Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

niestety największą zaletą i wadą tego głośnika jest to, że był zrobiony z myślą o "graniu" nie jest to typowy tłuczek samochodowy. Niestety wiele osób ma problem, żeby zrozumieć że od głośnika 6,5 cala nie można wymagać tego samego co od 10-12 cali. Jeśli ma grać niskim basem w małej obudowie to niestety z niską efektywnością - cewka jest tam 4 warstwowa i ma bardzo wysoki nawój więc ma ogromną pojemność termiczną. Głośnik w piku "elektrycznie" wytrzyma nawet 800W - niestety mechanika tak małego głośnika nie pozwala wytrzymać tego mechanicznie...

Skomentuj

SW, skoro pojawiłeś się na forum (dwa wpisy w ciągu dwóch dni ) to pozwolę sobie "pociągnąć Cię za język"... Kwestię 17-SW już pomijam, ciekawy głośnik, ale skoro wyleciał z oferty to trudno. Bardziej chodzi mi o jakieś info na temat "zapowiadanych" szerokopasmówek. Zapowiadanych w cudzysłowie, bo są to tylko pogłoski pojawiające się od pewnego czasu... Czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy? Czy faktycznie jakiś (jakieś) przetwornik tego typu zamierzacie wdrożyć do sprzedaży? Jeśli tak, to czy mógłbyś ujawnić jakiekolwiek informacje na jego temat? Zarówno informacje techniczne jak i te związane z przewidywanymi terminami jego pojawienia się? Czy ma być to mała szerokopasmówka, czy coś większego, z lepszymi możliwościami na dole pasma? Może coś na temat materiałów użytych do produkcji - z czego miałaby być wykonana membrana? Cokolwiek?

Możemy liczyć na jakiekolwiek informacje "u źródła"? Bo jak do tej pory wszystko co o tym, to tylko pogłoski... i nie wiadomo jak to ugryźć. Czekać, czy olać i iść w coś innego...

Skomentuj

No i nadal nie doczekałem się obiecanego 14 SK...

Skomentuj

Prace nad szerokopasmówką trwają ale są prowadzone z przerwami. Będzie to głośnik 18cm i walczymy o parametry TS zbliżone do 18AWX. Niestety nie jest łatwo zrobić głośnik który gra od 40 do 20kHz. Jak zwykle w STX'sie w konstrukcjach "odjechanych" chcemy pójść własną drogą i nie dawać membrany z materiałów typowych dla szerokopasmówek. Na początku ludzie niepewnie podchodzili do F-180 i F-155 Cube audio jak widzieli, że membrana jest z włókna węglowego ale przekonali się, że nie tylko papier gra do końca pasma :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
            jak widzieli, że membrana jest z włókna węglowego ale przekonali się, że nie tylko papier gra do końca pasma
            ale przeciez tam jest papierowy stozek!

Będzie to głośnik 18cm i walczymy o parametry TS zbliżone do 18AWX
            czyli znowu drogi :(
            myslalem ze to co sluchalem u was (papierowy na stalowym koszu) to juz wersja bliska produkcji :/

Skomentuj

Paweł - robiliśmy rozeznanie w temacie - niestety szerokopasmówki kupują głównie ludzie którzy nie chcą jak najtaniej ale jak najlepiej - czyli stalowy kosz jest niedopuszczalny a pierścienie niezbędne :)

Skomentuj

szkoda :(
                znowu bedziemy niedocenieni i nikt nam nie zrobi tego co chcemy :(

a robisz moze jakis dobry woofer ale papierowy? z klasycznymi zaletami i wadai tego materialu?

Skomentuj

Niestety nie jest łatwo zrobić głośnik który gra od 40 do 20kHz. Jak zwykle w STX'sie w konstrukcjach "odjechanych" chcemy pójść własną drogą i nie dawać membrany z materiałów typowych dla szerokopasmówek.
                  Pewnie , że nie łatwo tylko po co tak napinać mięśnie? Niech gra od 50 czy 60 to 15-17k ale gra dobrze.

Skomentuj

Yoshi - bo wiem, że się da - mam w tej chwili głośnik grający basem jak AWX-18-140-8-AWX (TS prawie identyczne X-max +-4mm) i pasmo do 18kHz bez sub-cone ("trąbki") tylko produkcja nawet małoseryjna była by masakrycznie trudna ale gra to rewelacyjnie. Myślę, że jak jeszcze trochę pobiedzę się z "elektryką" głównie cewka/karkas pierścienie/profil magnetowodu to może być świetny głośnik.
                    Last edited by Sound Wave; 16.06.2012, 00:04.

Skomentuj

Chlopaki czy te wymiary sa ok? chce dzisiaj zrobic front kolumn i nie wiem czy moge kierowac sie tymi wymiarami?? jesli sa zle to jakie byc powinny??

Skomentuj

Zwrotka była zaprojektowana pod ten front, więc odpowiedź jest prosta :) Głębokością sobie później dobierzesz litraż wg uznania.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                          Chlopaki czy te wymiary sa ok?
                          nie rob frezow zanim nie dostaniesz glosnikow!
                          u nich kazda partia potarfi sie roznic!
                          przykladowo raz poprosilem kogos o zmierzenie glosnika... pozniej wkladam glosnik i nie pasuje! okazalo sie ze byla partia z grubszym malowaniem proszkowym :/

Skomentuj

o to chodzilo, w takim razie nie robie dzisiaj frontow:(

Skomentuj

Jakie oznaczenia starego typu miały W.12.2.500 i W.10.2.400 ? Jak jest z jakością tych głośników ? Chciałem je zastosować jako aktywne, equalizowane do 30hz subwoofery w zamkniętych budach dla pasma 20hz-120hz. Po 2x10" na kanał lub 1x12" na kanał. TYLKO do muzyki i niezbyt wysokich SPL. Podbarwienia papierowych membran mi nie przeszkadzają. Wręcz przeciwnie. Monitory, które stałyby na tych Sub'ach to wysokoefektywne (ok.95db) paczki na estradowych wooferach w zamkniętych budach i CD b&C 250 z podziałem ok. 1.2khz.

Skomentuj

Zamieszczone przez fakamada Zobacz posta
                                Jakie oznaczenia starego typu miały W.12.2.500 i W.10.2.400 ?
                                nie mialy - to nowe glosniki

Skomentuj

Ktoś na forum je już mierzył/odsłuchiwał ?

---------- Post dodany o 14:27 ---------- Poprzedni post o 21:56 ----------

Nikt ? Wyszukiwarka mi nic nie wyrzuca....

Skomentuj

Panowie, czy do zasilenia 8 calowego AWX-a do suba wystarczy wzmacniacz 50W/8R sin czy to dużo za mało?

Skomentuj

Za mało jeśli chcesz słuchać głośno lub masz słaby sygnał ze źródła.

Skomentuj

Pokój jakieś 12m2 więc nie wiadomo jakiego ciśnienia nie potrzeba. Sygnał raczej z jakiegoś preampa będę podawał

Skomentuj

ten głośnik ma bardzo wysoki BL i naprawdę nie trzeba mu wiele żeby zagrał - wiadomo im większa moc tym wyższy max spl ale "prawdziwe" 50W spokojnie powinno wystarczyć do niewielkiego pokoju

Skomentuj

Czaruję...
                                          X