Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wszystkie glosniki podrozaly
    wkurza mnie to symulowanie kryzysu i wieczne wyciaganie od nas pieniedzy ;]

Skomentuj

Nie na temat...
      No niestety Paweł wszystko idzie w górę.. u mnie w firmie też szykujemy podwyżkę ;-(, kryzysu niema ale w ten sposób zaraz bedzie

Skomentuj

Dolar wysoko stoi :(

Skomentuj

i chińskie częsci do tych stxów też.

Skomentuj

nietylko chinskie - czesci sa sciagane z calego swiata

Skomentuj

wlasnie dzieki temu mozna osiagnac dobra/wysoka jakosc i polaczyc ja z uczciwa cena
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                nietylko chinskie - czesci sa sciagane z calego swiata
                Tylko wspomnij o tym że 3/4 tych części jest z chin/tajwanu

Skomentuj

Teraz wszystko jest z chin lub taiwanu

Skomentuj

Czyli z "całego swiata"

---------- Post dodany o 09:34 ---------- Poprzedni post o 09:31 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    wlasnie dzieki temu mozna osiagnac dobra/wysoka jakosc i polaczyc ja z uczciwa cena
                    To akurat mozna osiągnąć tylko produkując wszystko w Polsce dzieki temu że dolar teraz drozeje do złotówki a słabnie do Yuana. Polska zyskuje konkurencyjność eksportową. NBP zapowiedziało że nie podejmie interwencji na rynku walutowym i nie będzie wzmacniać złotówki. Wiec warunki robią się coraz korzystniejsze dla krajowych producentów.

Tylko, że tych krajowych producentów już naprawdę nie ma. Zostali wykończeni. Pozostały jakieś montownie i sklejacze chińskiego śmiecia.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                      Tylko wspomnij o tym że 3/4 tych części jest z chin/tajwanu
                      ale najwazniejsze druty nawojowe sa europejskie :P (nie wiem czy dobrze kojaze ale chyba niemieckie)
                      Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                      To akurat mozna osiągnąć tylko produkując wszystko w Polsce
                      i tu jestes w bledzie...
                      nadal bardziej oplaca sie wysylac na montaz do chin niz robic wszystko wylacznie w polsce
                      sa tez wyjatki

Skomentuj

Nie na temat...
                        Mylisz się. Na montaż do Chin się niczego nie opłaca wysyłać i się nie wysyła. W Chinach się zleca produkcję dla własnych marek lub wybiera gotowe rozwiązania z oferowanej tam produkcji i sygnuje własna marką. Wtedy jest to opłacalne, ale tylko dlatego ze Chiny utrzymują sztucznie zaniżony kurs yuana. Jest o n niewymienialny, co w zasadzie powinno skutkować nałożeniem embarga na handel z Chinami. Ale nie skutkuje ponieważ ich produkcja jest finansowana zachodnim kapitałem.

W przypadku osłabienia złotego do dolara i yuana, wyłącznie krajowa produkcja zyskuje na konkurencyjności eksportowej. Ale to musi być rzeczywiście produkcja, a nie tylko montowanie gratów ściąganych z Chin i sprzedawanych głównie w kraju. Bo wtedy to wzrost konkurencyjnosci eksportu odbywa się kosztem spadku siły nabywczej polskich pracowników.
                        Niestety liberalne rządy przez ostatnie 22 lata zniszczyły przemysł krajowy zamieniając Polskę w montownie korzystającą z taniej siły roboczej. Do tego stopnia, że rdzennie krajowe produkty to już tylko kurze jaja i kosze wiklinowe.
                        Last edited by Pawel S.; 02.12.2011, 10:05.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          Teraz wszystko jest z chin lub taiwanu
                          Pewnie tylko poza Sease i częścią Scana, ale kto ich tam wie..
                          Last edited by Pawel S.; 02.12.2011, 10:05.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Seas też podobno z Chin. Zarzekają się ze nie w całości ale i tak nikt tego nie sprawdzi.
                            Last edited by Pawel S.; 02.12.2011, 10:06.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Mylisz się. Na montaż do Chin się niczego nie opłaca wysyłać i się nie wysyła.
                              a to dziwne bo znam lokalne przypadki na takie zabiegi jest to bardzo oplacalne...
                              W Chinach się zleca produkcję dla własnych marek lub wybiera gotowe rozwiązania z oferowanej tam produkcji i sygnuje własna marką. Wtedy jest to opłacalne
                              ale co innego wielka produkcja a co innego male serie

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              Pewnie tylko poza Sease i częścią Scana, ale kto ich tam wie..
                              a scany sa MONTOWANE tylko w danii - czesci nadal sa z chin

Skomentuj

Nie na temat...
                                Czesci Scanów są z różnych miejsc zależy, który model. Widziałem też np. membrany do ss na stronie producenta z Anglii.

Małych serii tym bardziej nie opłaca się zawozic na przerób do Chin. Może w przypadku tekstyliów to sie opłaca ale to nie tylko w Chinach a też w Indiach, na Wegrzech, w Polsce itp. - to zalezy jak producent sobie wypozycjonuje swoje łachy w cenie i dla jakiej wielkości nie straci na kosztach transportu w obie strony, czasie dostawy i cłach.
                                Innym rodzajem ryzyka jest brak jakichkolwiek norm jakości czy bhp przez co fabryki chińskie i ich wyroby moga wyglądać bardzo różnie przy odbiorze od tego co dostaliśmy na wystawie - więc przy masowej produkcji to już po prostu kapitał angażuje własne środki w chińskich fabrykach.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  arwas to moze ja zapytam ta:
                                  kiedy spodziewac sie mozna premiery glosnikow twojego projektu calkowicie wykonanych w polsce i w uczciwej cenie?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A ja mam takie pytanko małe a właściwie zagadkę.

Zgadnijcie ile STX powiedział za 18-AWX z małą modyfikacją w postaci zmiany kopułki na kevlarową... dodam że sama kopułka kosztuje u nich ok 15-16zł, czyli podczas montażu wychodzi że wystarczy wkleić zamiast papieru tą kevlarową.

Mi się wydawało i byłem przekonany, że poproszą o dopłatę w wysokości ceny kopułki a oni sobie życzą ............50zł od sztuki... i gdzie tu logika ?

Pozdrawiam
                                    Last edited by gucio.; 02.12.2011, 13:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                                      50zł od sztuki... i gdzie tu logika ?
                                      Logika jest taka, że nad Twoim unikalnym zamówieniem musi się zajmowac kilka osób. Dla ciebie to jest tylko przyklejenie kopułki a dla nich to jest przekazanie informacji z działu zamówień do działu produkcji, kierownik produkcji musi pójść i wytłumaczyć panu/pani na linii dlaczego akurat do dwóch głośników ma przykleić inne kopułki, wytłumaczyć komuś z kontroli jakości że to nie pomyłka, wytłumaczyć w magazynie że będą tu takie dwa głośniki dla przyjaciela pszczólki maji i mają właśnie te zapakować i wysłać a nie pierwsze lepsze 2 sztuki AWX'a.

Przecież w chinach są ludzie tacy sami jak w polsce, orangutany tam nie pracują. Jak się zapłaci to zrobią coś dobrze a jak ktoś oszczędza to i ma marną jakość. Oni tam też chcą zarabiać pieniaze i nie maja w tym interesu żeby zrobić najtaniej i byle jak a po pierwszej partii stracić klienta.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Nie na temat...
                                        arwas to moze ja zapytam ta:
                                        kiedy spodziewac sie mozna premiery glosnikow twojego projektu calkowicie wykonanych w polsce i w uczciwej cenie?
                                        Nie projektuję głośników. Ale jakby, to kto miałby je wyprodukowac w Polsce skoro cały przemysł - nie tylko Tonsil ale także kooperantów zozwalono w cztery d... ? Przeceiż własnie o tym pisałem. Zostały się jakies małe montownie we Wrześni które cos tam produkują na starych maszynach po Tonsilu.

---------- Post dodany o 14:35 ---------- Poprzedni post o 14:33 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        Logika jest taka, że nad Twoim unikalnym zamówieniem musi się zajmowac kilka osób. Dla ciebie to jest tylko przyklejenie kopułki a dla nich to jest przekazanie informacji z działu zamówień do działu produkcji, kierownik produkcji musi pójść i wytłumaczyć panu/pani na linii dlaczego akurat do dwóch głośników ma przykleić inne kopułki, wytłumaczyć komuś z kontroli jakości że to nie pomyłka, wytłumaczyć w magazynie że będą tu takie dwa głośniki dla przyjaciela pszczólki maji i mają właśnie te zapakować i wysłać a nie pierwsze lepsze 2 sztuki AWX'a.

Przecież w chinach są ludzie tacy sami jak w polsce, orangutany tam nie pracują. Jak się zapłaci to zrobią coś dobrze a jak ktoś oszczędza to i ma marną jakość. Oni tam też chcą zarabiać pieniaze i nie maja w tym interesu żeby zrobić najtaniej i byle jak a po pierwszej partii stracić klienta.
                                        Tiaaaa normalnie straszna korporacja ten STX ze takie długie drogi decyzyjne mają. A pracuje tam przynajmniej ze 20 ludzi na etacie ?

prędzej uwierze że ten kapsel przeciwkurzowy nie jest obojętny dla brzmienia i że nie da się tak samo łatwo przykleić innego w miejsce tego dobranego jako ostateczny.

Skomentuj

A pracuje tam przynajmniej ze 20 ludzi na etacie ?

Nawet jakby pracowała 1 osoba to co to ma do rzeczy? Przeiceż z tego tytułu maja więcej pracy więc dlaczego mają sobie za to nie zawołać.
                                          Fakt cena jest wysoka ale mnie nie dziwi bo to jest cena celowo wysoka na zasadzie albo gość się zniechęci, nie będzie fantazjował i kupi normalnego AWXa albo jak już mamy mu to robić to niech przynajmniej będzie z tego jakiś zysk. Tak jest wszędzie. U mnie w firmie roboczogodzina pracownika na produkcji dla klienta (niestety nie dla pracownika) kosztuje krocie. Pracownik dostaje na rękę może 1/6-1/8 z tego co płaci klient.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X