Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UWAGI MODERATORA
    ostrzegalem! dosyc mam twojego zachowania

Skomentuj

Nie chce sie wtrącać, mało tu bywam... ale gdzie nie zajrzę to troluje ktoś o nicku arwas, chłopaki zróbcie cos z tym bo to mocno zaburza czytanie forum. Dajcie chlopakowi odpoczynek na kilka dni i bedzie spokój...

Sorki za offtopa.

Skomentuj

trosze zmieniajac temat
        Koledzy jestem troche nie na czasie w wyrobach STX'a, a widac sporo zrobili nowego od kilku lat
        pytanie mam takie:
        subwoofer dla dziewczyny do kompa grajacy z arn116+sc10n, mysle ze 8cali (mniejszy??) mala skrzynka, naped pewnie cos malego na tranach lub TDA/LM
        8.2.300 + ewentualnie MB
        czy
        SW.STX.8.1, 5.250.8.FAFC.X
        jakies opisy tych wooferkow?

ps. siema zibi:)

Skomentuj

do ARNa w zupelnosci wystarczy http://stx.pl/gdn-17-200-8-sw.html + MB
          jest malutki, nie za glosny ale schodzi zaskakujaco nisko i ma przyjemna barwe
          ale w pokoju 16m potrafi nie wystarczyc :p

http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html bardzo fajny glosnik ktory szczerze polecam
          nie bawilem sie z MB (mial to zrobic UKA, ale nic o efektach nie wiem) ale w b-r 23-25 litrow nawet w domu robi niezla zadyme
          plus taki ze 2 cewki 4r zasilisz latwo 2 koncowkami na TDA lub LM
          minus - to typowo subwooferowy glosnik ktory nie za chetnie zlewa sie z systemem

http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html oj to juz klasa glosnik
          bardzo przyjemna barwa, schodzi bardzo nisko (testowalem tylko w 25 litrach MB), nie zaskakuje iloscia czy glosnoscia basu
          poprostu glosnik do niskiego i kulturalnego grania
          ale nie sprawdzilem jeszcze ile mocy potrzebuje bo za krotko nim gralem

do budzetowki raczej bym stawial na "samochodowy"
          bardzo lubie ten glosnik - kupilem ich blisko 10szt

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            nie chodzi tu o to ile kosztuje 1szt chodzi o to ze musza zamowic caly kontener czesci
            Zauważ Pawle S. że cenę w ostateczności pokryje kupujący, więc warto w to chwilowo zainwestować tym bardziej że wykorzystać te (krótsze) terminale będzie można w innych głośnikach.
            Więcej zadowolonych klientów = lepsza reklama = większa sprzedaż :biggrin:
            Czy muszą od razu zamawiać cały kontener tylko z terminalami to przyznam szczerze że nie mam pojęcia w każdym bądź razie wszelkie części do głośników są dostępne nie tylko w firmie STX więc nie widzę problemu dogadania się z konkurencją na wspólne zamówienie, tym bardziej że u konkurencji omawiane terminale są dostępne bądź w ostateczności odkupienie od nich mniejszej ilości niż kontener po pewnie przystępnej cenie.

a po co maja na to kase wydawac skoro juz maja pelno tych terminali?
            Proszę Cię nie staraj mi się tylko wmówić że są one odpowiednio dopasowane do głośnika (kosza) którego zdjęcie możemy zobaczyć na jednej z wcześniejszych stron, równie dobrze można by było od cewki/lic wyciągnąć bezpośrednio przewody, wiele producentów z resztą tak robi.
            A może w ogóle niech STX się nie rozwija i nie projektuje nowych głośników bo po co skoro muszą zamawiać nowe części a zapewne mają jeszcze na magazynie "stare"…

Skomentuj

ale przynajmniej wyciagaja wnioski z bledow i w nowszych juz jest OK

Skomentuj

Panowie, można zamówić 17-200-8-sw w 4ohm ?
                low-END

Skomentuj

SW rozwazal taka opcje...
                  ale znajac zycie zanim to wdrozy do produkcji to troche czasu minie

Skomentuj

http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html bardzo fajny glosnik ktory szczerze polecam
                    nie bawilem sie z MB (mial to zrobic UKA, ale nic o efektach nie wiem) ale w b-r 23-25 litrow nawet w domu robi niezla zadyme
                    plus taki ze 2 cewki 4r zasilisz latwo 2 koncowkami na TDA lub LM
                    minus - to typowo subwooferowy glosnik ktory nie za chetnie zlewa sie z systemem
                    Paweł, ja mam dwie sztuki tego głośnika u siebie w autku, użytkuje w wspólnym klozecie 30L i powiem tak, głośniki są szybkie, potrafią kopnąć, potrafią zabuczeć jak trzeba, bas jest taki jak powinien. Jedynie czego można się czepić to że nie jest zbyt twardy, ale może za dużo wymagam. SPLowo robią taką samą zadyme jak jeden JL 10W3V3 więc nie jest źle. Szybsze ani wolniejsze od JL nie są, grają troche twardziej, ale nie tak twardo i pukawkowo jak vega, mają mięsko. Nie testowałem go w BR ale bardzo możliwe że kupie jeszcze jeden i sprawdzę go w BR. A co do zejścia to w OZ go nie brakuje jeżeli chodzi o środowisko auta.
                    Możliwe że u mnie usytułowanie ich ma znaczenie też :) Nie zgodzę się z tym że nie zlewa się z systemem, są gorsze głośniki w tej kwestii :) U mnie zgrywa się bez czasów, korekcji fazy dość dobrze :)

Jedynie do czego się przyczepie i będę pierwszym. Miałem jeden głośnik używkę a drugi nówkę. Nowy od początku stukał, pierdział, ale miałem nie jednego STX za grosze (bo co można mówić o głośniku za stówę) i stwierdziłem, kwestia czasu wygrzania. Niestety to nie było wygrzanie, pewnego pięknego dnia dorzuciłem do pieca i głośnik stukał pierdział tak że musiałem go wyjąć z obudowy. Obadałem cały i okazało się że dolne zawieszenie się odkleiło. Nie chciałem już wysyłać do STXa bo wysyłki i całe te koszta a przede wszystkim czas realizacji nie wart zachodu więc skleiłem dupaprenem i smiga :) Więc oglądajcie dobrze głośniki bo czasem zdarza się że można trafić na bubelek :)

Skomentuj

A szkoda, bo było by go łatwiej napędzić w 4ohm.
                      Ale w 8 też powinno być dobrze.
                      low-END

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                        Nie testowałem go w BR ale bardzo możliwe że kupie jeszcze jeden i sprawdzę go w BR.
                        polecam - zawstydzi tego JLa (iloscia basu)

Nie zgodzę się z tym że nie zlewa się z systemem, są gorsze głośniki w tej kwestii U mnie zgrywa się bez czasów, korekcji fazy dość dobrze
                        tak, da sie go zgrac
                        ale nie znika tak latwo jak np MDS08

Obadałem cały i okazało się że dolne zawieszenie się odkleiło.
                        niestety nie jestes pierwszy - nasze pierwsze prototypy tez z tym mialy problemy
                        zwrocilem uwage SW i w kolejnej serii mial to poprawic

latwo odroznic pierwsza serie od drugiej
                        pierwsza seria miala linki wplecione w resor
                        druga, poprawiona miala juz linki luzno

Zamieszczone przez wojtus Zobacz posta
                        A szkoda, bo było by go łatwiej napędzić w 4ohm.
                        Ale w 8 też powinno być dobrze.
                        zeby bylo szybciej to zapytaj o taka cewke + czesci do montazu glosnika
                        moze sam to sobie zrobisz

Skomentuj

polecam - zawstydzi tego JLa (iloscia basu)
                          Oj 10tke by miał ciężko :) 8mke jak najbardziej :) Nie wątpliwie zaletą STXów są ich bardzo mocne napędy (czytaj magnes) który pozwala na to by głośnik nawet w BR nie mulił :) Więc bez testu pewnie się nie obędzie :) Jednak u siebie w aucie zostanę przy konstrukcji zamkniętej, nie mam miejsca na BR :)

niestety nie jestes pierwszy - nasze pierwsze prototypy tez z tym mialy problemy
                          zwrocilem uwage SW i w kolejnej serii mial to poprawic

latwo odroznic pierwsza serie od drugiej
                          pierwsza seria miala linki wplecione w resor
                          druga, poprawiona miala juz linki luzno
                          Ja mam oba z linkami luźnymi, no i niestety resor dolny odkleił się na odcinku 10cm. Wydaję mi się że to jest też kwestia tego pierścienia na którym on jest zamontowany, ma po prostu za mały rant na klej.

Jeżeli miałbym teraz kupować głośnik do suba budżetowego to STX wygrywa, a i potrafi zawstydzić te o wiele droższe konstrukcje :)

Skomentuj

Oj 10tke by miał ciężko 8mke jak najbardziej
                            oj tak, zamyslilem sie wtedy...
                            chociaz i niejedna 10-tke potrafi zawstydzic

Ja mam oba z linkami luźnymi, no i niestety resor dolny odkleił się na odcinku 10cm.
                            czyli niewiele to zmienilo :(

Skomentuj

czyli niewiele to zmienilo
                              Może nie jest tak źle bo moje notowania to 50% zepsutych i 50% dobrych Możliwe że to tylko jedna wadliwa sztuka na XX pozostałych :)

Jak kupie jeszcze jednego to zrobię test pod mini piecem jakimś :) 120W około :)

Skomentuj

Możliwe że to tylko jedna wadliwa sztuka na XX pozostałych
                                mi jeden z nowszej seri tez sie rozkleil
                                pozostale jak narazie graja i nikt nie reklamowal
                                Jak kupie jeszcze jednego to zrobię test pod mini piecem jakimś 120W około
                                jeden jezdzi u brata pod radiem pionka (2x2r dostaje ok 50-70w)
                                gra to tak ze dla 90% ludzi w zupelnosci wystarcza
                                zobaczymy tylko czy radio wytrzyma bo producent zaleca obciazenie tylko jednego kanalu 2r

tak wiec te 120w w zupelnosci powinno mu wystarczyc

Skomentuj

U mnie dostają trochę więcej i oto rezultat nagrany aparatem:

Przy tym poziomie głośności włosy na głowie się elektryzują a fotele przednie i tylna kanapa ma funkcje masażu w pozycji ON. Myślę że SPLowo to wyrabia dość dobrze, jakościowo przy większych głośnościach jest też bardzo dobrze, głośniki nie gubią się, jest szybkość, jest mięsko, dobre odwzorowanie instrumentów. O ile można mówić o słuchaniu instrumentów jeszcze :P

Zrobiłem dość dużą skrzynkę tak aby zrobić test czy czasem w mniejszej nie zagrałoby to lepiej, mam zamiar zmniejszać pakę do 25L dla dwóch.
                                  Last edited by Dawid-SS; 01.01.2012, 21:37.

Skomentuj

jak ty je masz tak zamocowane to nic dziwnego ze niczego nie brakuje

Skomentuj

Taka była myśl już od samego początku w tym aucie :) Miało być 1x10 w półce z zabudową pod spodem, szybko jednak okazało się że 10cali nie wejdzie tam :( Więc trzeba to czymś zastąpić, 2x8 wypadło dość fajnie :) Polecam takie coś w sedanach takich jak MB, BMW, Audi itp co mają kupę blachy która przeszkadza nie tyle co przebiciu się basu co w jego jakości. Dźwięk basu z bagażnika takiego jest bułowaty i troszkę przymulony. Czasy, faza mało pomaga, przy daniu PAUSE słychać efekt fali która zanika w blachach :) Wygłuszanie i usztywnianie blach nie pomga aż tyle a koszt tego jest spory.

Skomentuj

Hej, szukałem w internecie informacji na temat wysokotonówki T.STX.4.1.250.6.F.A.SC.X i nic nie znalazłem. Ktoś go słyszał? Jak gra w porównaniu do AWX, Ushera T-9930-20?

Ps. fajnie że AWX potaniał, jeżeli teraz jest tak tani, to chyba nie ma konkurencji w swojej cenie!
                                        Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                                        treningjezykowy.pl

Skomentuj

Taka była myśl już od samego początku w tym aucie Miało być 1x10 w półce z zabudową pod spodem, szybko jednak okazało się że 10cali nie wejdzie tam Więc trzeba to czymś zastąpić, 2x8 wypadło dość fajnie Polecam takie coś w sedanach takich jak MB, BMW, Audi itp co mają kupę blachy która przeszkadza nie tyle co przebiciu się basu co w jego jakości. Dźwięk basu z bagażnika takiego jest bułowaty i troszkę przymulony. Czasy, faza mało pomaga, przy daniu PAUSE słychać efekt fali która zanika w blachach Wygłuszanie i usztywnianie blach nie pomga aż tyle a koszt tego jest spory.
                                          Dlatego stosuje sie w takich konstrukcjach duze membrany stratne, zaraz za glosnikiem. Ale w Polszy to chyba dalej temat tabu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X