Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a wiecie ile stx chcial za przerobienie indywidialne glosnika na moje zamowienie?
    Chodzilo dokladnie o 30ap a modyfikacja miala polegac na wyprowadzeniu obu cewek i wszyciu lic w dolny zawias. Wiec duzo wieksza modyfikacja niz u ciebie.
    Cena za taka modyfikacje wyniosal 0zl
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Nawet jakby pracowała 1 osoba to co to ma do rzeczy? Przeiceż z tego tytułu maja więcej pracy więc dlaczego mają sobie za to nie zawołać.
      Fakt cena jest wysoka ale mnie nie dziwi bo to jest cena celowo wysoka na zasadzie albo gość się zniechęci, nie będzie fantazjował i kupi normalnego AWXa albo jak już mamy mu to robić to niech przynajmniej będzie z tego jakiś zysk. Tak jest wszędzie. U mnie w firmie roboczogodzina pracownika na produkcji dla klienta (niestety nie dla pracownika) kosztuje krocie. Pracownik dostaje na rękę może 1/6-1/8 z tego co płaci klient.
      Mnie nie obchodzi ilu tam pracuje tylko jakie uzasadnienie dla wyższej ceny podałeś. Że niby to im robi takie wielkie problemy logistyczne dlatego zawołali dużo. A jak widzisz lklukaszowi za powazniejszą zmianę nie policzyli nic.
      Wiec powód jest jeden - dają Wam wyraźny sygnał w rodzaju: jak nie jesteś moderatorem opiniotwórczego forum, to nie fantazjuj i nie wybrzydzaj tylko płać albo nie zawracaj głowy.

Skomentuj

no tak
        to jest napewno wytlumaczenie

trzeba bylo do mnie uderzyc ja bym zalatwil :)

rece mi opadly
        klikam "negatywa" dla twojego posta
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale pomyśl jak by działal producent gdyby miał dziesięciu na miesiac klientów którzy chca zmieniac jakieś duperelki w głosniku. Potem jeszcze będa z pretensjami przychodzić że im nie działa jak oryginał. A tak wiadomo, zrobią dla Ciebie bo jesteś VIP a głośnik i tak zmierzysz więc marudził nie będziesz i jeszcze firmę pochwalisz na forum

Skomentuj

a nie prosciej zamowic glosniki i kopulki
            a zmiany dokonac samemu?

Taniej, prosciej i nie trzeba narzekac i kilka stron tematu pisac
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tego nie wiem bo nie ja miałem z tym problem. Ale chyba jednak nie łatwiej, bo trzeba uszkodzic dobry głosnik tracąc na niego gwarancję i nie mając pewności czy operacja odklejenia kapsla się powiedzie.

Skomentuj

Ja uważam, że 50zł za taką modyfikację to śmieszne pieniądze... Napisz do seasa, visatona, scana, że chcesz głośnik z inną kopułką - ciekawe czy w ogóle odpiszą...
                Po pierwsze nie jest to wielki problem jeśli są to 2 głośniki na miesiąc - ale pomyśl że wieść się roznosi i co 2 klient chce większą kopułkę, mniejszą z innego materiału itp... W takim przypadku nie robił bym nic innego tylko latał i mówił, że to ma być tak i dla tego, że jak zauważył Yoshi to nie pomyłka tylko tak ma być itp. Dodatkowo przy dużej liczbie takich głośników klepanych po dwie sztuki na bank ktoś się gdzieś walnie i wyśle nie to co trzeba nie temu co trzeba itp. Dodatkowo zawsze przy jakiejkolwiek modyfikacji trzeba dokładnie przeanalizować, czy nie pociąga ona za sobą innych zmian. Np zmiana kopułki na mniejszą w głośniku gdzie linki są prowadzone przez membranę oznacza czasami przekonstruowanie całej cewki a często nawet wymusi zmianę sposobu prowadzenia linek. To znowu może zaowocować koniecznością zmiany membrany albo zawieszenia dolnego.

Dla ciebie zmiana wklejki to pierdoła bo robisz dwie sztuki i NIE UDZIELASZ NA TO GWARANCJI.

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                  Zgadnijcie ile STX powiedział za 18-AWX z małą modyfikacją w postaci zmiany kopułki na kevlarową... dodam że sama kopułka kosztuje u nich ok 15-16zł, czyli podczas montażu wychodzi że wystarczy wkleić zamiast papieru tą kevlarową.

Mi się wydawało i byłem przekonany, że poproszą o dopłatę w wysokości ceny kopułki a oni sobie życzą ............50zł od sztuki... i gdzie tu logika ?
                  jak ci drogo to kup i sam przyklej

na produkcji musza wykonac nowe szablony i posiwecic prototypy dla testow
                  no i trzeba przetestowac tez kleje...
                  to wcale nie jest takie latwe jak sie wydaje

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                  Zostały się jakies małe montownie we Wrześni które cos tam produkują na starych maszynach po Tonsilu.
                  na audio show sie okazalo ze nawet skrzynek juz sami nie robia

---------- Post dodany o 17:46 ---------- Poprzedni post o 17:36 ----------

widze ze SW mnie uprzedzil

Skomentuj

Pisząc o montowniach miałem na mysli nie tylko Tonsil-Technologie ale na przykład Umifon. Tonsil od 10 lat nie robi obudów bo produkowała je spólka Tonsil-Meble póżniej przerobiona na Meble Polskie, a teraz Pylon vel Jarocińskie Fabryki Mebli vel Swarzedz vel cholera wie co jeszcze - wszystko jedna wielka rodzina. Oraz spóldzielnia Witowa.
                    Z tym że to sa akurat krajowi producenci komponentów do kolumn, bo wiekszosć jest i tak ściagana z Chińskiej Republiki Ludowej.
                    Jest także kilka podobnych firm "niskoseryjnych" sklejających głośniki dla swoich potrzeb które korzytają ze starych rozwiązań tonsilowskich. Ale to wszystko. Ten przemysł został skutecznie zniszczony z początkiem urzędowej prywatyzacji Tonsilu w latach 90-tych.
                    Last edited by arwas; 02.12.2011, 16:54.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Ten przemysł został skutecznie zniszczony z początkiem urzędowej prywatyzacji Tonsilu w latach 90-tych.
                      Powiedz wprost że ten przemysł został zniszczony przez kolejne rządy które rozparcelowały co się tylko da

Skomentuj

Myślę, że parę osób powinno popracować w firmie produkcyjnej, najlepiej takiej która ma wprowadzony system ISO i wtedy by zrozumiała ilu ludzi trzeba zaangażować żeby zrobić jedną, tak z pozoru prostą zmianę, jaki to tworzy się bałagan.

Skomentuj

A co tu ma znowu ISO do rzeczy ??? ISO jest normą pilnującą powtarzalności procesów. Jak zrobisz sobie w firmie ISO dla produkcji jednostkowej i przyklejania róznych kapsli na głośniki to bedziesz miał. Tym niemniej ISO to naprawdę pic na wodę i fotomontaż, zresztą STX chyba się nim nie chwali ?
                          Przecież przesłanie dali bardzo wyraźne - nie zawracajcie im głowy jakimis zmianami na zyczenie i widzimisie, bo to firma produkcyjna a nie usługowa, a jesli już to za odpowiednio wysoka cenę.

Skomentuj

Widzę że nie powinno się "tu" złego słowa o STXie mówić .....

Łubu dubu, łubu duby niech żyje nam... STX

To mówiłem ja ... gucio....

Pozdrawiam.

A wracając do norm itp... Tonsil jakoś nie robił problemu jak chciałem nie malowane membrany w 30/120/1, a co ciekawsze 3zł spuścił na cenie... to nie znaczy że wychwalam Tonsila czy też go reklamuje....NIE, nie chce i nie zamierzam jak to inni robią z inni z STX'em :flapper:....

P.S. jeszcze wrócę ktoś napisał o tym że zmiana tej kopułki wiązała by się z fazą testów... jednym słowem good joke:lol: .

Bez urazy ale moim zdaniem całe to forum chociaż je szanuje, jest sporą kryptoreklamą dla STX'a
                            Last edited by gucio.; 02.12.2011, 18:32.

Skomentuj

Zeby nie bylo, ze samo dobre to ja napisze cos zlego
                              zapowiadaja glosnik a potem trzeba na niego dlugo czekac :)
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tym niemniej ISO to naprawdę pic na wodę i fotomontaż, zresztą STX chyba się nim nie chwali ?
                                i tu masz racje
                                to mega sciema za wielkie pieniadze

Widzę że nie powinno się "tu" złego słowa o STXie mówić .....
                                co innego rzeczowa krytyka a co innego jazda po calosci ;]
                                po tonsilu tez jedziemy ale nikt im nie zarzuci ze i tak maja fajne woofery

P.S. jeszcze wrócę ktoś napisał o tym że zmiana tej kopułki wiązała by się z fazą testów... jednym słowem good joke .
                                w takim razie ciebie zmartwie - SW bardzo powaznie do tego podchodzi i takie testy robi!

Skomentuj

Nie jestem fanem STX ale zadziwiające jest dla mnie że ktoś chce przerobić głosnik wg (powiedzmy) własnego projektu i 5 dych to za dużo.
                                  nie ważne czy jest to pierodoła czy nie zajmuje to czas, nuby ile mają powiedzieć 5 zeta ? ;-)

Skomentuj

Nie na temat...
                                    dają Wam wyraźny sygnał w rodzaju: jak nie jesteś moderatorem opiniotwórczego forum, to nie fantazjuj i nie wybrzydzaj tylko płać albo nie zawracaj głowy.
                                    Jak przychodzi kumpel ze wzmakiem do naprawy to robię mu za darmo. Jak byś przyszedł Ty to skasował bym Cię stówkę albo i dwie :P

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Akurat uwierzę. Kumplowi bys powiedział że robisz mu za pół ceny i skasowałbys stówkę lub dwie :) Ja to bym raczej poszedł do serwisu który znam :)

Skomentuj

A co tu ma znowu ISO do rzeczy ??? ISO jest normą pilnującą powtarzalności procesów.
                                        Ma dużo do rzeczy, jak masz ISO to powinieneś się trzymać pewnych procedur i np dla pana gucia który chce mieć głośnik z inną nakładką stworzyć najpierw dokumentację. Zagonić konstruktora do pracy, którego roboczogodzina kosztuje więcej niż ten głośnik jest wart, aby wygenerował trochę papieru który będzie pozwalał zgodnie z normą ISO wyprodukować ten głośnik. Stworzyć nowy produkt, nadać np w systemie SAP nowy index produktu, skompletować na niego części, wyliczyć jego koszt produkcji, dopiero dać zlecenie na magazyn który wyda te części na produkcję.
                                        Kilka osób musi przy tym poświęcić trochę czasu a to w firmie kosztuje i to dużo. Tak więc te 50zł od szt, jak wspomniał Sound Wave, jest w sumie śmieszną ceną. W małych manufakturkach takie rzeczy przechodzą ale im firma jest większa i ma więcej pracy tym będzie trudniej o coś takiego. Widocznie w tonsilu im się nudzi, nie mają co robić i po prostu biorą każdego klienta, nawet jakby sobie zażyczył głośnik w groszki to mu je pewnie namalują i sprzedadzą.

Zapewne STX nie jest jeszcze na tyle dużą firmą aby to było aż tak bardzo zawiłe ale podałem przykład jak to jest np u nas w firmie, gdzie niby pierdoła z zewnętrznego punktu widzenia generuje wewnątrz firmy spory problem.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Panowie proponuje
                                          marcinsywala.pl
                                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                          X