i bedzie impedancja 4ohm... :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
75 ?
W protonsilu 49 chyba, spokojnie można za 40 parę kupić...
Tylko kto coś takiego będzie wzmakiem estradowym napędzał ?
Większość będzie hulała na mostkach tda :lol:
Narożniki kosztują 1zł szt, więc kosztu nie budują w jakimś znacznym stopniu, dobry uchwyt 8zł...
Większym problemem jest natomiast napędzienie dwóch 12'...
Skomentuj
-
Narożniki 1 pln? Pokaż mi takie (porządne), z chęcią kupie, uchwyty na jedną kolumne to 16 pln, ale oszczędności są także na kocyku, płytach, klejach, kracie (która też kosztuje), wtykach, gniazdach, to sie wydają grosze ale w ostatecznym rozrachunku wyjdzie że paczka kosztuje wiecej niż głośniki, a to jest BARDZO nie ekonomiczne. (sam tego doświadczyłem) Nadal nie widze tego gdwt za 49 pln...a poza tym jeżeli miałbym troche dopłacić za porządny głosnik który mam pewność ze nie siądzie w połowie imprezy to myśle że warto.
A jeżeli głośniki okażą sie dobre (w przyszłym tygodniu bedzie już coś wiadomo) to ja je już nakarmie odpowiednią mocą :twisted:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ShiverNadal nie widze tego gdwt za 49 pln...a poza tym jeżeli miałbym troche dopłacić za porządny głosnik który mam pewność ze nie siądzie w połowie imprezy to myśle że warto.
Shiver, chyba nawet w ręku tego tonsila nie miałeś ;]
BTW - o którym seleniumie mowa ?
Narożniki 1 pln? Pokaż mi takie (porządne)
Skomentuj
-
Selenium DH200E-E, koszt z tubką 140 pln...czy miałem czy nie...poniżej 3,5 khz nie można go ciąć i to go dykwalifikuje do prawidłowej współpracy z 30 cm wooferem, tu trzeba cięcia na 2-2,5 khz i koniec tematu bo to jest sprawa oczywista.
No tak plastik fantastik...najfajniejsze jest w nich to że po przykręceniu śruby mocującej pękają ale to tylko szczegół :roll: A poza tym nie każdy może iść na wolumen...ja mam np. 500 km.
Skomentuj
-
takero, w ProTonsilu nie ma teraz GDWT, pisałem maila a w DEXONie nie ma tak tanich tych tonsilów. 49zł to one kosztują ale netto :wink: brutto zapłaciłem 69 zł za sztuke :)
Te plastikowe to trzeba tez trafic, ja za pierwszym razem trafiłem na takie co pękały, a potem trafily mi się dobre, nie pękną choćbym chiał :) no moze przesadziłem ale nie pękną przy przykecaniu.
Ale macie problemy, normalnie jak dzieci :) offtopowo sie porobiło :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ShiverSelenium DH200E-E, koszt z tubką 140 pln...czy miałem czy nie...poniżej 3,5 khz nie można go ciąć i to go dykwalifikuje do prawidłowej współpracy z 30 cm wooferem, tu trzeba cięcia na 2-2,5 khz i koniec tematu bo to jest sprawa oczywista.Zrobiłbym te paczki tylko żebyś mógł się przekonać co lepiej zagra i co jest bardziej opłacalne - prawie 2 calowy selenium, który ma gorę cholernie przeciętną (słuchałeś go ? ) czy ten tonsil , którego nigdy nie kupiłem za więcej niż 50zł... Co ciekawe podrób też nigdy nie miałem bo każdemu mierzyłem charkę.
Jeśli miałbym już wchodzić mniej budżetowe głośniki niż tonsil to wybrałbym celestiona CDX1-1425 który niedość że w kosmicznej technologii budowany jest to naprawdę dobrze gra, w przeciwieństwie do tego seleniuma którego każdy poleca, a chyba mało kto słyszał...
Skomentuj
-
No fajnie, ale coś za coś, albo dobry środek, albo dobra góra, albo płacimy jeszcze wiekszą kase i mamy to i to. Ważna jest odpowiednia sztuka kompromisu. Ja osobiscie przyjołbym taką wersje: Paczka na jednym 32-500, z płyty meblowej z odyzysku z minimalnym wykończeniem, i z gdwt stx'a czyli wersja totalnie budżetowa. Wersja poważniejsza czyli dwie sztuki stx'a+driver jaki tam sie komu podoba, i do tego paczka z osb ładnie wykończona kocykiem, z narożnikami i innymi duperelami.
Ps. Ten celestion też na wysokich nie jest idealny...choćby 220Ti go rozkłada pod tym względem za niższą cene :P
Skomentuj
-
dam Ci zaraz charkę starej AJ z której wynika że to najlepszy głośnik świata, charka jak od linijki, kątowe świetne, zniekształceniami bije na głowe DXa bezapelacyjnie !
Jak dałbym Ci te pomiary i kazał zgadywać nie miałbyś wątpliwości...
Ale niestety, ani charki, ani TSy nie grają.
STX robi głośniki z kosmicznych materiałów, daje najlepsze i największe magnesy , wszystko naj naj, a mimo to nie może się równać z vifą w której mimo że wszystko jest zwykłe to jednak gra to lepiej.
Myślałem że okres porównywania głośników na podstawie charek mamy juz za sobą :)
UWAGI MODERATORAA teraz koniec offtopa!
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Skomentuj
-
Takero, każdy ma swój profil, kierunek a na końcu ucho jeżeli chodzi brzmienie głośników.
Jak dla mnie np. Seas 27bf gra, przepraszam, stęka w porównaniu z nowym wysokim ax z stx.
Moje czterdziestoletnie doświadczenie nauczyło mnie jednego: ZNACZEK NIE GRA.
Propopnuję aby ktoś a najlepiej ktoś taki jak np. Ty Takero, zajął się poważnymi testami "ślepymi" bo skończysz Ty i inni tak jak ja tzn. wiele lat grało coś co było... reklamowane.
Jak byś miał pytania jak to zrobić to chętnie przedstawię swoją wizję.
Pozdro.
Skomentuj
-
ALBERTO, zacznijmy od tego że w dużej mierze gra głośnika zależy od zwrotnicy, po drugie metalowy seas 27 to syf imho, mi się kompletnie nie podoba.
Po trzecie - nowy stx jest ok, ale vifa dx25 kosztująca 40zł więcej jest dużo lepsza niestety.
A tak w ogóle to jeśli nie zauważyłeś to nigdy nie sugeruję się znaczkiem :P
Swoją drogą ciekawi mnie skąd wiesz jakie testy przeprowadzam - czemu nie ślepe, a jawne , przez okno mnie podglądasz ? :P
Pawel S., gdyby ta PJ miala jeszcze normalny front, a przynajmniej normalną farbą pomalowany to byłaby bajka ;]
Skomentuj
Skomentuj