Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez scythe1123
    ewentualnie kupić drugą sztukę tego głośnika i zdemontować jakoś magnes
    a po co demontowac jak mozna tlumic cewka?

Skomentuj

ktos w ogóle się pofatygował żeby napisać do STX'a z zapytaniem o MB do tego głośniczka??
      ja zapytałem jak zamawiałem. Czekam na potwierdzenie zamówienia.

Skomentuj

ile od wpłacenia $$ im na konto czekaliście na zakupy z stx-a ??
        co do MB też był bym chętny jeśli nie było by za drogo... odpowiedzieli ci coś dolphin123 ??

Skomentuj

Ja zamówiłem w poniedziałek potwierdzenie dostałem we środę i tego też dnia wpłaciłem, a wysłali dopiero dzisiaj czyli w poniedziałek. Trochę długo ale już jutro je będę miał :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A jak los dopisze to w niedzielę poskładam już obudowę 16-17L@40Hz dla 2 sztuk.

Skomentuj

dla dwóch sztuk robisz 16/17 L?? ja lda jednej robie 22,5 litra brutto strojona na 35 z tym że trzeba od tego odjąć pojemność obudowy , pojemność BR i panel wzmaka ktory mam zamiar tam umieścić , kurde co do zamówienia to strasznie długo :( ja przedchwila kase wpłaciłem myślałem ,że do piątku bedzie wszystko już u mnie :neutral:

a swoją drogą to zapodaj jakiś schemacik co i jak wymyślileś z obudową mskojon

Skomentuj

Mówię oczywiście o litrażu netto, z odjętym portem.
              Moja obudowa nie będzie za piękna, ponieważ docelowo ma grać w samochodzie a wysokość bagażnika to 44cm i musiałem do tego wymiaru dopasować resztę.
              Wymiary zew. to 44cm wysokość, 33.2cm szerokość, 23.2cm głębokość, port 2x30cm długi na ok. 65cm płyta mdf 16mm

Projekt obudowy robiłem na kartce jak zawsze, ale ze względu na pozawijany port BR chyba zrobię go w 3dsmax żeby uniknąć pomyłki, wtedy wrzucę go na forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj-mati
                odpowiedzieli ci coś dolphin123 ??
                wczoraj dostalem maila ze dzisiaj pojdzie do mnie paczka

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
                  port 2x30cm
                  a to nie lepiej jeden wiekszy?

Skomentuj

Pawel S., to wymiary wylotu szczeliny :grin:

Skomentuj

aaaa :oops:

Skomentuj

no to czekamy na twój projekt mskojon z tego co pisałeś to wychodzi niecałe 9L na jeden przetwornik więc powinno być ok , co do wylotu tez zrobie szczeline 2cm ale dłuższy bo niżej strojony (35HZ) puki co wychodzi mi nieco ponad 40 cm ale to się okaże przy testach :)

[ Dodano: 2010-03-10, 12:47 ]
                        sory za post pod postem ale nie moge już edytować co do MB z STX nie ma szans ,nie sprzedadzą nic bez układu magnetycznego dzwoniłem przed chwilą i pytałem o to :(Ω

Skomentuj

Jak narazie zrobiłem projekt, na jego podstawie muszę jeszcze dokładnie zwymiarować poszczególne elementy - ale dzisiaj już nie mam siły :wink:

W każdym bądź razie wszystkie wymiary są zachowane :wink:

Na górze specjalnie zostawiłem 10cm miejsca na terminal przyłączeniowy

Głośniczki już leżą na półce i czekają na zamontowanie :mrgreen:

Skomentuj

Zdjęcia nie są w jakiejś super jakości bo mam gównianą cyfrówkę, ale mimo wszystko wrzucam :wink:

Stx zastosował fajny patent, mianowicie przy samym koszu zawieszenie górne jest grubsze i przez to sztywniejsze, dzięki czemu skutecznie hamuje głośnik przy dużych wychyłach membrany.

Skomentuj

Fajne fajne, tylko nie kladz ich na pysku bo wgniatasz zawieszenie.

Skomentuj

z tego co widze na projekcie to BR ma więcej niż podane przez Ciebie 2x30 ;p ale poza tym wszystko ładnie pięknie co do fotek głośników to ładny układ magnetyczny :) czekam na swoje 2szt :twisted: :arrow:

Skomentuj

mskojon, Nie zebym sie czepial ale ten tunel bedzie "pierdzial" niemilosiernie. Takie dwa glosniki beda pompowac naprawde duze ilosci powietrza, ja tu basrefleksu nie widze. Membrana bierna albo obudowa zamknieta.

Skomentuj

Nie sądzę żebyś miał rację. Jedna z rzeczy które winisd robi dobrze :smile: to obliczanie prędkości powietrza w porcie br. Generalnie nie zaleca się aby była większa niż 20m/s
                                    U mnie przy zakładanym wzmacniaczu powietrze osiągnie właśnie taką prędkość, poza tym dużo dają ładnie zaokrąglone wszelkie ostre krawędzie co zamierzam uczynić.

Co więcej, do stx 27-15-4-sc dałem port 45cm2 i przy mocy 150w prędkość powietrza wynosi 30m/s

Do infinity 1250w które katowałem 500 watowym peiyingiem :grin: port dałem 120cm2 prędkość dochodziła do 25m/s

I nie było ŻADNEGO pierdzenia, więc nie wiem dlaczego w tym przypadku ma się to zjawisko pojawić? To nie żadne potwory tylko 17cm głośniczki więc nie ma co dramatyzować port 60cm2 spokojnie wystarczy wg. mnie.

Port jest "wysoki" na 2cm, szeroki na 30cm i długi na ok 65cm

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
                                      Jedna z rzeczy które winisd robi dobrze to obliczanie prędkości powietrza w porcie br
                                      Hehehe, jedyne z czego można skorzystać w WinISD to przeliczanie strojenia BR w zależności od parametrów obudowy i portu. To, że port ma sporą powierzchnię przekroju nie znaczy jeszcze, że nie będzie w nim nieporządanych zawirować powietrza, które właśnie są powodem "piardków". Jeśli zrobisz port 1cm x 60cm to będziesz miał taką samą powierzchnię przekroju (czyli 60cm^2 a nie 65cm^2) a gwarantuję Ci, że będzie wydawał jakieś dodatkowe dźwięki. Do tego jeszcze dochodzą te wszystkie załamania, których Ty masz jak by nie było sporo. I tutaj nawet zaokrąglanie krawędzi może nie pomóc. Z samym głośnikiem nie chodzi już nawet o to, że jest mały ale ma spory Xmax co dodatkowo przy małej objętości obudowy będzie tłoczyło dużo powietrza. Nie stwierdzam w tej chwili, że port jest zły bo to dopiero wyjdzie w praniu, po prostu przy takim jego kształcie jest pewne ryzyko.

Kiedyć, całkiem niedawno, robiłem testy starego GDN-27-150-8-SS. O rurce fi80 nawet nie ma co gadać, dopiero rura kanalizacyjna fi100 dała dobre efekty - niestety, żeby ją zmieścić w obudowie potrzebne było kolano i tutaj momentami rura znowu grała dodatkowe dźwięki. Oczywiście problem pojawiał się tylko przy głośnym słuchaniu i niskich tonach a wtedy było go słychać tylko bezpośrednio przy porcie BR bo z większej odległości był zagłuszany przez samą muzykę no ale samo pierdzenie było faktem. Na pewno problemem nie było złe strojenie bo testowałem od ~25Hz do ~45Hz.

Skomentuj

Dużo można nadrobić odpowiednim wyprofilowaniem wlotu i wylotu portu.
                                        JBL w oryginalnych skrzyniach z głosnikiem 12" 300w rms stosuje port fi 100mm (xmax głośnika ok 15mm) i nie pierdzi, a teoretycznie powinno.
                                        A dlaczego nie pierdzi? Ponieważ port jest bardzo mocno wyprofilowany, i jego średnica przy końcach wynosi aż 14cm! Można w niego pakować 400-500w i nic nie furczy

Natomiast obudowa samoróbka o takim samym litrażu, i takiej samej średnicy wewnętrznej portu ale nie tak mocno wyprofilowanym wylocie zewnętrznym, i wewnętrznym bez żadnego profilu pierdzi furczy i grzmi.

[ Dodano: 2010-03-11, 13:27 ]
                                        Jeśli komuś się nie chce obliczać obudowy - wrzucam wymiary:
                                        ~17L strojenie ~38-40Hz
                                        Front 404x300mm
                                        Góra 200x300mm
                                        Dół 216x300mm
                                        Tył 440x300mm
                                        Boki 440x232mm

BR.
                                        1. 180x300mm
                                        2. 236x300mm
                                        3. 72x300mm
                                        4. 160x300mm

Skomentuj

No ja sadze, ze jednak troszke racji mam. Po 1 nigdy nie slyszalem jeszcze BR, ktory by nie furkotal. Nie zawsze to slychac przy muzyce ale gdy przelecisz generatorem taka konstrukcje to pierdzenie wyjdzie. Prawa fizyki ciezko naginac, szczegolnie w tak pozaginanym tunelu jaki masz w swoim projekcie. Powietrze bedzie mialo do pokonania dwa kolana 90 stopni i w takim porcie hamowanie dzwieku bedzie bardzo duze.
                                          Wbrew pozorom dwa Gdn ze swoim sporym Xmax w tak malej obudowie potrafia troche przepompowac powietrza.
                                          No ale rob jak uwazasz, moim zdaniem takie cuda na kiju z tymi glosnikami to przesada. Upychanie w malej skrzynce niskiego strojenia trzeba przeprowadzic inaczej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X