Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Już mówię co i jak dabyl :) Kolega calak zamówił w stxie głośnik kilka dni temu i nie mogąc się doczekać zadał pytanie czy go ktoś odsłuchiwał już, ponieważ chciał się utwierdzić w przekonaniu, że dokonał właściwego wyboru:) Głośnik przyszedł kolega calak dał mi go, żebym sobie go potestował, bo on nie miał do niego skrzyni. Ja też nie bardzo miałem jak go potestować to wrzuciłem go do skrzyni z altusów 300 i zmniejszyłem obudowie litraż, a głośnik puściłem przez zwrotnicę z Altusów, żeby stx nie grał pełnym pasmem. Wiadomo nie zapewniłem głośnikowi odpowiednich warunków pracy i w ogóle i napisałem mu, że nie gra to rewelacyjnie u mnie, ponieważ nie ta skrzynia, nie ten wzmacniacz i w ogóle. Kolega calak uznał, że skoro to nie gra to musi być jakiś szrot i wystawił taką a nie inną opinię pod wpływem emocji. Później odebrał ode mnie głośnik i wsadził go w skrzynię 40 litrów@40hz i podłączył pod końcówkę mocy sharpa i nagle stx zaczął mu się bardziej podobać Każdemu głośnikowi trzeba zapewnić odpowiednie warunki pracy, a dopiero później oceniać.

Skomentuj

to dobre testy robicie panowie!
      Nie tedy droga...
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na tej zasadzie mogę powiedzieć, że wysokotonowe scany to też szajs bo nie nadają się do subwoofera...

Już sama nazwa głośnika sugeruje inne zastosowanie, wiadomo można zrobić na nim subwoofer ale nie ma co liczyć na bardzo niskie zejście - za to zapewnia dobrego "kopa" i bardzo przyjemny zróżnicowany szybki bas - coś na zasadzie popularnej niegdyś beymy 12br70. Głośnik ma po prostu zbyt wysoki SPL. Przy tej średnicy rasowy subbas będzie miał 87-89dB.

Co do kosza - to widzę, że miłośnicy stalowych koszy ala tonsil nie widzą pewnych różnic w budowie. Kosze typu tonsil można przykręcić na chama i nic im się nie stanie bo powierzchnia bezpośrednio przylega do obudowy. Tu zawsze przy zbyt mocnym dokręceniu kosz się ugnie bo między płaszczyzną kosza a frontem jest 4-5mm przerwy.
        Last edited by Sound Wave; 13.07.2012, 16:56.

Skomentuj

I tak oto powstała pierwsza recenzja nowego głośnika 12" z STX.
          Trzeba przyznać że bardzo rzetelna i nie pozostawiająca złudzeń, ten głośnik to szit czy tam szrot.
          Chłopaki dokonali pomiarów, testów w różnych obudowach, zmiany strojeń itd. Dokonali testów na znakomitej zwrotnicy Altus 300 więc nie ma to.. tamto. Każdy dobry głośnik powinien zagrać dobrze ze zwrotnicą Altus 300.

Chłopaki calak i elvis, takie testy głośników będą lotne na Elektrodzie. Na tym forum wzbudzacie politowanie, o śmiechu nie ma mowy ):

Wieszczeciński Group rullezzz.

Ku..a nawet kosza aluminiowego od stalowego w głośniku nie potrafi odróżnić a sili się pseudo znawca na recenzje. ehhh

A może dać im Perrlessa XXL do testów na zwrotnicy Altusa 300 ???? i niech chłopaki napiszą kolejną recenzję :) Jest szansa że tym razem trafią przynajmniej z czego zrobiony jest kosz :)

Skomentuj

no xls będzie w sam raz do altusów i do onkyo, pokaże pazury xd

Skomentuj

w takim zestawieniu potrafi zamruczec jak rasowy tygrys :p
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                panowie, dajcie juz spokoj!

Skomentuj

Czy ktoś wie coś na temat GDM-14-150-8-SCX? Od dłuższego czasu jest niedostępny, a miałem zamiar zrobić kolumny 3 way na tej serii ;/
                  Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Panowie jaka jest grubość obręczy kosza (pod frez w obudowie) 15cm AWX-a w wersji średniotonowej? Nie ma takiej informacji w karcie katalogowej. Pytałem już kilka osób z forum, którzy mieli lub mogli mieć te głośniki, ale każda z tych osób nie była w stanie odpowiedzieć. Pytałem też Sound Wave'a, ale on nawet nie raczył odpisać klientowi. Głośniki te mają być ponoć dostępne dopiero pod koniec sierpnia, a już teraz muszę nanieść wymiary na rysunek, toteż nie mogę czekać i stąd pytanie.

Skomentuj

radze poczekac az dostaniesz swoje glosniki
                      w przypadku 18 potrafily sie roznic partie wymiarami

Skomentuj

poczekaj, poczekaj
                        mowiel ci na gg, ze z wymiarami roznie bywa
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wiecie panowie, mnie się nie spieszy. Ale znajomy dla którego to ma być to jak dziecko, cierpliwości za grosz. Cóż, będzie czekał, aż te małe AWX'y przyjadą. Teraz ćwiczę 20cm AWX.

Skomentuj

i jak?
                            Ja chce go zamowic w 4omach
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A co o konkretnie pytasz?

Skomentuj

Jak dzwiek?
                                Da sie go slucha?
                                Wysoko ciagnie?
                                Nie muli?
                                Nie podbarwia?
                                Szybki jest?
                                Punktualny?
                                Latwy do zgrania z reszta systemu?
                                Nic nie puka jak w ostatnich stxach?
                                Nie ma problemu kosz/zawieszenie gorne?

To tyle tak na szybko...
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Lklukasz napiszę ci na gg, ok? Nie chcę, żeby po wyrażeniu moich na ten temat opinii wpadli tutaj przedstawiciele przeciwnych stron i psuli sobie wzajemnie niepotrzebnie nerwy.

Skomentuj

http://stx.pl/t-stx-2-1-200-8-n-a-pc.html bylo na forum? Siakis nowy tweeter samochodowy.

Skomentuj

http://stx.pl/wm-stx-5-1-160-16-f-a-fc.html
                                      Jest jeszcze 16-o omowy 15 AWX do na dwie i pół drogi.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        http://stx.pl/t-stx-2-1-200-8-n-a-pc.html bylo na forum? Siakis nowy tweeter samochodowy.
                                        dj_zibi wrzucił fotkę bo już je ma... :)

Skomentuj

Ja to jak jak zawsze do tylu za murzynami...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X