Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
    I jak zwykle jeszcze nikt głośnika nie miał a już się następny nie sprzedaje ah ta konkurencja! Już słyszałem, że lepszy od niego usher mds a jak zwykle zero dowodów, same zaciekłe domniemania.

Rozumiem że pijesz do mnie, bo to ja takiego posta napisałem tylko ze ty nie umiałeś go przeczytać ze zrozumieniem! To nie było twierdzenie/opinia, jak ty to zrozumiałeś tylko spekulacja! a jej meritum to stosunek cena/jakoś a i według mnie istotna w zaistniałej sytuacji...

Jak nie chcesz tego wiedzieć to udaj się do tematu nie o STX Po za tym jakim prawem będziesz mnie pouczał co mam pisać.
    Nie pouczam Cię tylko apeluje byś nie pisał o tym co w gruncie rzeczy nie ma znaczenia, ponieważ co z tego, że membrana do głośnika X za powiedzmy 200zł kosztuje 3-4razy więcej niż do głośnika Y za tą samą cenę, skoro Y gra od X lepiej ?
    Według Ciebie w tym wypadku głośnik X jest tańszy od Y tylko dlatego że jest zrobiony z droższych komponentów? i co? - z tego tylko powodu wysnujesz wnioski że jest lepszy i zdecydujesz się na jego zakup? - Wątpię !
    No i przecież rozmawiamy o głośnikach Hi-Fi a nie o Hi-End`ach za 5cio krotną ich wartość, więc pozwól mi Cie zrozumieć i wytłumacz proszę poco wbijać się w takie szczegóły: - "z czego jest zrobiony głośnik". Za taką kwotę ?

Skomentuj

Informacja
      Panowie trochę luzu... Dyskusje na razie możemy podpierać tylko czysto teoretycznymi symulacjami...

Skomentuj

Membrana w STX jest membraną z włókna węglowego a w MDS jest włókna szklanego zabarwionego na czarno żeby się niejednemu wydawało, że ma węglówkę
        nie do konca. poprostu stary zolty MDS nie kazdemu odpowiadal wiec wypuscili serie na czarno. nikt tutaj nikogo nie oszukuje ze to wlokno weglowe!

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
        Chyba że SW zaraz wpadnie i oznajmi że nowy 8"AWX "zjada" na miękko MDS`a...
        o tym sam sie musze przekonac bo nie wiem czy do 3 drog dawac MDSa ktory mi idealnie pasuje czy nowego AWXa

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          o tym sam sie musze przekonac bo nie wiem czy do 3 drog dawac MDSa ktory mi idealnie pasuje czy nowego AWXa
          Pawle czyli mam rozumieć, że skłaniasz się by to sprawdzić? :w00t: Kiedy ? (jeśli dobrze pamiętam to mówisz o tych 3 drogach, w których wstępnie jako średniotonowy był F155 ?)

Skomentuj

najpierw musze skrzynki zbudowac
            jak bedzie czas to stopniowo bede cos testowal
            a F155 wyladuje raczej w TL

Skomentuj

Hand moim zdaniem tez trochę bez sensu - 7" średniotonowy do 3Way`a? :/ aż taką dobrą średnice ma ten GDN18AWX ? Wydaje mi się że na średnie tony mniejszy głośnik w tej cenie zagrał by lepiej... (taki ~5")
              A no, ma przynajmniej dla mnie - ale prosze brać na to poprawkę, bo aż tak obeznany w temacie nie jestem! :)
              I do tego wersja 16 Ohm ma ładną wypłaszczoną charkę w zakresie średnich, w stosunku co do 8 ohm - mniej babrania z filtrami (jestem w ich posiadaniu więc, to nie jest moje dumanie).

Teraz nawet jak wyjdzie ten drugi AWX 8" (nisko-średnio) to nie wiem czy będzie wart swej ceny... - czy pobije np. Ushera 8935A
              Będzie ciężko...

Powoli robie 2,5/3 drogi i podejrzewam że w najbliższym czasie (czyli jak więcej gotówki wpadnie ) to zakupie to to i sprawdzę jak ma się to co piszą na stronie, do tego co jest w rzeczywsistości.

Kolumny stylizowane są/będą na kolumnach S-F i oczywiście bigantowych. Cieszy mnie fakt, że potrzebuję małej objętości do pracy - bezproblemowa aplikacja do ww. systemu.
              Problemem może być zaprojektowanie zwrotnicy do 7'' i nowej 8'' AWX i ceramiki stx'a.

A co myślicie o projekcie 3,5 drogi - kopułka ceramik, 2 x stx 7'' i nowa 8 - SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X ?

Mam nadzieje że to był żart:
              Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              Wszystko wygląda nieźle dopóki się nie zorientujemy, że trzeba mieć ok 40cm bas refex
              Bo jak narazię mi się wydaje że tak będzie w rzeczywistości...

Skomentuj

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
                A co myślicie o projekcie 3,5 drogi - kopułka ceramik, 2 x stx 7'' i nowa 8 - SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X ?
                a po co 2x7"?
                w zupelnosci wystarczy jeden
                a jesli tak ma byc to na dol cos wiekszego nmiz 8"

Mam nadzieje że to był żart: Cytat Napisał Yoshi_80 Zobacz post Wszystko wygląda nieźle dopóki się nie zorientujemy, że trzeba mieć ok 40cm bas refex Bo jak narazię mi się wydaje że tak będzie w rzeczywistości...
                to wrzuc w winISD i sprawdz...
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam nadzieje że to był żart
                  Żaden żart. Wystarczy szybkie spojrzenie w winisd. Ja ustawiałem 23l i strojenie 33Hz i wtedy tunel fi6,8cm ma długość około 40cm.

Skomentuj

to zrób skrzynie 40L
                    wtedy bedzie mial "normalna" dlugosc

8955 ushera zalecaja do 45-50L
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      a po co 2x7"?
                      w zupelnosci wystarczy jeden
                      a jesli tak ma byc to na dol cos wiekszego nmiz 8"
                      Zależy mi właśnie na niezbyt dużych wymiarach i miłym dla ucha basie. A jak na razię gdybam, to ten nowy 8'' taki własnie może zasponsorować w obudowie o małej objętości. Te dwa 7'' były by podlączone tak jak ma to miejsce w 2,5W standardowym.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      to wrzuc w winISD i sprawdz...
                      Wiesz, chociaż sam jestem z wykształcenia bardzo blisko związany min. z symulacjami komputerowymi w fizyce, to jednak nie do końca im ufam. Wole to sprawdzić organoleptycznie

Skomentuj

Zasymulowałem tego AWXa 8"
                        25litrów@35Hz- tunel HP68 polinka 20cm długi, f3 na 33,44Hz

Skomentuj

Nie na temat...
                          Kolumny stylizowane są/będą na kolumnach S-F i oczywiście bigantowych.
                          a na jakim modelu dokładnie?

Skomentuj

Nie robcie zadnej tragedii z tej dlugosci tunelu bo taki okrzyczany mds08 ma jeszcze dluzszy tunel przy tej samej wielkosci obudowy i tym samym strojeniu. Poza tym nikt tego nie bedzie stroil tak nisko. Wystarczy sobie spojrzec na charakterystyke glosnika w pasmie 30-80hz ( tylko cholera wie przy jakich warunkach byla ona zdjeta ) . Realnym miejscem strojenia wydaje 40-45Hz i nizej bym nie schodzil.

dolphin, jaki cudem wyszlo Ci 20 cm ?

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                              Realnym miejscem strojenia wydaje 40-45Hz i nizej bym nie schodzil.
                              W takim przypadku to już lepiej wsadzić go w ~10L OZ

Mnie osobiście to te rurki nie przerażają bo i tak szukam 8" do T-Line :p

Skomentuj

Też się pokusiłem o małą symulację i oto moje wyniki:

http://img84.imageshack.us/i/pomiar2.png/

Długość 24 cm przy średnicy 6,8 cm. Nie najgorzej...

Zobaczymy co wyjdzie w rzeczywistości :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  mbar, aktywne 14SK może mieć lepszą średnicę, ale pasywnie niestety nie Już przerabialiśmy ten temat w Twoim wątku. Aktywna zwrotka przy 18AWX też inaczej by wyglądała
                                  Pewnie masz rację, 14SK pasywnie nie słuchałem.
                                  W przyszłości przerobię te klony MX-140 co mam na wersję aktywną, ale to gdzieś najwcześniej za rok :)

Skomentuj

Nie robcie zadnej tragedii z tej dlugosci tunelu bo taki okrzyczany mds08 ma jeszcze dluzszy tunel przy tej samej wielkosci obudowy i tym samym strojeniu
                                    czy ty masz pojecie jaka glupote tutaj napisales?
                                    przy danej pojemnosci i danym strojeniu wymiary tunelu beda IDENTYCZNE nie wazne jaki bedzie to glosnik!

dolphin, jaki cudem wyszlo Ci 20 cm ?
                                    bo kolega moderator czytal moj podpis (jak jeszcze byl widoczny) ze do symulacji daje sie MNIEJSZA srednice tunelu!
                                    w przypadku "fi68" jaki podal dolphin ta srednica wynoci 57-58mm i wtedy wychodzi ok 20cm

Skomentuj

Mam dwa pytania:
                                      1. czemu STX zmienił sposób oznaczeń głośników ?
                                      2. jak to teraz rozszyfrować?

SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X - r0tfl 1337 sUp3r n4zw4 s2k0d4 z3 ci3zk0 r0zczYt4c ?

Skomentuj

A tak :)
                                        http://stx.pl/product/attachment/fb5...-w-od-2011.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                          w przypadku "fi68" jaki podal dolphin ta srednica wynoci 57-58mm i wtedy wychodzi ok 20cm
                                          Bo bierzesz pod uwagę zakończenie br :) A tak naprawdę, to jest jak już gdzieś to ktoś napisał stożek i tak się go powinno traktować.
                                          W momencje kiedy powietrze jest wypychane następuje jego rozprężenie (adiabatyczne), na początku tunelu występuje podciśnienie, które dalej wyciąga powietrze z obudowy (bezwładność). Efektem czego jest omawiane czasami furkotanie br. Inny efektek, który też to powoduje jest dyfrakcja fal na rurce br - potęguje ten efekt.

W memencie kiedy zaniżasz wartość średnicy br "mylisz" program, który uwzględnia zjawisko rozprężania i przez to zmieniasz częstotliwość strojenia układu.

Przyjamniej tak mi się wydaje

Skomentuj

Czaruję...