Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez fragment Zobacz posta
    Ile możesz o tym STX?
    Tyle samo ile oni o sobie, dopóki będzie zabawne :-)
    W reklamie są tak na oko z dziesięć razy więksi niż w rzeczywistości. Przypadek podobny do ostatniego wcielenia Tonsila, który sam nie wie czy jeszcze istnieje i od czasów poprzednich wcieleń też uczył klientów czekać co "rzucą na sklep".
    Tym razem jednak sami się nakręcacie, mam wrażenie, że nie całkiem bez pomocy.

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
    a tak ode mnie: jest to nie duża firma, z tego co słyszałem robią głośniki etapowo (dane modele jeden tydzień, inne w następnym).
    To żadna nowość i nie tylko w tej branży. Taki tryb produkcji nazywa się akcyjnym.

Jeśli chodzi o produkcje dla "stałych odbiorców" i "produkujących kolumny", działa w Polsce jeszcze kilka innych firm -nawet jedna koreańska, wokół których nikt nie robi tyle szumu.

---------- Post dodany o 12:15 ---------- Poprzedni post o 09:48 ----------

ps. Czy znajdę na forum pomiary GDN-18-140-15 AWX i 18-140-8 AWX z SW, HOLMImpulse albo ARTA> Robione w warunkach domowych w docelowej obudowie podstawkowej lub stojącej?
    Last edited by arwas; 20.09.2012, 11:05.

Skomentuj

Kolega arwas powinien jako pierwszy wyjechać z ronda dając przykład. Ale On nadal o STX
      Czy znajdę na forum pomiary GDN-18-140-15 AWX i 18-140-8 AWX z SW
      Kolega arwas sam widzi że są inne firmy :
      działa w Polsce jeszcze kilka innych firm -nawet jedna koreańska, wokół których nikt nie robi tyle szumu.
      ale On nadal nie zakłada tematu o Koreańsakiej firmie lecz lansuje STX.
      Arwas pouczasz innych a sam bierzesz w tej kryptoreklamie w kolorze black udział, dziwne? a może i nie dziwne lecz oczywiste?

Porozmawiajmy o głośnikach np. Seasa, Tangband właśnie w tym temacie żeby inni producenci wiedzieli jak produkuje się najlepsze głośniki na świecie.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
        panowie, prosze zaprzestac!
        wiecznie cos wam nie pasuje!
        jeszcze raz i kazdy dostaje zakaz pisania

Skomentuj

Mnie tam wszystko pasuje. Obecnie głośniki STX.

O Tangbanda też mogę zapytać, ale raczej tego, o którym myślę nikt tutaj nie zna.

Na razie interesują mnie pomiary domowe tych dwóch modeli STX GDN-18-140-15 AWX i 18-140-8 AWX w programach które mogę użyć. Nie wiem czy to dobry temat, na pytanie ale skoro 15omowa wersja jest teraz "rzucona na sklep" więc jest okazja zapytać.
          W szczególności zakres powyżej 500hz pokazany z mniejszym wygładzeniem. Może ktoś ma od razu z poziomem harmonicznych?
          Chodzi o mozliwości łączenia z diafragmą na wyższych częstotliwościach bez tych wszystkich "wygibasów" rezonansowych z seryjnych zwrotnic. Czyli - jak się zachowają na średnich częstotliwościach, tak przynajmniej do 3000 Hz?
          Oraz czy parę da się wtłoczyć do 40 litrów i jaki z tego będzie bas?
          Last edited by arwas; 21.09.2012, 00:08.

Skomentuj

Dabyl ma pomiary 18AWX w wersji 8ohm. Lklukasz też powinien mieć.

Skomentuj

Wrzucali pomiary przy okazji jakiegoś innego tematu ?

Interesuje mnie też wersja 15omowa, jest akurat dostępna w sprzedaży. Z porównania parametrów sztuka powinna się dobrze zachowywać na basie w 20 litrach objętości. Nie wiem tylko jak z wysokim pasmem jest. W zestawie "firmowym" zwrotnica ma rezonatory na filtrach wysokiego rzędu, którym nie ufam.
              Wersja 8 om moim zdaniem lepsza do monitora 14-15 litrów.

Skomentuj

Mierzyłem tylko wersję 8-omową. Jeśli chodzi o średnie tony, to akurat ten model ciągnie bardzo wysoko i można sądzić, że nadaje się do wysokich podziałów. Oczywiście oceniam tylko po charakterystyce częstotliwościowej (no i odsłuchach) - nie wiem jak to wygląda w przypadku zniekształceń, bo tych nie mierzyłem (a i producent ich nie podaje). Mam gdzieś te pomiary - mogę je wrzucić wieczorem - ale generalnie można przyjąć, że to, co podaje producent jest całkiem wiarygodne.

Skomentuj

Oni maja na swojej stronie trochę zbyt gładko. Jak się weźmie pod uwagę że firmowa zwrotnica ma wysoki rzad i rezonatory dla wygładzenia całości to można stracić zaufanie. Dlatego urodziło się pytanie o inne pomiary i poziom thd.

Skomentuj

to prawda jest rzeczywiście inaczej
                    robielem pomiary w domu w Holmie ale nie moge znaleźć
                    powiedziałbym, że ich pomiar nie tyle jest wygładzony (bo jest) ale jest rozciągnięty i spłaszczony

byly pomiary tego glosnika na czeskiej stronie
                    wrzucal juz je PM 2 nazy na moją prośbę a ja znów ich sonie nie zapisałem :(
                    zaraz znajde
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani..._vysledky2.htm pomiary awx

Skomentuj

Z tego co wiem to właśnie arwas na audiostereo wkleił te czeskie pomiary AWX.

Skomentuj

No i.....?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie przypominam sobie, Panie z STXa żebym się aż tak bardzo tam udzielał. Własne pomiary mógł zamieszczać Krs47, który pokazywał swoje konstrukcje na autostereo albo audiohobby w wersji 8omowej.
                            Od "wieków" tam nie zaglądałem. Jednak pamiętam, że na tamtym forum napinaliście się buńczucznie tak samo jak tutaj, zakrzykując wszystkich oponentów.

---------- Post dodany o 22:33 ---------- Poprzedni post o 22:22 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            to prawda jest rzeczywiście inaczej
                            robielem pomiary w domu w Holmie ale nie moge znaleźć
                            powiedziałbym, że ich pomiar nie tyle jest wygładzony (bo jest) ale jest rozciągnięty i spłaszczony

byly pomiary tego glosnika na czeskiej stronie
                            wrzucal juz je PM 2 nazy na moją prośbę a ja znów ich sonie nie zapisałem :(
                            zaraz znajde
                            To pochodzi chyba jeszcze z czasów nim była wersja 15omowa. Duży dołek powyżej 1000Hz ale ciagnie wysoko choć nie tak gładko.

W tym porównaniu zastanawia mnie tak pozycja jak Dexon IRB 20-100-01-8 phaseplug. To chyba jakaś modyfikacja? Głośnik oryginalnie tani i duży. Łamie sie niemal tak samo jak STX 18-140-AWX tylko w każdym podzakresie jest gładszy.

Mogliby spróbować tego STXa zrobić z korektorem fazy.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                              Zamykam bo już nie mogę tego czytać!
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ktoś coś wie na temat tego wzmacniacza?
                                http://www.stx.pl/stx-pa-14000.html

Skomentuj

Sound Wave'a pytaj

swoja droga calkiem ciekawy na papierze

Skomentuj

Ciekawi mnie gdzie tam wejdzie przetwornica 14kW(taką moc wyjściową deklarują deklarują), z czego pobierałby z sieci 60A, a przewody zasilające to minimum 6mm^2, a na zdjęciu jakieś cieniutkie są.

Skomentuj

Skomentuj

Ten artykuł wygląda trochę jak sponsorowany, nie sądzicie?

Tak się nad tymi kolumnami spuszczają, że aż nie chce się czytać heh

A w ocenach wszystko na maxa...

" punkt mniej w muzykalności tylko dlatego żeby uwydatnić inne wykresy"?!
                                        "niemal perfekcyjna stereofonia" ?!

Rozumiem, że mogą grac przyjemnie, ale chyba trochę za bardzo polecieli jak na głośniki w cenie bokserek

Skomentuj

Zamieszczone przez kornikov Zobacz posta
                                          Ten artykuł wygląda trochę jak sponsorowany, nie sądzicie?
                                          akurat ten nie jest.
                                          wlasnie z powodu takich opinii STX sam nie wysyla kolumn na testy

Tak się nad tymi kolumnami spuszczają, że aż nie chce się czytać heh
                                          pierwszy raz czytasz takie testy?

Rozumiem, że mogą grac przyjemnie, ale chyba trochę za bardzo polecieli jak na głośniki w cenie bokserek
                                          akurat opinia co do ich wartosci czy porownania z innymi jest w 100% poprawna

Skomentuj

Czaruję...
                                          X