lklukasz, trąbką? ta trąbka to chyba korektor fazy?
a może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie odnośnie tego GDM 18/80 wciśniętego do fx300 w celu uzyskania 3,5 drożnych kolumn?
słyszałem
Obie miały zupełnie inne charki stąd podejrzewam, że to zupełnie inne głośniki. Ale to tylko moje przypuszczenie.
Po krótki odsłuchu na myśl przyszło mi kino na 5 szt szerokopasmówki.
Było by rewelacyjne. Ja nie byłem nigdy zwolennikiem szerokopasmówek, zawsze uważałem, że głośnik powinien odtwarzać to pasmo do którego został stworzony. Ale po tym odsłuchu zmieniłem zdanie.
Sam na nie czekam. :razz:
melisław, to powiedz mi jaką normą jest AES, powinni podawać moc nominalną
zależy mi trochę na oszczędności dlatego chce na jednym tadku zrobić a z głośnika nie mam zamiaru wyciskać siódmych potów
scythe1123, norma AES polega na testowaniu głośnika w założonym paśmie użytkowym (ograniczonym filtrami) przez dwie godziny szumem różowym o danym widmie mocy. Po takim teście nie może nastąpić rozrzut parametrów TS o więcej niż +/-10% oraz oczywiście sam głośnik nie może ulec uszkodzeniu. Norma uznana właściwie za jedyną słuszną przy określaniu mocy głośników estradowych. Podawana oczywiście jako Rms i jak najbardziej można ją uznawać za tą "nominalną" chodź to wysoce nie sprecyzowane określenie. To jaką moc podasz na ten głośnik to tylko Twoja broszka, sam osobiście pędziłem głośniki o mocy 30 wat końcówką co miała 500 wat i też zdarzały się sytuacje zupełnie odwrotne. Nie można powiedzieć że głośnik nie zagra pod jakimś wzmacniaczem, bo właściwie zawsze można znaleźć jakiś który lepiej sobie poradzi z tym głośnikiem, kwestią jest tylko to jaki jest ekonomiczny sens takiego rozwiązania i tu trzeba wykazać się doświadczeniem i znaleźć odpowiedni kompromis.
na samym trafie jest 20 zł różnicy + scalak kolo 10zl + dodatkowa drobnica, no ale myślę, że odżałuje i zrobię mostek tylko na razie funduszy nie ma
to sa jeszcze plany bo sub ma być uzupełnieniem do monitorków na arn'ie 116
Co powiecie o takiej budzie pod tego nowego sw?? Wychodzi tam 12,6l i strojenie na 35hz
BR nie będzie mały??
[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2010-03-01, 20:20 ] az takim wielkim propblemem jest zmniejszenie bitmapy do rozmiarow rysunku?
jedno przeciagniecie a juz rysunek jest bardziej czytelny i mniej zajmuje ;]
maxxx222, obawiam sie ze ta rurka bedzie mala, a juz napewno bedzie furkotalo jesli bedzie nieprofilowana na koncach - ten glosniczek ma xmax 10mm wiec pompka.
Rurka 4cm będzie za mała. Warto by pomyśleć nad tunelem szczelinowym, łatwiej będzie go rozłożyć w obudowie gdyż będzie musiał mieć znaczną długość aby zapewnić odpowiednią drożność i strojenie.
Tylko ze jak wpisuje w WinIsd br szczelinowy to jakieś cuda mi wychodzą :neutral:
Może ktoś by dostosował ta obudowę do tego głośniczka??
Byłbym wdzięczny :mrgreen:
Skomentuj