Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sound Wave,do jasnej ciasnej, czemu nie odpisujesz tutaj na maile klientów?!

A do jasnej ciasnej czemu miał bym to robić?

No niestety jako konstruktor nie zajmuje się sprzedażą. Nie odpisuję na maile odnośnie zamówień, produkcji itp. Czasami trafiają do mnie jakieś bardziej specjalistyczne maile odnośnie aplikacji głośników itp. Wyobraźcie sobie, że jak w każdej firmie tak też w STX istnieje podział obowiązków. Nie odpowiadam za plany produkcyjne, kontakty z klientami (wyjątkiem są moje OSOBISTE kontakty z częścią osób z tego forum które znam dużo dłużej niż pracuje w STX). To, że piszę coś na tym forum wynika z mojej dobrej woli jak każdy inny mogę coś napisać ale nie muszę - nikt mi za to nie płaci, nie należy to do moich obowiązków i nie należy utożsamiać moich wypowiedzi ze stanowiskiem firmy STX.

To czy jakiś prototyp trafi do produkcji też nie zależy tylko od mojej opinii.

Czasami jak czytam wasze wypowiedzi to wynika z nich, że powinienem być: projektantem, tokarzem, montażystą, kontrolerem jakości, odpowiadać za plany produkcyjne, być handlowcem, udzielać suportu technicznego i jeszcze ze 200 innych funkcji. TAK SIE NIE DA.

Paweł S. - wybacz ale nie możemy podporządkowywać produkcji wszystkich głośników do subwoofera pod możliwości panelu Irka. Można zrobić gotowy BOX który wystarczy wpiąć w wejście liniowe takiego wzmacniacza jeszcze łatwiej niż przy panelu Irka.

Skomentuj

racja. Powinni tu wysłać kogoś od PRu

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
        No niestety jako konstruktor nie zajmuje się sprzedażą. Nie odpisuję na maile odnośnie zamówień, produkcji itp.
        Ja pytałem cię o wielkości stricte techniczne, niezbędne, by zamocować głośnik w obudowie, bo wówczas dla danego głośnika tego parametru w waszej karcie technicznej nie było. I wybacz, ale uważam, że jeśli nie jest się w stanie udzielić informacji, o którą ktoś pyta, to zwyczajnie wypada odpisać, że nie jest się w stanie tej informacji udzielić. Inaczej to wygląda tak, jakby się miało pytającego w d... W każdym bądź razie, ja sam tak nie robię.
        Last edited by Racjonalny; 01.09.2012, 20:27.

Skomentuj

A kiedy takie pytanie padło i gdzie? Takich maili w STX'sie na pewno mi nikt nie prześle a na mój firmowy adres też na pewno nic takiego nie trafiło.

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
            to wygląda tak, jakby się miało pytającego w d...
            Vide Quester i forumowicze

Skomentuj

Małe porównanie z L22.

Skomentuj

Dawid i Goliat! Co robisz na tym Seasie?
                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Seas lezy okazyjnie kupiony, ma kompana w postaci Visatona AL 130M... czeka na lepsze czasy...

Skomentuj

rob obudowe!

Skomentuj

Sound Wave piszesz, że pracujesz przy projektowaniu głośników w stx. Jestem ciekaw jak od strony praktycznej wygląda takie projektowanie. Z moich obserwacji wynika, że macie gotowe podzespoły typu membrany, nadbiegunniki, magnesy, kosze, resory itp (wiadomo z Chin jak w wielu firmach) do tego cewki własnej produkcji, panele do wysokotonówek, jakieś inne drobne elementy również własne. Czy "projektowanie" polega na składaniu tych elementów w różnych wariantach jak z klocków lego i z tego co wyjdzie wybieranie najlepszej konfiguracji, czy też najpierw odbywa się PROJEKTOWANIE i dopiero wyrób komponentów pod określone wymagania?
                      Pytam jako hobbysta z czystej ciekawości, nie jestem ani przeciwnikiem ani szczególnym zwolennikiem stx - jednak lubię DOBRE przetworniki w DOBREJ cenie. Swego czasu wszystkie komponenty można było zamówić w stx i samodzielnie od podstaw poskładać cały głośnik - kiedyś nawet planowałem coś takiego popełnić (lubię dłubać) ale wycofaliście ze sprzedaży potrzebne elementy.

A i tak na marginesie... macie trochę błędów w dokumentacji - miałem pisać do firmy ale jak już tutaj jesteś. Ostatnio robiłem w pośpiechu klon fx-300 i zamiast pomierzyć wymiary głośników jak zawsze to robię zaufałem dokumentacji i ...ojj co miałem roboty. TZN:

GDN 18 AWX w dokumentacji ma 182mm średnicy - w praktyce miał niecałe 184mm.
                      GDWK-10-250-8-AWX w dokumentacji miał wysokość frontu 2,5 mm - w praktyce ponad 3mm.

Nie wiem czy kiedyś te głośniki miały inne wymiary, czy nowa partia koszy z Chin przyszłą inna czy coś - ale teraz z rezerwa podchodzę do dokumentacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez woj999 Zobacz posta
                        Sound Wave piszesz, że pracujesz przy projektowaniu głośników w stx. Jestem ciekaw jak od strony praktycznej wygląda takie projektowanie. Z moich obserwacji wynika, że macie gotowe podzespoły typu membrany, nadbiegunniki, magnesy, kosze, resory itp (wiadomo z Chin jak w wielu firmach) do tego cewki własnej produkcji, panele do wysokotonówek, jakieś inne drobne elementy również własne. Czy "projektowanie" polega na składaniu tych elementów w różnych wariantach jak z klocków lego i z tego co wyjdzie wybieranie najlepszej konfiguracji, czy też najpierw odbywa się PROJEKTOWANIE i dopiero wyrób komponentów pod określone wymagania?
                        No widzę że kolega ma takie wyobrażenie o projektowaniu głośników jak ja o balecie :P

A i tak na marginesie... macie trochę błędów w dokumentacji
                        To raczej nie błędy w dokumentacji a problemy z tolerancją. Ciekawe jak sobie z tym radzą odbiorcy masowi. Bo my tam kupimy jeden głośnik i możemy dopasować pod to budkę. Oni mogą mieć zonka jak głośniki okażą się 2mm za duże a w magazynie leży 1000 sztuk budek :)
                        Chyba że na detal idą braki poza tolerancją
                        Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                        Dawid i Goliat! Co robisz na tym Seasie?
                        No to już wiem jaki głośnik będzie do subika :biggrin:

Skomentuj

zamiast pomierzyć wymiary głośników jak zawsze to robię zaufałem dokumentacji i ...ojj co miałem roboty. TZN:
                          Niestety to się zdarza, dużo pisało się o tym na forum :)

Ja aktualnie robię klony fx-200 i też miałem wycinać otwory ale dowiedziałem się w porę, że lepiej poczekać na głośniki :)
                          Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

No widzę że kolega ma takie wyobrażenie o projektowaniu głośników jak ja o balecie :P
                            Udziel mi więc odpowiedzi, mój post był pytaniem. Nigdy nie projektowałem głośników. Jeśli stx nie robi sam membran, koszy, magnesów, zawieszeń tylko wykorzystuje to co ma to pozostaje metoda prób i błędów w wyborze najlepszego rozwiązania.

W dokumentacji nie ma żadnej informacji o tolerancji wymiarów, np. średnica 182mm +/-1mm - choć już +/-1mm byłoby dla mnie przegięciem, a u mnie było 2mm. Jeśli fabryczne zestawy na stx robione są z takim zapasem w otworach to jak to wygląda.
                            Dla mnie ważniejsza jest jednak inna sprawa:
                            Jak wygląda trzymanie pozostałych parametrów przez głośniki, skoro możliwa jest aż taka tolerancja w wymiarach.

Skomentuj

A i tak na marginesie... macie trochę błędów w dokumentacji - miałem pisać do firmy ale jak już tutaj jesteś.
                              pisz. sporo bledow poprawili po zwroceniu uwagi

---------- Post dodany o 20:02 ---------- Poprzedni post o 20:00 ----------

Udziel mi więc odpowiedzi, mój post był pytaniem. Nigdy nie projektowałem głośników. Jeśli stx nie robi sam membran, koszy, magnesów, zawieszeń tylko wykorzystuje to co ma to pozostaje metoda prób i błędów w wyborze najlepszego rozwiązania.
                              SW ma taka wiedze ze dobrze wie co "zmieszac" zeby uzyskac konkretny efekt

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                SW ma taka wiedze ze dobrze wie co "zmieszac" zeby uzyskac konkretny efekt
                                ...innymi słowy - przyjmij to na wiarę..

Wiem, że w stx mają już duże doświadczenie w składaniu głośników i błądzenie, składanie na oślep, a może wyjdzie coś dobrego- nigdy nie miało miejsca. Jednak dla mnie jest to poruszane się w jakimś tam wąskim zakresie wyznaczonym dostępnością komponentów i ich parametrami w obrębie których trzeba się poruszać i stworzyć najlepsze możliwe połączenie - a nie tak jak mi się kojarzy słowo PROJEKTOWANIE w ścisłym tego słowa znaczeniu (Projekt>dopiero później wyrób komponentów>składanie).

---------- Post dodany o 20:16 ---------- Poprzedni post o 20:15 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                pisz. sporo bledow poprawili po zwroceniu uwagi
                                ... więc jeszcze sporo poprawią, trochę teraz, trochę jak przyjdzie następna partia koszy...

Skomentuj

żeczywiście mało o tym wiesz jeśli myślisz, że stx kupuje gotowe memebrany i wkłada do projektu i tak powstaje nowy projekt
                                  membrana powstaje u nich a dopiero potem jest zamawiana partia od producenta
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    membrana powstaje u nich a dopiero potem jest zamawiana partia od producenta
                                    No i świetnie... w końcu pierwsza rzeczowa odpowiedź. Jeżeli rzeczywiście tak jest i membrana projektowana i robiona od podstaw w stx to jest postęp i już firma zyskała i myślę o niej lepiej. Dotyczy to wszystkich membran czy tylko awx?
                                    Chociaż......hmmm... mogę się mylić i może mnie zawodzić pamięć, jeśli tak to mnie skorygujcie. Zanim pojawiła się seria AWX były dostępne membrany z włókna węglowego (pamiętam bo taką miałem zamówić) - oczywiście cena była sporo niższa niż obecnie za tą membranę (gdy są już głośniki awx) i inne zdjęcie ale wyglądała podobnie/tak samo (może dodali tylko te warstwy tłumiące).

Skomentuj

Jak już parę osób wyżej wspominało. To, że część rzeczy jest z Chin/Tajwanu/Japonii nie należy stawiać znaku równości, że myśl też jest chińska/japońska/tajwańska. Posiadamy narzędzia umożliwiające po pierwsze symulację układów drgających i magnetycznych, po drugie formy są nasze i powstały jako efekt wielokrotnych modyfikacji. W tej chwili NASZE części produkuje ponad 20 dostawców i w większości są to części unikatowe (Wiadomo jest część rzeczy u standaryzowanych jak folia AL na karkasy, drut nawojowy na cewki itp) . To, że nie produkujemy wszystkiego jest chyba logiczne - bo idąc tym tropem powinniśmy produkować druty nawojowe z miedzi z własnych kopalni a kosze stalowe robić z własnej stali.

PS. to, że membrana wygląda tak samo o niczym nie świadczy - nawet niewielka zmiana profilu może odróżniać dobry głośnik od śmiecia.

Skomentuj

Wiem, że w stx mają już duże doświadczenie w składaniu głośników i błądzenie, składanie na oślep, a może wyjdzie coś dobrego- nigdy nie miało miejsca.
                                        w to watpie. bardzo czesto przypadek jest podstawa sukcesu tak wiec nie zdziwie sie jak przypadkiem powstaly tez dobre glosniki

ale wyglądała podobnie/tak samo (może dodali tylko te warstwy tłumiące).
                                        oj samym tlumieniem mozna sporo zrobic. przykladem niech beda szerokopasmowki dla cube audio. membrany weglowe a od dolu ciekawe ustrojstwo tlumiace

Skomentuj

Jeśli powstanie głośnik na tej membranie:
                                          http://stx.pl/membrana-a-156-37-30.html

to wrócimy jeszcze do dyskusji. Też jest ona dostępna od dawien dawna.

Swoją drogą jak komuś uszkodzi się membrana w awx to ciekawie byłoby wstawić tą aluminiową i posłuchać tego połączenia. Ale byłyby jaja jakby zagrało lepiej...:cool:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X