Sound Wave GIT ! To rozumiem. Mam nadzieję, że aplikacjnie i rezultatami wersja kolumnowa będzie lepsza od tej subwooferowej :). A w tę 2 drożność i tak nie wierzę :razz: , nie z taką ciężka membraną.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
8" do 2W, max 30L "DOSKONALE!!!" od dawna czekam na takiego gotowca. Monitor Ushera V-9803 również ma ~30L netto wym. 26x33x50 br40hz zresztą więcej tutaj http://www.usheraudio.com/news/stere...o_2_V-9803.pdf
Skomentuj
-
yoshi sama membrana jest bardzo lekka większość mms stanowi masa cewki. Z drugiej jednak strony z doświadczenia wiem, że górna częstotliwość graniczna jak i THD tylko w minimalnym stopniu zależą od mms (dla zakresu do około 3-5kHz dla najwyższych częstotliwości ma już to znaczenie). Możesz to bardzo łatwo sprawdzić przyklej ze 20g do midwoofera i zrób pomiary. "Ciężkie" głośniki mają kiepskie charki ze względu na wysoką indukcyjność cewki (długa cewka = duża masa drutu nawojowego) a duża indukcyjność to wzrost impedancji już dla częstotliwości w granicach 1-2kHz. Załóżmy że głośnik ma Rdc=6 ohm a dla 2kHz imp = 12 ohm z tego wynika, ze "siła napędowa" czyli BxIxL spadła o połowę - jaki ma to wpływ na charakterystykę - wiadomo. A teraz zobacz jaką charkę impedancji ma 18 AWX.
Skomentuj
-
Żeby nie było, że się obijamy kolejna nowość tym razem samochodowy :)
http://www.stx.pl/sw-stx-12-2-500-2x4-f-s-pp.html
W najbliższym czasie pojawi się też wersja 2x2 a potem stopniowo 8 i 10 cali też 2x2 i 2x4 ohm
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postaŻeby nie było, że się obijamy kolejna nowość tym razem samochodowy
http://www.stx.pl/sw-stx-12-2-500-2x4-f-s-pp.html
w GDN AA wkurza mnie wlasnie maly kolnierz kosza ktory skutecznie utrudnia solidny montaz w obudowie
to ja odrazu zamawiam obie 8"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postaW najbliższym czasie pojawi się też wersja 2x2 a potem stopniowo 8 i 10 cali też 2x2 i 2x4 ohm
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaOby tylko nie "dzwonil" jak GDN AAZamieszczone przez Sound Wave Zobacz postaA co "dzwoniło" w aa? możesz to dokładniej opisać szczerze to nie spotkałem się z takim problemem w tym głośniku.
glownie slyszalne w domu, w samochodzie w bagazniku juz nie slyszalne
myslalem ze to linki ale tego nie moglem potwierdzicZamieszczone przez ploter Zobacz postaCzy któraś z tych konstrukcji będzie do domu ??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postaA co "dzwoniło" w aa? możesz to dokładniej opisać szczerze to nie spotkałem się z takim problemem w tym głośniku.
Nie wiem co moglo dzwonic w tym glosniku, lecz jesli jest to w tym modelu normalne, to moim zdaniem glosnik kompletnie nie nadaje sie do uzytku.
---------- Post dodany o 00:52 ---------- Poprzedni post o 00:49 ----------
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaKażda rama dzwoni. Od naj bardziej "dzwoniących" do naj mniej:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez david-SSŻebym wiedział że będzie 8mka samochodowa to bym poczekał Ale widzę że już za późno haha
Zamieszczone przez pogramca mitowOby tylko nie "dzwonil" jak GDN AA
co prawda gral w bagazniku o czy tez byla mowa
Zamieszczone przez Sound Waveco "dzwoniło" w aa? możesz to dokładniej opisać szczerze to nie spotkałem się z takim problemem w tym głośniku.
myslalem, ze cos z tym robiliscie
i podobny problem byl podobno w 17SW choc u mnie go nie bylo
ale zaznaczam glosnik bardzo malo granyJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Problemem najczęściej jest „obcy” w szczelinie. STX teraz prawie wszystkie głośnik produkuje „otwarte” tzn z dekompresją pod resorem a to bardzo naraża głośnik na przypadkowe zanieczyszczenie. Z drugiej strony STX słusznie czyni, gdyż każda osłona ma tylko negatywny wpływ na właściwości akustyczne głośnika.
Jest kilka bardzo prostych sposobów na poradzenie sobie z takimi zanieczyszczeniami np. demagneśnica ale trzeba miec dojście. Kilka miesięcy temu u kolegi scan sapek illuminator 15W/8741T-00 zaczął brzęczeć i było to zanieczyszczenie szczeliny, gdyż po prostym zabiegu z generatorem (i odpowiednim potraktowaniu membrany) głośnik działa do dziś. Obyło się nawet bez rozmagnesowywania.
Teraz prawie wszystkie firmy produkują głośniki z koszami z dekompresją i takie cuda będą się coraz częściej zdarzały. Co gorsza taki obcy w szczelinie nie zawsze musi być „aktywny” i czasami głośnik brzęczy a czasami nie. Trzeba bardzo uważać ze sterylnością szczególnie na rzecz ferromagnetyków (ale nie tylko) przy instalacji.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaProblemem najczęściej jest „obcy” w szczelinie.
Skomentuj
Skomentuj