Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Sorry, ale trochę ręce mi opadają jak czytam tutaj bardzo często jak ludzie dobierają do siebie głośniki pod względem wyglądu...

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez kombo Zobacz posta
      Sorry, ale trochę ręce mi opadają jak czytam tutaj bardzo często jak ludzie dobierają do siebie głośniki pod względem wyglądu...
      Jak sie nie zna innych kryteriow to takie tez dobre :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        Choć osobiście preferuję TMM.
        Jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że 2 drożny układ TMM jest do bani. Powstają duże problemy fazowe na polu tych dwóch wooferów w zakresie wyższej średnicy. Patrząc od strony mikrofonu pomiarowego który jest ustawiony na wysokości kopułki, czyli tak jak mniej więcej siedzi słuchacz, dolny woofer ma tyle dłuższa drogę fali, że generują się te problemy. Taki układ jest idealny do 2,5 drożnego rozwiązania.

Jak widać człowiek uczy się całe życie. Ja też przez wiele lat sądziłem, że nie ma to większego znaczenia dopóki nie trafiłem na głośniki które mocno zweryfikowały te poglądy .

Białe tonsile i wizualnie i brzmieniowo (twarda membrana) i cenowo mogłyby pasować do ceramika.

Skomentuj

Tak jak napisał Yoshi stylistycznie by pasował ceramik, a o brzmieniu nie mówiłem, ponieważ chyba każdy wie, że gdn 13/50/9 to jeden z najlepszych wooferów tonsila. Chodziło mi o taką konstrukcję jak stworzył kiedyś np. Borys tylko, że zamiast Morela dać ceramicznego stxa.

Skomentuj

Nowy ceramiczny wysokotonowiec STX wygląda ŁADNIE i nic więcej o nim powiedzieć nie można. Można tylko spekulować o możliwościach i cenie (na razie nie jest dostępny przez Internet u producenta).
            Wygładzony mocno wykres nie wróży rewelacji. „Średnia” efektywność i dziwnie podawana moc (AES RMS - bez filtra?? To ile będzie miał z filtrem 12db/okt@2500hz?).

Podniesienie charakterystyki w najwyższej oktawie które w nim występuje można likwidować korektorami fazy, których ten głośnik nie ma (możliwe że bez tej „miedzi” w napędzie byłby łatwiejszy do filtrowania i bez korygowania fazy).
            Takie wyrównanie efektywności uzyskuje tytanowy Visaton DSM 25 R przy pomocy korektora fazy przed kopułką. Wspomniana siatka na Seasie 27TA(B)FC-G też zawiera właśnie korektor fazy, który redukuje podniesienie charakterystyki w najwyższej oktawie, nie tylko pełni funkcje ochronną.

Materiał kopułki (a tym bardziej front-panelu) nie determinuje brzmienia ani możliwości zastosowania (np. Visaton DSM 25 R ma front aluminiowy i cenę nieco ponad 200zł.). W przypadku Seasów, które są tańsze i dostępne od ręki w porównaniu do tego nowego STX, wiadomo na co można liczyć.

Wysokotonowe kopułkowe głośniki ceramiczne nie są popularne ponieważ nie oferują takiej uniwersalnoći jak głośniki z kopułkami miękkimi i metalowymi. Są jakieś przyczyny nie rozpowszechnienia się tych materiałów, skoro Visaton KE25sc i Alcone Hat1 sprawiały pewne problemy z utrzymaniem fazy i harmonicznymi. Visaton się mocno nie rozpowszechnił, a Alcone wycofał ceramiczną kopułkę z oferty zostawiają tkaninową.
            Na rynku są jeszcze bardziej „zaawansowane” rozwiązania technologiczne w podobnej cenie - kopułki berylowe jak Tang-Band. W końcu nie cena materiału kopułki jest jakims problemem bo i tak wszystkie pochodzą z Chin.

Dlatego nie jest istotne z czego głośnik zrobiono tylko jaki był tego cel, uzyskane osiągi i w konsekwencji brzmienie. O tych cechach nowego STXa nie wiadomo NIC, a parametry i pomiary podane są bardzo „obrazowo”.

---------- Post dodany o 11:41 ---------- Poprzedni post o 10:51 ----------

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
            A sprobuj znalezc jakas wstege na polskim rynku za 200zl ( nowa ) ktora zagra lepiej od tego nowego glosnika STX. Prozno szukac. Dodatkowo dzwiek takich glosnikow trzeba lubiec i nie kazdemu podpasuje.
            Może i słyszałeś tego STXa ale czy słyszałes na pewno wstęgi za 200 złotych? Bo takie własnie są dostepne. z Firmy Fountek - diafragma w krótkiej tubie, parowane, za 399 złotych para. Z opisów technicznych wynika, że sa także trwalsze do wsteg Ravena - może nie, ale na pewno są od nich tańsze.
            Typowa wstęga ma pewne wady zwiazane z akustycznym zwarciem przedniej i tylnej strony wstęgi. Dlatego przeważnie maja problemy z większymi od kopułek zniekształceniami na niższych zakresach.
            Last edited by artur.ek; 20.02.2011, 12:08.

Skomentuj

Kolejna nowość:
              http://www.stx.pl/sw-stx-15-3-800-4-f-a-mc.html
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wychodzą pomału nowe głośniczki.... teraz kwestia kilku dni co do AWX 8"

Skomentuj

Wygładzony mocno wykres nie wróży rewelacji.

Następny anonimowy z za budy ujada. Jest widać dość poważny powód!
                  Jeżeli uśrednienie do 1/12 oktawy nazywasz "mocnym wygładzaniem" to jesteś bardzo naiwnym człowiekiem gdyż tak dokładny wykres podaje bardzo mało producentów. Naj wyrażniej nie rozumiesz metody pomiaru. To nie jest MLS lecz bramkowana sinusoida. Ale co tam zaraz będzie bleblał jak znam życie "król forum w nowej odsłonie", który będzie podważał to co napisałem a wystarczy pojechać do STX i poprosić o pokazowy pomiar sin w odgrodzie AES.

Ten ceramik STX jak i AWX są wzorem dla takich Tonsili. Tonsile wytrzymują średnio do 5W a STX do 25 W. Jak nie widzisz że STX podał zakres widma mocy oraz normę AES to lepiej przestań wprowadzać zbędny zamęt, który jest zwykłym bełkotem. A i jeszcze jeden user Szczythe podał, że ten nowy ceramik ma słabą moc - no ja pier..lę a przecież jest zupełnie odwrotnie gdyż ten STX ceramiczny ma rekordowo wysoka moc. Co można zrobić bełkotaniem? Wszystko ale nie ma to nic wspólnego z faktami o których pisałem.

przypadku Seasów, które są tańsze i dostępne od ręki w porównaniu do tego nowego STX, wiadomo na co można liczyć.

ten sam wróżbitowy bełkot bez zapoznania się z faktami/odsłuchami. Już raz oceniłeś ten głośnik nigdy go nie słuchając. Ale to nie jest amatorka, to zamierzone warunkowe działanie, które ma przynieść określone efekty wynikające z bełkotania.

O tych cechach nowego STXa nie wiadomo NIC, a parametry i pomiary podane są bardzo „obrazowo”.

Napisz jasno co znaczy "obrazowo" gdyż ponownie bełkoczesz. Jak napiszesz co jest nie tak to producent zagląda na to forum i odniesie się do Twoich zarzutów.

A na koniec jak zwykle odradzanie nowego głośnika STX wszystkim bełkociarzom tym bardziej, że STX ma bardzo duże zamówienie na ten głośnik w cenie 70 USD i raczej go nie kupicie w najbliższych tygodniach. :) :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
                    Następny anonimowy z za budy ujada.
                    bleblał jak znam życie "król forum w nowej odsłonie"
                    Co można zrobić bełkotaniem?
                    ten sam wróżbitowy bełkot
                    określone efekty wynikające z bełkotania
                    gdyż ponownie bełkoczesz
                    wszystkim bełkociarzom
                    Korlazloty chyba się zagalopowałeś, nie wystarczą merytoryczne wyjaśnienia?

Skomentuj

Problem leży w przyczynie. nie pisałem nic "zaczynającego" Pisałem wyłącznie w odpowiedzi na rażącą celową manipulację. Ja pisałem tylko o fakatch w przeciwieństwie do Tych, którzy posługują się bełkotem. Jak chcesz nazywać rzecz po imieniu to może zmienimy nazwę z bełkotania na "celowe wprowadzanie w błąd".

Skomentuj

A na mnie taka manipulacja nie działa. Osoby, które będą chciały posłuchać tych głośników zrobią to czy ktoś im wystawi taką opinię czy nie, w szczególności, że nie jest ona podparta żadnymi wykresami oraz wrażeniami z odsłuchu. Uff.. ale robicie wszyscy problem. Według mnie ta cała kłótnia to jest tylko i wyłącznie reklama dla stx`a i jego produktów.

Skomentuj

Tak się składa, że dużo czasu spędziłem na dopracowywaniu tego głośnika. Pomiary są praktycznie nie wygładzone, 1/12 oktawy to bardzo bardzo delikatne wygładzanie z doświadczenia wiem, że wielu producentów daje wygładzanie do 1/3 oktawy ....

Co do wznoszącej się charakterystyki to była wersja bez pierścieni i koniec pasma był równiejszy ale kosztem większych THD. Tu mamy wznoszenie charakterystyki w paśmie gdzie w muzyce niewiele się dzieje i to podbicie w niczym nie szkodzi i bardzo niskie THD w paśmie użytecznym - chyba taki wariant jest lepszy przyznacie?

Była też wersja z siateczką i dyfuzorem (podobnie jak w przytaczanym seasie) i znowu charakterystyka była ładniejsza na końcu pasma ale w odsłuchach lepsza okazała się wersja bez siatki dla tego taka została wprowadzona.

Moc jest bardzo wysoka a nie bardzo niska! wszystko większe niż 10W za filtrem w warunkach domowych wystarcza w 100%... Głośnik sprawdza się nawet przy niskich podziałach w granicach 1,5-2,5kHz

Skomentuj

I właśnie to mnie dziwi niebywale. Tyle jest nowych głośników innych producentów ale jakoś nie ma przedpremierowego celowego ściemniania i wróżenia. Zawsze jak STX pokaże coś nowego zaczyna się sajgon (zmieniłem z bełkotania). Czy niektórych nie popier..ło? Możecie zaczekać na opinie tych, którzy będą faktycznymi recenzentami?
                            Jeden wróżbita nie wróżył temu ceramikowi przyszłości a tu jedna z sieci z za oceanu zakupiła 100 szt. A jest to jak się dowiedziałem połowa zaplanowanej produkcji do połowy tego roku.
                            Kończąc w tym jak i innym kretyńskim temacie o domniemaniu i wróżeniu proponowałbym aby wypowiadali się o produkcie osoby, które miały lub będą miały z nim do czynienia. Mam nadzieję, że o tym ceramiku napisza za jakiś czas wyłącznie użytkownicy (nie mylić z pseudoużytkownikami z jakże widocznej konkurencji dla STX).
                            Dla mnie osobiście zwykłym pejsem jest ktoś kto domniema, wróży, osądza negatywnie produkt z którym nie miał do czyninia. Bo nie ma to jak zje..ać produkt podczas premiery, gdyż póżniej może być już zapóżno.
                            Mam nadzieję, że w tym temacie będą opinie użytkowników. Wróżbitom i "pseudoużytkowniom" osobiste stanowcze NIE.

Skomentuj

Sound Wave jak myślisz czy ten ceramik nadał by się do zestawu z 13/50/9? Mam pewną koncepcję i ciekawi mnie bardzo jak on gra.

Skomentuj

Koralzlotyto ja ponawiam pytanie: czy jest możliwość posłuchania tego głośnika? Chce podejść do sprawy obiektywnie, posłuchać i parę słów napisać.

Skomentuj

chyba się stx wnerwil bo ta ceramiczna wysokotonówka zniknęła ze strony, albo ja jestem slepy

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez Święty Zobacz posta
                                    chyba się stx wnerwil bo ta ceramiczna wysokotonówka zniknęła ze strony, albo ja jestem slepy
                                    Ktoś pewnie wykupił!

Skomentuj

Zamieszczone przez Święty Zobacz posta
                                      Myślę, że nie tyle się wnerwił co cała produkcja poszła na eksport. Po co mieć w ofercie coś czego nie ma na stanie na krajowy rynek?
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        Myślę, że nie tyle się wnerwił co cała produkcja poszła na eksport. Po co mieć w ofercie coś czego nie ma na stanie na krajowy rynek?
                                        GDN AWX już dłuższy czas nie da się zamówić

Skomentuj

Jedyne z czym mogę go porównać to C30-6-024 accutona (jedyny ceramik jaki poza tym STX'em słuchałem na tyle długo, żebym mógł się o nim wypowiadać) to prawda ceramika jest specyficzna ale moim zdaniem w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu. Dźwięk jest delikatny jak z tekstylnej ale zarazem dynamiczny i precyzyjny jak z tytanowej. Moim zdaniem trochę szkoda tego STX'a do tonsili. Wybrał bym jakiś "ambitniejszy" midbas. Z drugiej strony można eksperymentować :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X