Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No i na taką wiadomość czekałem Zakładam oczywiście, że zwrotki są dobrze zaprojektowane no ale skoro pracował przy nich SW (o ile się nie mylę?) i z tego co widać na forum jest on raczej uważany za gościa, który wie o co w tym chodzi więc powinno być OK. Myślę, że to może wyjść firmie na dobre bo nie każdego stać na kupno gotowych kolumn a na samych głośnikach swoje zarobią tak czy siak.

Skomentuj

zwrotkę zaprojektował misiomor, też bardzo doświadczony, znający się na rzeczy człowiek. Ajj jestem juz ucieszony, ze będę miał możliwość zrobić takie coś, czekam tylko kiedy się pojawi na stronie i zamawiam. 18 mkw na te kolumny nie będzie za małe?

Skomentuj

No w 18m2 to na pewno ci natezenia nie zabraknie ; )

Skomentuj

czarekp9, ale chodzilo o reszte zwrotnic do kolumn STXa...
          Zamieszczone przez czarekp9
          18 mkw na te kolumny nie będzie za małe?
          wg mnie za maly :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Patricious
            A wiadomo już czy cena za parę czy za sztukę ?
            niestety za sztukę:(

Skomentuj

Zamieszczone przez Święty
              niestety ? jaja sobie robisz ? policz ile kosztują same przetworniki ;p ...potem dolicz zwrotki budy ....

zapewne domyslasz się ze ktos to robil, te paczki z kosmosu nie spadaja i pewnie chcialby dostac jakaś pensję ? bo z nudow i nadmiaru kasy do interesu sie chyba nie doklada ?......wiem ...najlepiej jakby jeszcze doplacali klientowi za to ze wybral ich produkt... ?

kurde ludzie troche realnego patrzenia na ten swiat bo niektore rzeczy to sie ciezko czyta...

Skomentuj

za cene firmowych kolumn patrzac na to za ile mozna to zlozyc... nie jest drogo... Duzo lepiej sie cenia firmy typu ESA itd...

Skomentuj

Wg mnie cena jest zupełnie przyzwoita- choć mogą być spore problemy ze sprzedażą pod marką STX, która niestety większości ludzi nadal kojarzy się z tandetnymi głośnikami lub zupełnie nic nie mówi. Przeciętny Kowalski mając do wydania 1600zł wybierze coś w tej cenie od Jamo, Sony, Magnata itp. W końcu znana firma zawsze robi dobry sprzęt i nigdy by swoich klientów nie oszukała sprzedając kolumny za 6-krotność wartości przetworników.

Skomentuj

marjano82 aż mi przypomniałeś o jblach e80 które miałem :neutral: po 2mc wystawiłem je na allegro :smile: Ja również uważam, że 1,6kzł to dobra cena jak za tak chwalony zestaw z lepszym tweeterem i dopieszczoną zwrotnicą.

Teraz kilka pytań nt stx:
                    1. Czy warto zmienić 22scx na 22sw, chodzi o więcej niższego basu z lekkim "przymuleniem" skoro scx gra bardziej kickbasem.
                    2. Czy zamiast 3way (22scx+15scx+awx) lepiej zrobić 2way na 18-140awx+awx, mniejsza buda, tańsza zwrotnica(jak sie w końcu pojawi) i pewnie mniejsze zapotrzebowanie na moc. Tylko pytanie jak nowa 18stka poradzi sobie na basie w stosunku do 22scx/22sw. :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                      1. Czy warto zmienić 22scx na 22sw, chodzi o więcej niższego basu z lekkim "przymuleniem" skoro scx gra bardziej kickbasem.
                      nie - SW jest typowo do suba do kina. SCX jest bardziej "melodyjny"
                      Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                      2. Czy zamiast 3way (22scx+15scx+awx) lepiej zrobić 2way na 18-140awx+awx
                      to zupelnie rozne konstrukcje wiec musisz postawic sobie jakies wymagania...

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                        niestety ? jaja sobie robisz ? policz ile kosztują same przetworniki ;p ...potem dolicz zwrotki budy ....

zapewne domyslasz się ze ktos to robil, te paczki z kosmosu nie spadaja i pewnie chcialby dostac jakaś pensję ? bo z nudow i nadmiaru kasy do interesu sie chyba nie doklada ?......wiem ...najlepiej jakby jeszcze doplacali klientowi za to ze wybral ich produkt... ?

kurde ludzie troche realnego patrzenia na ten swiat bo niektore rzeczy to sie ciezko czyta...
                        coś się tak uniósł? jak to mówiła jedna pani "spokojnie nie agresywnie" :lol:
                        osobiście uważam, że cena (740 zł) jest znośna , ale dla przeciętnego Kowalskiego może być nie do przyjęcia szczególnie ta 835 zł, za 100 zł więcej jest fiesta tonsila, to raz z dwa najczęściej ludzie się pytają o f-180

trzy a co do kosztów porównywanie produkcji czy zakupu hurtowego a zakupu pojedyńczych sztuk jest trochę nieodpowiednie. weź pod uwagę, że Ty zawsze musisz zapłacić choćby VAT, który nie idzie do kieszeni producenta tylko skarbu państwa:( także koszt zakupu części przez takiego stx jest nieporównywalnie inny niż zakupu dla jednej osoby (cena głośników do fx-200 po odliczeniu VAt do około 166zł)

a cztery jak wszyscy będą pisać, że kolumny te sa tanie to zaraz stx podniesie ceny, także a po co?

Skomentuj

dla przeciętnego Kowalskiego może być nie do przyjęcia
                          przeciętny kowalski kupuje wieże za 300zł i cieszy ryja :)

także koszt zakupu części przez takiego stx jest nieporównywalnie inny niż zakupu dla jednej osoby
                          STX jest producentem :)

Święty, od kiedy VAT wynosi 62%?

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                            dla przeciętnego Kowalskiego może być nie do przyjęcia
                            przeciętny kowalski kupuje wieże za 300zł i cieszy ryja :)

także koszt zakupu części przez takiego stx jest nieporównywalnie inny niż zakupu dla jednej osoby
                            STX jest producentem :)

Święty, od kiedy VAT wynosi 62%?
                            skąd wytrzasnąłeś 62%? przykładowo podałem koszt samych głośników (nie uwzględniam vatu innych części) czyli awx i scxówpo
                            GDWK-10-250-8-AWX 96 -22% VAT około 75 zł netto, GDM-14-150-8-SCX 46,01 - 22% daje około 37 zł netto; GDN-22-140-8-SCX 76-22% daje około 59 zł netto razem okolo 171 zł netto

wiem , ze stx jest producentem mi chodziło tylko na pewne zobrzowanie problemu gdyby stx kupował sam u siebie głośniki to by nie płacił z awx 96 zł tylko mniej

Skomentuj

wiem , ze stx jest producentem mi chodziło tylko na pewne zobrzowanie problemu gdyby stx kupował sam u siebie głośniki to by nie płacił z awx 96 zł tylko mniej
                              tiaaa tylko z czego by sie wtedy utrzymalo to wszytko ....jak przeprowadzać badania, projekty ? ....

gdzie reklama, i ktos zewnetrzny kto to projektuje np zwrotki ? ....

dlatego dalej ten twoj wczesniejszy tekst jest smieszny ......

a porównanie siest na 15cm glosniczku do 3 droznej kosntrukcji na 8" wooferku jest conajmniej komiczne ! ....

wiesz co do samych ich cen i czy podniosą czy nie jak dla mnie to bez roznicy nawet jak by kosztowaly 500pln za sztuke to bym ich nie kupił i tyle ( z innych powodów niz sama cena )...... jak podniosą ceny to po prostu sie nie wybiją i dalej pozostaną "kiepskim stxem" ... (patrz na historię tonsila ;p )
                              nie ukrywajmy konkurowanie z takimi jak SEAS, VIFA itd byla by bez sensu to wymaga mega budżetu na reklamy itp sprawy jak chcą istnieć to po prostu muszą dobrymi jakosciowo przetowrnikami celowac w polke cenowo troche nizszą niz seas vifa itd ( seria AWXbedzie wtedy takim czyms jak dayton dla amerykanow)..... jak przesadzą troche z ceną i zaczna sie zblizac do takich jak seas vifa.... to po prostu te duze koncerny ich zjedzą bo kto ze swiata bedzie kupowal stxa jak w podobnej cenie ma "znanego na swiecie" i taka jest prawda !.....sam bym ich nie kupowal i takich ludzi jest wiekszosc ...nawet jak jakosc ta sama (lub podobna) to dla samego napisu "made in norway", "seas" i dla samego samopoczucia wybiore wtedy norweskie zabawki ;p ...myślicie ze będę w tym wyborze na rynku DIY sam ? ;p wezmy chociaz bagaz dosiwadczen, tradycje ... to tez sie liczy ...(scan speak to nie tylko jakosc (ktora osotanio leci na dół) to cale lata pracy doswiadczen itd...)

oby ludzie od ich (STX) marketingu zdawali sobie z tego sprawe i nie dali d...y jak kolesie z tonsila ;p

PS nie unisolem sie po prostu przeraziłem sie brakiem logicznego myślenia nieuwzględniającego zarobek,koszt utrzymania firmy jej rozwoju, realną sytuacją w dzisiejszym swiecie itp .....ot i wszystko

EOT dla mnie ;p

Skomentuj

Im większy nacisk na marketing tym wyższa cena produktu - niestety. A co za tym idzie, cena nie odwzorowuje jakości. Idealny przykład HDS180, kosztował 170-190zł gdy zwróciłem na niego uwagę, później zdrożał ze względu na kurs waluty do 250zł obecnie nadal kosztuje ok280zł. A koszt produkcji takiego HDSa a STX18-140 jest taki sam. Nie wiem jak brzmi nowy STX ale wiem jak grały HDSy, myślałem, ze to będzie coś super (cena Tritonów to 4kzł) a okazało się, że szybko zacząłem żałować wydanych 190zł/szt a obecna cena sprawia, że w ogóle nie zwracam na niego uwagi.

Skomentuj

razem okolo 171 zł netto
                                  170 dokładnie. Myślałem że mówisz o koszcie na parę :)

Skomentuj

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/461
                                    tytanowa membranka :razz:

Skomentuj

Haha juz wkleil a na gg mi nie odpisal maja tez ceramiczna i weglowa do awx - czyzby reszta od pj i ta membrana zadzialaly? wyszlo by taniej.

Skomentuj

jak taniej?:P pokaz co z czym :)

Skomentuj

za 29zl maja membrane z cewka itp do kopolki AWX, trzeba by porownac czy pasuje do bebechow od pj.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X