Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Być może i masz rację, ale być może nie, musiałby się tu wypowiedzieć kto ma duże doświadczenie w konstrukcjach kolumn.

Ale w końcu nie słuchasz na codzień generatora tylko muzyki :wink:

Poza tym to układ rezonansowy a nie pompka, i tu pojawiają się chyba nieco inne zjawiska fizyczne ale nie mam dużej wiedzy na ten temat.

Skomentuj

Zamieszczone przez Wallker
      Zrób zdjęcie głośnika i pokaż bo fotka dolphin123'a nie działa :razz:
      Teraz widać ? :wink:

Siedzę nad jego obudową i to strojenie nie przyprawia o łatwość projektowania :wink:

Skomentuj

mskojon jakaś nieregularna ta twoja obudowa;p

nosmaster pochwal się jak skonczysz dzieło puki co szykuje sie ładny diabeł widzę ,chyba nie ma takiego(małego) z taką cewką :) układ magnetyczny tez od alpharda, a z czego kosz?

Skomentuj

układ magnetyczny też od alpharda więc wygląda kosmicznie :P kosz będzie spawany bo nie mam niestety nic co mógłbym dopasować, zobaczymy co z tego wyjdzie hehe

Skomentuj

Zamieszczone przez dj-mati
            nosmaster pochwal się jak skonczysz dzieło puki co szykuje sie ładny diabeł widzę ,chyba nie ma takiego(małego) z taką cewką
            Dynaudio od dawna stosuje 2,5" czy nawet 3" cewkę z 16cm głośnikach i to wcale nie po to, żeby uzyskać dużą moc.

Skomentuj

więc po co stosujątak duże cewki?

Skomentuj

więc po co stosujątak duże cewki?
                Bo audiofile na to lece. To tak jak zastosowac 17 calowe kola w maluchu. Jaki szpan i wogóle wypas. A jak jeszcze koledzy zobacza to juz wogole super.

Skomentuj

ciekawe jaki wyjdzie z tego efekt o dynaudio nie wiedziałem,że takie stosują ,puki co może zostańmy przy naszym 17-200 :twisted: :arrow:

Skomentuj

na logikę to nie wychodzi za dobrze... większa masa drgająca ma zły wpływ na wyższe pasmo :P

Skomentuj

komu potrzebne wyższe pasmo jak to niby "sub" miał by być

Skomentuj

chodziło mi o te dynaudio mój głośnik ma być mini subem więc mnie wyższe pasmo zupełnie nie interesuje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                          na logikę to nie wychodzi za dobrze... większa masa drgająca ma zły wpływ na wyższe pasmo :P
                          Jak podłączyłem 17-200-SW na sucho free air to tak naprawdę jest to pierwszy głośnik z którym się spotkałem, który nie wydobył z siebie ani trochę średnicy :wink: SK jak podłączyłem to zagłuszyło go :smile: Także na pewno 17SW jest typowo do małego suba :wink:

Skomentuj

tak troche z innej beczki panowie. czy są jakieś informacje na temat średniotonowca AWX? mam ciekawy projekt 3 dróg na podwójnym basie w których bym widział awx-y tylko sredniaka brakuje

Skomentuj

Tak się zastanawiam, czy któryś z was w ogóle miał w łapach głośniki firmy dynaudio?
                              Bo pieprzyć to widzę, że potraficie, szczególnie brencik, który w d**** był i g*** widział.
                              A o takim parametrze jak BL słyszeli? A o tym, że więcej drutu to większy BL słyszeli?
                              O aluminium miedziowanym słyszeli? O tym, że jest lżejsze od miedzi?
                              Więc skończcie pieprzyć i teoretyzować. A jak twierdzicie, że to nie może zagrać dobrze, to wytłumaczcie to po kolei firmom:
                              - dynaudio
                              - morel
                              - macrom
                              - becker(to w sumie dynaudio z innym znaczkiem :P )

Pewnie jeszcze kilka firm by się znalazło.
                              Jakoś nie widać negatywnych opinii na temat sprzętów tych firm, robionych wg tego sposobu, a więc mały głośnik i duża cewka.

Skomentuj

Dokladnie tak jak pisze cursor dzieki duzej cewce zwieksza sie sila ukladu magnetycznego na nia dzialajacego, miedzy innymi dlatego ze nie ma koniecznosci stosowania 2-3 warstwowej cewki, tylko jest 1 warstwa nawoju przez co szczelina magnetyczna jest wezsza - i wieksza jest sila indukcji w szczelinie.

Skomentuj

malutkiz, a ma wyjść w ogóle coś takiego jak średniak awx?

Skomentuj

Tak, piętnastka.

Skomentuj

Jimi, nie wiem, dlatego pytam. poprostu ciekawie by wyglądała taka konstrukcja z głosnikami o jednakowej membranie.
                                      kombo, wiadomo może kiedy?

Skomentuj

Może wiadomo, ale ja nie wiem :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                                          Może wiadomo, ale ja nie wiem :razz:
                                          a może wiesz kto wie? jak narazie i tak nie będę się zabierał za budowę, poczekam czy będzie jakaś zwrotka dla takiego zestawu

Skomentuj

Czaruję...