Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A gdyby do koncepcji fx300 wepchnąć jako GDM-a 18/80 od Tonsila? aby uzyskać 3,5 drogi... pytanie hipotetyczne gdyż mam te GDM-y

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
      średniotonówka będzie.
      Będą dwie szerokopasmówki ale tylko jedna na rynek polski.
      A czym się będą różnić?

Zamieszczone przez scythe1123
      60W a wątpię żeby ten stx miał więcej tak jest jakaś magiczna moc pokazana
      Ta, voodoo odrazu...

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
        A czym się będą różnić?
        tą trąbką na środku
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, trąbką? ta trąbka to chyba korektor fazy?
          a może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie odnośnie tego GDM 18/80 wciśniętego do fx300 w celu uzyskania 3,5 drożnych kolumn?

Skomentuj

:mrgreen:
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

napewno bedzie mozna ja kupic luzem tak jak zawieszenia itp wiec DIY bedzie :)

Skomentuj

Tasior, a o tym nie pomyślałem :razz:
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi
                  ta trąbka to chyba korektor fazy?
                  NIE

Zamieszczone przez lklukasz
                  tą trąbką na środku
                  Ale ze jeden będzie miał a drugi nie, czy jeden inna a drugi inna?
                  lklukasz, słyszales je wogóle?

Skomentuj

słyszałem
                    Obie miały zupełnie inne charki stąd podejrzewam, że to zupełnie inne głośniki. Ale to tylko moje przypuszczenie.
                    Po krótki odsłuchu na myśl przyszło mi kino na 5 szt szerokopasmówki.
                    Było by rewelacyjne. Ja nie byłem nigdy zwolennikiem szerokopasmówek, zawsze uważałem, że głośnik powinien odtwarzać to pasmo do którego został stworzony. Ale po tym odsłuchu zmieniłem zdanie.
                    Sam na nie czekam. :razz:
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

melisław, to powiedz mi jaką normą jest AES, powinni podawać moc nominalną
                      zależy mi trochę na oszczędności dlatego chce na jednym tadku zrobić a z głośnika nie mam zamiaru wyciskać siódmych potów

Skomentuj

scythe1123, norma AES polega na testowaniu głośnika w założonym paśmie użytkowym (ograniczonym filtrami) przez dwie godziny szumem różowym o danym widmie mocy. Po takim teście nie może nastąpić rozrzut parametrów TS o więcej niż +/-10% oraz oczywiście sam głośnik nie może ulec uszkodzeniu. Norma uznana właściwie za jedyną słuszną przy określaniu mocy głośników estradowych. Podawana oczywiście jako Rms i jak najbardziej można ją uznawać za tą "nominalną" chodź to wysoce nie sprecyzowane określenie. To jaką moc podasz na ten głośnik to tylko Twoja broszka, sam osobiście pędziłem głośniki o mocy 30 wat końcówką co miała 500 wat i też zdarzały się sytuacje zupełnie odwrotne. Nie można powiedzieć że głośnik nie zagra pod jakimś wzmacniaczem, bo właściwie zawsze można znaleźć jakiś który lepiej sobie poradzi z tym głośnikiem, kwestią jest tylko to jaki jest ekonomiczny sens takiego rozwiązania i tu trzeba wykazać się doświadczeniem i znaleźć odpowiedni kompromis.

Skomentuj

właśnie bo między mostkiem a pojedynczym tda jest 50zl różnicy :|

Skomentuj

melisław, a możesz mi powiedzieć cos więcej na temat tej zapowiadanej średniotonówki?
                            sredniotonowy bedzie GDM AWX i bede je mial
                            Jimi z tego co wiadomo nie będzie jej na polskim rynku.
                            a tu chodzi o szerokopasmowke. i nie bedzie sprzedawana przez STXa ale bedzie dostepna w polsce bo zamowila ja firma z poznania

Zamieszczone przez Jimi
                            A gdyby do koncepcji fx300 wepchnąć jako GDM-a 18/80 od Tonsila? aby uzyskać 3,5 drogi... pytanie hipotetyczne gdyż mam te GDM-y
                            bez sensu.
                            po co kombinowac na sile jak kolumna juz dobrze gra?

Zamieszczone przez Jimi
                            lklukasz, trąbką? ta trąbka to chyba korektor fazy?
                            nie - to stozek wysokotonowy.
                            korektor fazy to ten "pocisk" wystajacy z srodka membrany

zależy mi trochę na oszczędności dlatego chce na jednym tadku zrobić a z głośnika nie mam zamiaru wyciskać siódmych potów
                            chcesz zaoszczedzic 10zl? :shock:

właśnie bo między mostkiem a pojedynczym tda jest 50zl różnicy
                            :lol:
                            to ty chcesz kupic caly KIT na allegro? zrob to sam z zobaczysz ze rozncia to max 15zl i to z wysylka ;] (nie liczac trafa)

Skomentuj

na samym trafie jest 20 zł różnicy + scalak kolo 10zl + dodatkowa drobnica, no ale myślę, że odżałuje i zrobię mostek tylko na razie funduszy nie ma
                              to sa jeszcze plany bo sub ma być uzupełnieniem do monitorków na arn'ie 116

Skomentuj

Co powiecie o takiej budzie pod tego nowego sw?? Wychodzi tam 12,6l i strojenie na 35hz
                                BR nie będzie mały??

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2010-03-01, 20:20 ]
                                az takim wielkim propblemem jest zmniejszenie bitmapy do rozmiarow rysunku?
                                jedno przeciagniecie a juz rysunek jest bardziej czytelny i mniej zajmuje ;]

Skomentuj

maxxx222, obawiam sie ze ta rurka bedzie mala, a juz napewno bedzie furkotalo jesli bedzie nieprofilowana na koncach - ten glosniczek ma xmax 10mm wiec pompka.

Skomentuj

Rurka 4cm będzie za mała. Warto by pomyśleć nad tunelem szczelinowym, łatwiej będzie go rozłożyć w obudowie gdyż będzie musiał mieć znaczną długość aby zapewnić odpowiednią drożność i strojenie.

Skomentuj

Czy ktoś coś wie kiedy w ofercie STX będzie głośnik GDM-14-150-8-SCX ?

Pisałem w zeszłym tygodniu do nich, ale zero odpowiedzi.

Skomentuj

Tylko ze jak wpisuje w WinIsd br szczelinowy to jakieś cuda mi wychodzą :neutral:
                                        Może ktoś by dostosował ta obudowę do tego głośniczka??
                                        Byłbym wdzięczny :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222
                                          Tylko ze jak wpisuje w WinIsd br szczelinowy to jakieś cuda mi wychodzą
                                          a to niby czemu? zmieniasz tylko ksztalt i dobierasz powierzchnie a nie srednice...
                                          no i reszta tak samo jak z okraglym

jak bede sie nudzil to cos wymysle do tego glosnika

Skomentuj

Czaruję...
                                          X