w 80l nie schodzi liniowo do 20hz - jak pokazują symulacje :)
A jego spl to <80dB
Głosnik niestety nie gra , raczej niekontrolowanie buczy ;]
Skomentuj