Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie wiem czy masa membrany nie kryje się tutaj pod parametrem "Masa dodana" - może jest to masa membrany razem z adapterem do montażu już rzeczywistej "masy dodanej"? A jeśli tak jest no to trochę niefortunnie im to wyszło.

Skomentuj

Racja, w ogóle na przestrzeni ostatnich lat zauważyłem że stx coraz skromniej chwali się parametrami swoich produktów. Kiedyś nawet głośnik za 30 złotych miał cały "daten blat" z ilością parametrów mówiących dosłownie o wszystkim, były też wodospady. A w nowych produktach nie mogę się doszukać nawet tak oczywistych danych jak średnica układu magnetycznego, no cóż :)
      dabyl, sama masa nic nie daje bez cms :)

Skomentuj

Cóż, może cms jest ukryty w jeszcze innym parametrze podanym dla tej membrany typu materiał kosza albo średnica otworu montażowego

A tak na poważnie - ta "masa dodana 60g" to chyba nie jest jednak to, co napisałem wcześniej bo mamy również takie coś jak "gwint do montażu masy dodanej" - wynika z tego, że te 60 gram to może być waga samego adaptora. W tej sytuacji podawanie tej masy, bez podawania jakiegokolwiek innego parametru, wydaje się być lekko absurdalne.

Faktycznie dostępność do parametrów ich głośników jest coraz "trudniejsza". Nie dalej jak dwa dni temu natrafiłem na kartę katalogową starego GDN 27-150-8-SS, która, jak pamiętam, była dołączona do głośnika gdy go kupiłem. Teraz już tak nie robią - niektórych parametrów nawet na stronie nie ma. Ciekawe z czego to wynika...

Skomentuj

Co do parametrów głośników - wynika to nie z niechęci do ich podawania ale z chęci poprawy przejrzystości. Tak naprawdę podane parametry wystarczają do wyliczenia pozostałych (są na to odpowiednie wzory) - i tak też robi to clio (są parametry podstawowe i pochodne pierwsze z nich są mierzone pozostałe wyliczane)
          Jedyne z czego tak naprawdę zrezygnowaliśmy to charakterystyki wodospadowe - powodowały one "wzmożony ruch" w skrzynce odbiorczej :) bardzo niewielu ludzi potrafi je poprawnie interpretować i były do tego miliony pytań.

Co do średnicy magnesu - poco to komu?? Można zastosować magnes 180mm klasy F20 albo odpowiadający mu mocą magnes klasy F35 o średnicy około 120mm.
          Mając nawet dwa magnesy tej samej klasy poza średnicą zewnętrzną liczy się też wysokość i średnica wewnętrzna. Idąc dalej tym tropem mając nawet dwa identyczne magnesy można osiągnąć zupełnie inne wyniki B w szczelinie po przez zmianę wysokości nabiegunników czy średnicy szczeliny...

Co do parametrów MB to być może zostaną zamieszczone.

Skomentuj

a co ze znieksztalceniami ceramika?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jest już dostępny ceramik na stronie. 198zł/szt
              http://stx.pl/t-stx-4-1-250-6-f-a-sc-x.html

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Jest już dostępny ceramik na stronie. 198zł/szt
                http://stx.pl/t-stx-4-1-250-6-f-a-sc-x.html
                A ile przedtem?!? 160zł?

Skomentuj

150 pare lub 160 pare
                  qr... ceny rosna a zarobki bez zmian

---------- Post dodany o 13:59 ---------- Poprzedni post o 13:55 ----------

Voice coil diameter - 50 mm
                  chyba jakis blad

Skomentuj

Cena za ten ceramik z kosmosu... Tym bardziej, że część osób go krytykuje za chirurgiczne brzmienie..

W ogóle te podwyżki są dość znaczne i jak tak dalej pójdzie STX zamieni się w Tonsil, może niektóre głośniki nawet dobre, ale z wygórowaną ceną..

Skomentuj

Ciekawe czy jest wart tej ceny. Pewnie było duże zainteresowanie, więc ocenili że warto sobie więcej policzyć. Tak samo było z STX PJ, był tani jak na swoją jakość, nieźle się sprzedawał to i cenę dźwignęli. Ja bym miał trochę obawy wydać tyle za ten głośnik, dla mnie to on ciągle jest dużą niewiadomą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                        Co do średnicy magnesu - poco to komu?? Można zastosować magnes 180mm klasy F20 albo odpowiadający mu mocą magnes klasy F35 o średnicy około 120mm.
                        Mając nawet dwa magnesy tej samej klasy poza średnicą zewnętrzną liczy się też wysokość i średnica wewnętrzna. Idąc dalej tym tropem mając nawet dwa identyczne magnesy można osiągnąć zupełnie inne wyniki B w szczelinie po przez zmianę wysokości nabiegunników czy średnicy szczeliny...
                        Idąc tym tropem, po co komu podawać średnice głośnika skoro z mniejszego można uzyskać tą samą efektywność/pasmo itd...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          150 pare lub 160 pare qr... ceny rosna a zarobki bez zmian
                          a mi się coś wydaje że 174zł (pewien nie jestem) no i tak jak mówisz Paweł ceny wzrastają tylko zarobki stoją :(
                          Nie na temat...
                          Jestem załamany w jakim my kraju żyjemy. Nasi "dziadkowie" walczyli o to by nas sąsiedzi nie rozebrali... a dziś widać jak nasz żad ma to w du... Mogę się założyć że gdyby wtedy wiedzieli za jaką dzisiejszą chu.nie mają walczyć to patriotyzm był by im obcy...!

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                          Cena za ten ceramik z kosmosu... Tym bardziej, że część osób go krytykuje za chirurgiczne brzmienie..
                          Tak, tylko ta krytyka dotyczy własnych preferencji co do dźwięku, czyli jest to przecież ocena nie koniecznie negatywna...

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                            twoj powod jest kompletnie bez sensu
                            to tak jakbys zarzucal jakiemus samochodowi ze sie idealnie prowadzi...

glosnik napewno jest dobry. czy wart tych pieniedzy? niewiem - trzeba by porownac z innymi ceramikami na rynku

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              to tak jakbys zarzucal jakiemus samochodowi ze sie idealnie prowadzi...
                              Co do tej idealności w domysłe odniesionej do STXa to bym polemizował.

Jako, że na pomiar Sound Wavea nie możemy się doczekać. Spróbowałem dzisiaj pomiaru THD ceramika w speaker workshopie. Oto rezultat :

Oś Y mianowana jest w dB ale wg manuala SW odpowiada ona % udziałowi harmonicznych.
                              Wykres czarny - 2 harmoniczna
                              Wykres niebieski - 3 harmoniczna
                              Wykres czerwony - 4 harmoniczna

Wyniki były nieco różne zależnie od ustawień, ale dramatycznych zmian nie było. Musiałbym zagęścić krok żeby wykres był dokładniejszy a i tak było 50 kroków poczynając od 250Hz. Pomiar był wykonywany przy niewielkiej mocy z odległości ok 12-13cm.

Jak widać głośnik ma 2 harmoniczną na poziomie średnio 0,5%. O ile sprzęt dobrze mierzył. Jest to wynik przeciętny. Cieszy poziom 3 harmonicznej, szczególnie w zakresie 3,3-5kHz jest ekstremalnie nisko.

Interesujące są dwa piki 2 i 3 harmonicznej odpowiadające idealnie częstotliwości rezonansu na skraju pasma. Zależnie od ustawień i serii pomiaru miałem pik 3 Harmonicznej w zakrsie 0,1-0,15% , pik drugiej harmonicznej 0,2-0,3%.

Teoretycznie "tego nie słychać" jednak podczas pomiaru zanotowałem, że zdarzały się tony grane bardzo nieczysto i to chyba były te częstotliwości na których ten daleko położony rezonans dał o sobie znać. Tak więc ta domniemana niesłyszalność rezonansu nie jest taka oczywista. Przy podawaniu tonów sinusoidalnych nawet na ucho to wylazło a to chyba nie jest za dobrze.

Skomentuj

jak dobrze pamiętam to ceramik zdrożał o 10zł...
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A jeszcze tak dla atrakcji dołożę wykres wodospadowy

Skomentuj

da się wodospad zrobić w SW?

Skomentuj

Hmm.. jak to było opisane parę stron wcześniej chirurgiczne nie każdemu będzie odpowiadać, głośnik musi przypaść do gustu. Pawle S. auto, "które idealnie się prowadzi", dla każdego może oznaczać coś innego. Nie będę zaglądał w niczyje preferencje, nie podoba mi się polityka cenowa STX'a i tyle, jak będe miał 200zł na wysokotonówkę to wybiorę raczej inną markę, bo wydaję mi się, że cena za ten głośnik jest wygórowana. Po prostu w Polsce dla diy audio w wersji budżetowej nie ma za wiele alternatyw, był nią STX oferując przyzwoitą jakość w stosunku do ceny, ale wyraźnie zmierzają w stronę wyciągnięcia z naszych kieszeni jak największej kasy, co mi się bardzo nie podoba. A jak widać z pomiarów Yoshiego ten głośnik wcale nie jest aż taki idealny. No, ale każdy sam oceni na co będzie wolał wydać pieniądze ja nie będę dopłacał za to, że jest zainteresowanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        Co do tej idealności w domysłe odniesionej do STXa to bym polemizował.
                                        no nie chodzilo mi o to w sensie doslownym
                                        chodzi o to ze glosnik gra muzyke a nie daje nic od siebie (neutralny samochod, ani nie podsterowny, ani nadsterowny)

a idealu przeciez nigdy nie bedzie bo to co spodoba sie mi nie spodoba sie panu X

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                          da się wodospad zrobić w SW?
                                          Uhm da się :) . WYkorzystujesz pliki measurement.in.l i .in.r . Polecam oryginalny manual do SW. Trzeba trochę pokombinować z ustawieniami żeby mieć taki wykres jak mój powyżej bo na domyślnych wychodzi jakieś badziewie. Niestety nie jest to clio , tam są wykresy są bardziej przejrzyste.

Co do ceny to 200zł jest już przesadą. Za tyle mamy ushera 9930 a za 20pare zł więcej 9950 który dla mnie osobiście jest o wiele lepszy. Przy cenie 150zł stx mógł walczyć z konkurencja w postaci szerokiej oferty seasa. Przy 200zł nie jest już konkurencją, szczególnie, że wcale wyżej od seasów bym go nie stawiał. Trochę już się z tym STXem osłuchałem i ma taką cechę, że jak się zrobi na nim ch-kę na równo to gra kiepsko, wpada w ostrość. Należy to pochylać szeregowym rezystorem aby ch-ka lekko opadała na tyle aby pozbyć się trochę ostrości ale nie na tyle dużo żeby nie wyciąć wysokich.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X