Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
    Jak chcesz porządną wysokotonówkę to kup seasa 27TBFC/G (ostrzejsza) lub morela MDT29 (łagodna)- zakładam że taki przedział cię interesuje. Będziesz na pewno zadowolony
    Ale ja chciałbym wesprzeć zakupem polski przemysł - w planach przyzwoite kino domowe Z zagranicznych brałbym ushera t9950 lub Peerlessa 810921 (gdyby trochę staniał) Poprostu marzy mi się żeby stx rozwiał się też w górę może kiedyś będzie to polski Seas?
    Last edited by Kubik87; 28.01.2012, 21:52.

Skomentuj

"morze" będzie, to morze czyli sea s

Skomentuj

Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta
        Ale ja chciałbym wesprzeć zakupem polski przemysł - w planach przyzwoite kino domowe
        Ceramik jest też bardzo fajnym głośnikiem. Może nie tyle szczegółowym co 27TBFC/G, ale też na bardzo dobrym poziomie i mi osobiście bardziej przypadł do gustu. Jakby dołożyć niewiele to ma się Ushera, ale dokładać można w nieskończoność..
        Sam osobiście zostaje przy AWXach, zarówno w sekcji wysokotonowej jak i średnio-niskotonowej. Za dwa-trzy tygodnie przedstawię to co zawsze chciałem sobie zrobić.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
          "morze" będzie, to morze czyli sea s
          Błądzić jest rzeczą ludzką - kurcze tyle lat w szkole na marne -chyba wyszło że maturę pisałem za czasów Giertycha

Skomentuj

Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta
            Ale ja chciałbym wesprzeć zakupem polski przemysł - w planach przyzwoite kino domowe
            Czy taki on Polski to bym się kłócił.
            Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Za dwa-trzy tygodnie przedstawię to co zawsze chciałem sobie zrobić.
            Czyli co? Coś na STXach? Uchyl rąbka tajemnicy

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Ceramik jest też bardzo fajnym głośnikiem.
              Tak ale nie daje nic od siebie, a ja lubię wysokotonówki które dają od siebie trochę "magi"

Skomentuj

Napisane było ze jest za mocno tłumiony i brak mu mikrodetali, a to że nie dodaje nic od siebie to raczej była taka kurtuazja. Aluminiowy Seas za to potrafi dodać czasem aż za duzo jak się ze zwrotnica przesadzi.
                Myslę że Eton SD25 byłby dobrym wyborem o ile dałoby sie kupic za 200. Jak nie to tekstylny seas z najlżejszą kopułką.

Skomentuj

Przynajmniej w Polsce składany, prawdopodobnie przez pana Henia - Polaka i w polskiej hali montażowej, a i właściciel też chyba jest Polakiem
                  Jak mówił Nikoś Dyzma polski organizm jest przystosowany do polskiej wódki i polskiego jedzenia - pewnie polskie ucho terz lepiej odbiera polski głośnik

Skomentuj

Bardziej polski jest STX niż Seas norweski. Każdy Seas ma magnesy i jarzma oraz cewki z Chin (firma harmony coil coś tam). Vifa jest na 100% chińska o czym każdy wie, ponoć przejściowo nawet ScanSpeak, nawet Tonsil zasilał się od ponad 15 lat membranami, magnesami, koszami i jarzmami z chin, i co Tonsil tez jest chiński?
                    Dlatego też twierdzenie że jak magnes jest z chin to produkt jest "Czy taki on Polski to bym się kłócił" jest manipulacją. Każde urządzenie które zawiera magnes też jest chińskie? Magnezy tylko produkuje się w Chinach. Teraz cały świat producentów właśnie dostał "kopa" od chińczyków w dziedzinie magnesów neodymowych dlatego ze podnieśli ceny ponoć o kilkset%

Benek161 przyznał bym rację, gdyby ten ceramik STxa był produkowany jak Vifa w Chinach ale przecież tak nie jest. Ten ceramik jest produkowany w STX a to że magnesy etc są z Chin? A które nie są z Chin?
                    Benek161 szanuj pracę ludzi, którzy pracują w STX. Może sam kiedyś zapytasz o pracę właśnie w tej firmie :)

Skomentuj

Napisane było ze jest za mocno tłumiony i brak mu mikrodetali, a to że nie dodaje nic od siebie to raczej była taka kurtuazja
                      Miałem okazję posłuchać i nie było "miłości od pierwszego usłyszenia", nie mój typ.
                      Eton SD25 byłby dobrym wyborem o ile dałoby sie kupic za 200
                      Raczej mało możliwe 5 szt byłoby potrzebne:(

Skomentuj

Czy ktoś wie czemu QBA już morelami nie handluje?
                        Bo nie ma ich w intertechniku, a tam sie qba zaopatruje

Skomentuj

dokladnie tak
                          tylko gdzie teraz w polsce kupic domowe morele?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

chyba nie ma oficjalnego sprzedawcy głośników morela w polsce. jedynie firma Audiomaniak jest dystrybutorem gotowych konstrukcji morela. może by ich zapytać? www.audiomaniak.eu

Skomentuj

juz kiedys szukalem ich u nich w ofercie ale nie bylo
                              mysle, ze jak by mieli to by nie bylo problemem znalezienie ich
                              czyli zostalismy na lodzie :(
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trzeba wycieczkę do Izraela kupić

Skomentuj

najbliższy dystrybutor głośników znajduje sie chyba w holandii www.eltim.eu

Skomentuj

Panowie dziś włożyłem dwu-cewkową ósemeczke STXa do 30L@33Hz w aucie... Wrażenia? Bardziej niż pozytywne. Głośniczek łyka 250W bez problemu żadnego, pewnie i 300 nie będzie mu straszne :)
                                    Po przesiadce z klozetu 15litrowego można powiedzieć tylko że głośnik zagrał żywiej, mocniej, nie stracił na szybkości, a nawet lepiej puka, stuka no i wiadomo schodzi. Barwa się ożywiła co mnie bardzo cieszy. Wcześniej trzeba było 2x8 w 30L OZ żeby dorównać temu jednemu wariatowi ale zejścia i tak lepszego to nie miało. Tylko tu jest zasadnicza różnica, teraz używam pieca w 4ohm w mostku i jest mu lżej, ciągnę też mniej mocy potrzebnej do efektu zadowolenia. Czyli jeżeli chodzi o moje "doznania" to 2x8 30L OZ @400W to to samo co 1x8 30L@33Hz @200-300W :)
                                    Osobiście zmniejszyłbym obudowę do 25L i stroił na 35-37Hz bo zejścia takowego nie brakuje, a kop jest dobry a może być tylko lepszy :)

U mnie niestety nieda się zrobić więcej jak 22L :( A szkoda... Fajny pierdziel polecam. Tylko zawieszki dolne lubią się odkleić :) Góra się trzyma (skoro nie odpadła teraz przy prostowaniu się to chyba jest git :razz::lol: )

P.S. Paweł miał racje PLUS DLA PAWŁA!

Skomentuj

Nowe końce estradowe:

http://stx.pl/stx-pa-800.html
                                      http://stx.pl/stx-pa-1800.html

Ciekawy jest ten drugi, 3 kanałowy. Jedno ALE do kogoś kto to projektował (w zasadzie to dwa). W takiej konfiguracji gdy mamy koniec do zestawu 2.1 powinien być wbudowany cały crossover (tj. filtry hipass-lowpass regulowane) a nie tylko dolnoprzepustowy dla suba gdyż dalej męczymy satelity niskim basem które mogą przecież być strojone na 60hz (normalka w nadstawkach) i 40hz to dla nich śmierć co wymaga kupno zewnętrznego crossa=dodatkowy wydatek+niepotrzebny wbudowany filtr w sub out. Drugie ale to stromość filtrów, tj. subsonica i LPF czyli 12 db/oktawa. Standardem jest-nawet w mocno ryżowych konstrukcjach-24db/oktawa Linkwitz-Riley i takie też powinny być zastosowane. To tyle żali, plus za podwójny wentylator mocniejszej konstrukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                                        Panowie dziś włożyłem dwu-cewkową ósemeczke STXa do 30L@33Hz w aucie... Wrażenia? Bardziej niż pozytywne. Głośniczek łyka 250W bez problemu żadnego, pewnie i 300 nie będzie mu straszne :)
                                        Po przesiadce z klozetu 15litrowego można powiedzieć tylko że głośnik zagrał żywiej, mocniej, nie stracił na szybkości, a nawet lepiej puka, stuka no i wiadomo schodzi. Barwa się ożywiła co mnie bardzo cieszy. Wcześniej trzeba było 2x8 w 30L OZ żeby dorównać temu jednemu wariatowi ale zejścia i tak lepszego to nie miało. Tylko tu jest zasadnicza różnica, teraz używam pieca w 4ohm w mostku i jest mu lżej, ciągnę też mniej mocy potrzebnej do efektu zadowolenia. Czyli jeżeli chodzi o moje "doznania" to 2x8 30L OZ @400W to to samo co 1x8 30L@33Hz @200-300W :)
                                        Osobiście zmniejszyłbym obudowę do 25L i stroił na 35-37Hz bo zejścia takowego nie brakuje, a kop jest dobry a może być tylko lepszy :)

U mnie niestety nieda się zrobić więcej jak 22L :( A szkoda... Fajny pierdziel polecam. Tylko zawieszki dolne lubią się odkleić :) Góra się trzyma (skoro nie odpadła teraz przy prostowaniu się to chyba jest git :razz::lol: )

P.S. Paweł miał racje PLUS DLA PAWŁA!
                                        Dawid, robiłeś tunel BR czy membrana bierna?
                                        low-END

Skomentuj

Witam.
                                          Ja tak a pro po tych STX GDN-20-80-8-SC
                                          Buduję kolumny 3-drożne tzn. jestem teoretycznie w fazie prawie końcowej, ale jak znam życie to pewnie jeszcze to potrwa a więc – przetworniki, jakie będą zastosowane w nich to Tonsile: GDWK 10/80/8, GDM 10/80/8, GDN 20/80/8 (wysokotonówki i średniotonowe już mam zakupione). Mam wykonane już zwrotnice. Rysunek poniżej:

Oczywiście cały projekt (zwrotnica itp.) jest wykonane według kolegi Zajaranyy http://diyaudio.pl/showthread.php/47...uot-zajaranego

I teraz chcę spytać czy mogę zamienić przy tych zwrotnicach Tonsilowskie GDN 20/80/8 na STX GDN-20-80-8-SC i czy wystąpią jakieś różnice?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X