Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

WoookasH, Gratulacje za odwage na walke z TL :) jednak rzuce swoje 3 grosze.
    Wg mnie linia jest za dluga o czym czesto powtarzam. Wylot TL umieszczony z tylu przy podlodze to najgorsze mozliwe rozwiazanie. W praktyce taka obudowa w malym pokoju daje duze podbicie na niskich czestotliwosciach i basu jest po prostu za duzo.
    Niestety room gain w takim przypadku jest bardzo duzy. Pamietajmy, ze wystarczy juz 1.7m aby linia przenosila czestotliwosc 35hz ( strojenie 1/6 ), jesli do tego dodamy roomgain to przenoszenie tej czestotliwosci ( mimo ze linia jest krotka ) jest wydajne.

Dlatego wlasnie proponuje TL o optymalnych dlugosciach, nie ma co szalec z dlugimi tunelami, ktore moga po prostu dawac zbyt duzo niskiego basu.

W wiekszosc przypadkow przy zastosowaniu odpowiedniego glosnika linia transmisyjna o dlugosci 1.5-2m daje swietne rezultaty, kompaktowe rozmiary i niskie zejscie.

Skomentuj

też chcę mieć " zbyt duzo niskiego basu. " lepiej mieć więcej niż mniej nie :wink: zawsze można zmniejszyć jak przeszkadza :arrow: o pół metra krótszy tunel to to wcale w dalszym ciągu nie będzie kompaktowe...zresztą czy o to właśnie chodzi w TL żeby były kompaktowe?jak ktoś ma to gdzie postawić to wątpie ,że zrobi mu różnicę 20 cm wyższa ,
      pozdro wookash

Skomentuj

Tu nie chodzi o 20cm roznicy ale obudowe mniejsza o polowe, a to juz chyba zmienia postac rzeczy.

Skomentuj

dj-mati co do odsłuchu to jak najbardziej zapraszam :)
          Pogromca mitow tak się zastanawiałem i to co piszesz to nawet pokrywa się z prawdą bo tego niskiego basu jest troszkę dużo. Zrobi się obudowę krótszą i zobaczymy co z tego wyniknie. Dzięki za parę dobrych rad :)
          Pozdrawiam

Skomentuj

Pogromca mitow odcinając połowę tej obudowy uzyskamy długość ~ niższego pułapu który zaproponowałeś tzn ~1,5m

PRZY OKAZJI MAM KILKA PYTANEK DO LUDZI KTÓRZY MIELI DO CZYNIENIA Z BUDOWĄ TL

-patrząc na moje założenie ,że w pokoiku 12m>2 chciałem mieć 2subiki w br na tym właśnie głośniku w tej chwili po tych wypowiedziach na temat TL jestem w sumie za opcją 1BR +1TL
            co wy na to?????

-czy w takiej konfiguracji BR+TL spiętej pod jedno wejście dla uzyskania 4R będę je w stanie równo wysterować i z obydwóch wyciągnąć max możliwości jednocześnie ??

-czy może w obudowie TL będzie mniej wytrzymały mocowo lub mechanicznie i zacznie mi on wysiadać a BR będzie miał jeszcze kilka % "rezerwy" do maxa lub odwrotnie BR bedzie wysiadał a TL jeszcze z zapasem zostanie??

Co do budowy TL nie mam jeszcze ani jednej takiej konstrukcji za sobą więc prosił bym o odpowiedzi na moje pytania oraz ewentualną pomoc przy projektowaniu/budowie mojej TL

dzieki i pozdrawiam :arrow:

Skomentuj

TL-ka to całkiem inny dźwięk... To marne rozwiązanie łaczenie TL z BR. To się po prostu pogryzie... Albo dwie TL-ki albo dwa BR... Popsujesz sobie tylko efekt :)

Skomentuj

To nie temat o TL wiec nie bede sie rozpisywal. BR + TL to nierozsadny pomysl, nie wiem jakie mialoby to miec zalety. Problem w tym, ze wiekszosc ludzi chyba chce z byle czego ukrecic hiend i sa przekonani, ze sa jakies specjalne obudowy, ktore zagraja super, z taniutkim, malym glosnikiem. Druga sprawa to chec jak najwiekszej mocy, cisnienia, super niskiego basu i tak dalej... Takich cudow to wszyscy operatorzy komorek razem wzieci nie sa wstanie zaoferowac. Wg mnie osiagniecie dobrej jakosci basu 40-50hz w malych pokojach juz nalezy uznac za wielki sukces, a zeby to osiagnac wcale nie trzeba wielkich lini transmisyjnych. Jak ktos ma 30m2 to mozne budowac grzmoty z zasiegiem 30hz.

Skomentuj

melisław co masz na myśli pisząc "TL-ka to całkiem inny dźwięk... To marne rozwiązanie łaczenie TL z BR. To się po prostu pogryzie... Albo dwie TL-ki albo dwa BR... Popsujesz sobie tylko efekt :)"

to tak jak by ktoś zastosował w pomieszczeniu dwa suby aktywne jeden w BR a drugi Closed jaką ma z tego zalete?? BR nisko zejdzie a closed nadgoni przy szybkim bicie i o takie przykłady mi chodzi rozwin troche wypowiedz jak możesz ,zazwyczaj wszystko ma swoje wady/zalety .

Pogromca mitow " Problem w tym, ze wiekszosc ludzi chyba chce z byle czego ukrecic hiend i sa przekonani, ze sa jakies specjalne obudowy, ktore zagraja super, z taniutkim, malym glosnikiem " -- ok wszysttko jasne to nie PLAY ,że daje darmowe minuty ale nie o tym tu gadka , puki co rozmowa toczy sie na temat SW17 i możliwych jego aplikacji ,jak zrobisz kiepską skrzynke to kiepsko zagra więc co złego widzisz w tym ,że chciał bym się dowiedzieć o cechach np www. TL-ki ?? w najbliższych dniach może pomyśle o projekcie pod mój drugi 17SW w TL-ce i zrobię porównaanie BR do TL i jeśli będą się gryzły to wybiorę między jedną bądz drugą i drugą dorobie taką samą ,na dobry efekt trzeba popracować ,a próby nie bolą więc nie wiem po co tu odrazu jakieś najazdy :wink:
                  :arrow:

Skomentuj

Zamieszczone przez dj-mati
                    BR nisko zejdzie a closed nadgoni przy szybkim bicie
                    ta, tylko ze ten bit tez zagra glosnik w br wiec mulenie i tak bedzie slychac.

Skomentuj

pewnie , nie napisałem nigdzie ,że closed nadrobi niewyróbe mulenia za BR

Skomentuj

dj-mati, co tu dużo gadać, jak bedziesz miał TL-ke i BR to posłuchasz sobie :)

Skomentuj

A ja uważam, że taka podstawka na STX to całkiem fajna opcja - niskie, aktywne cięcie i jakieś monitorki na góre to fajna opcja przy niskim WAFie.
                          Można dac po 2 na stronę - strojenie niewiele się zmieni, a wytrzymałość i efektywność wzrośnie - to w kontekscie tych stukających cewek...

Skomentuj

Nie moge czytać tego co wy tu piszecie.
                            Nikt nie ma systemu pomiarowego a bierze się za TL i potem się będą mity tworzyły że tlka ma za dużo niskiego basu ;-) , no tego kurde jeszcze nie slyszalem, po co w takim razie się głowić i kombinować jak można według was walnąć linie na 1/4 fali i mamy super zejście po co nam drogie głośniki o dobrych parametrach ?!

TO co Ty slyszysz to rezonanse bo masz do dupy wytłumioną linie, to nie jest br czy closed ze ulozysz sobie wytlumienie i heja, w tlce to bardzo mocno słychać jeśli jest niedobrw wytłumienie. Pozatym widziales kiedyś charkę pustej lini transmisyjnej ? pewnie nie .. a mówi Ci coś rezonans ćwierćfalowy ? TLka to nie obliczenie długości i heja, gotowe.
                            Pokaż mi pomiar gdzie masz tak dużo niskiego basu .

Pogromco, też widzę podtrzymujesz to... co znaczy za dużo nieskiego basu bo ja nie rozumiem chyba czegoś ;-) chyba po to się kombunuje z obudowami żeby jak najwięcej basu wydobyć czyli jednym z założeń jest możliwie jak największe zejście na basie przy dobrej efektywności i wytrzymałości mocowej.

Skomentuj

WoookasH, z tym "strojeniem na ucho" to bym raczej uważał bo to pojęcie baaardzo względne Zgodzę się z Rfck, że pusta linia gra niefajnie co potwierdzają pomiary - na zmianę góry i doliny. Wytłumieniem można zdziałac tutaj na prawdę dużo. Pusta linia po prostu momentami potrafi tak zadudnić, że aż jest to męczące.

Rfck, myślę, że Pogromcy nie chodziło o to, że w TL'ce z basem schodzimy za nisko tylko o to, że czasem może go być za dużo - a to "za dużo" wynika właśnie z niechcianych rezonansów i podbijania fragmentów częstotliwości (niekoniecznie tych najniższych) co, jak juz wcześniej zostało napisane, bez wytłumienia ma miejsce. Zarówno chodzi tutaj o podbicia w jednych miejscach jak i o znoszenie się częstotliwości w innych. "za dużo" i "za nisko" to jednak trochę inne pojęcia.

Generalnie chodzi o to, że popracowanie z TL'ka na prawdę się opłaca i może przynieść bardzo ciekawe efekty - zdecydowanie polecam ten rodzaj obudowy Sam coś takiego teraz projektuję i jestem z jej gry coraz bardziej zadowolony.

Skomentuj

Bo praw fizyki w domowej klitce nie przeskoczysz. Nie ma problemu z wykonaniem kolumny, ktora technicznie jest w stanie wygenerowac 30hz. Ale ja pytam, w jakim pomieszczeniu? w jakim ustawieniu? gdzie w muzyce jest 30hz? Tylko prosze nie piszcie o organach koscielnych czy muzyce d'n'b. To jak pomieszczenie potrafi zepsuc bas, podbic go to jest nic w porownaniu z pieczolowicie strojona TL, obliczana co do cm.

Co do wytlumienia TL to moge smialo powiedziec, ze nieumiejetne ustawienie kolumny, kierunki wylotu tunelu ma wiekszy wplyw na problem z basem niz samo wytlumianie linii.
                                Zaryzykuje nawet stwierdzenie, ze jest pewien schemat budowy i wytlumienia, ktorego trzymajac sie mozna bez pomiarow mikrofonem wykonac poprawnie brzmiaca TL. Potrzbny jest tylko pomiar impedancji, a ten kazdy moze wykonac bez zadnego systemu pomiarowego.
                                Chyba jednak za duzo magicznej otoczki i czarow wisi nad TL, tak jakby sztuka konstruowania tych kolumn bylo najpilniej strzezona tajemnica harego potera.

Skomentuj

dabyl,

dlatego wlasnie proponuje TL o optymalnych dlugosciach, nie ma co szalec z dlugimi tunelami, ktore moga po prostu dawac zbyt duzo niskiego basu.
                                  no ja tego nie wymyśliłem :)

pomiar impedancji jak najbardziej wykazuje wiele, od biedy można się na nim wzorować, ale pomiar charki portu i glośnika pozwala na więcej.
                                  Chodzi o to żeby poprawnie wykonywać zestaw głośnikowy i wtedy go oceniać bo potem wychodzą dziwne stwierdzenia że za dużo niskiego basu slychac ;-) proszę was...

Na temat akustyki pomieszczenia nie będziemy dyskutować bo widzę że wiesz w czym rzecz ja też także bez sensu sobie tłumaczyć to co wiemy ;-)

Skomentuj

Pomiar glosnika jak dla mnie niewiele pokazuje, szczegolnie w swietle rezonansow, chyba ze pomiar znieksztalcen.
                                    Co do dlugosci lini to w jaki sposob monitor PMC IB2 majac linie dlugosci niewiele ponad 1.6m siega 25hz w pomieszczeniu? Magiczne glosniki? magiczne wytlumienie? Nie, praca linii na 1/6 strojenia plus room gain. Madrze wykorzystane mozliwosci linii transmisyjnych :) a i tak ten monitor jest skierowany do sporych pomieszczen...

Aby nasze ucho traktowalo bas naturalnie i bez jego nadmiaru, musi on lagodnie opadac w pomieszczeniu, a jesli dluga TL snuje tym basem w dolnym zakresie, malym pomieszczeniu to wlasnie dostajemy zdecydowany nadmiar basu. :)

Skomentuj

Podbicie powoduje nie sama linia a pokój, kolejny raz to piszesz i to jest prawda, pisząc to co wkleilem jako cytat było trochę Twoim skrótem myślowym Zakończmy offtop

Skomentuj

mor den siur pisałem o tym nieco wcześniej ,że fajnie by było mieć 2 TL-ki i na to wrzucić monitorki :smile:

dabyl a jak tam twoje kolumny TL ?? na jakim etapie jest twój projekt? bo pisałeś ,że jesteś coraz bardziej zadowolony więc jak to u ciebie?? pochwal się co jak zrobiłeś bo również mam zamiar zrobić TL-ke do testów porównawczych z BR-ową ,której brzmienie mi się bardziej spodoba to taką puzniej dorobię drugą a czasu coraz mniej więc prosze o odp ,pozdro :arrow:

Skomentuj

Nie chcę już offtopować na temat TL ale muszę Wam przyznac rację :) Linię skróciłem o 1/3 długości, po prostu dałem wylot u góry i zatkałem resztę tunelu. Jako wytłumienie dałem gąbkę 3cm grubości na kilka ścianek. Bas dalej niziutko schodzi ale nie ma już tego dominowania i dudnienia niskiego basu w okolicach 35hz. Zyskał na tym za to troszkę wyższy bas. Jeszcze się tym pobawię zanim znajdzie się docelowa obudowa bo warto.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X