Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z zaciekawieniem przeczytałem ten wątek, przymierzam się do kupna jakiegoś sprzętu do lakierowania i odświeżenia wiadomości na ten temat. O jednej chyba ważnej kwestii nie wspomniano tutaj, dobre oświetlenie podczas lakierowania. Najlepiej kilka lamp żeby uzyskać rozproszenie światła i dobre doświetlenie lakierowanego elementu.
    Kiedyś bawiłem się w lakierowanie na własne potrzeby, miałem wtedy podły sprzęt, kompresor 24l, jakiś marketowy szit zestaw do lakierowania, a mimo to powłoki wychodziły całkiem fajne. Lakierowałem nawet swoje auto po stłuczce. Maskę, błotnik i zderzaki. Podkład, baza perły i glar. Powłoka wyszła fajnie, jedynie w dwóch miejscach zrobił mi się zaciek, właśnie przez brak dobrego oświetlenia. Ciężko mając słaby sprzęt wychwycić w półmroku ten moment, kiedy kończy się skórka pomarańczy, zaczyna ładna powłoka, a kiedy już się leje.

Skomentuj

Zamieszczone przez czarodziej Zobacz posta
      Ciężko mając słaby sprzęt wychwycić w półmroku ten moment, kiedy kończy się skórka pomarańczy, zaczyna ładna powłoka, a kiedy już się leje
      Światło jest kwestią raczej drugorzędną, aczkolwiek trzeba widzieć co się lakieruje. Na samą rozlewność i rozłożenie wpływa wiele czynników m. in.

- Dobór właściwej dyszy do lepkości produktu.
      - Dobór strumienia do lakierowanej powierzchni.
      - Dobór szybkości utwardzacza i rozcieńczalnika do temperatury w której nanoszony jest lakier.
      - Grubość warstw (wynika to również z punktów powyżej)
      - Czasy odparowania między warstwami.
      - Ilość warstw.
      - Szybkość prowadzenia i zakładanie warstw, no tu światło oczywiście pomaga.
      - i wiele innych nie będę wymieniał aby nie zanudzać.
      - Last but not least, doświadczenie i ilość polakierowanych elementów.

Co do lakierowania kolumn amatorsko to lepiej lakieru "niedolać" zostawić morkę (strukturę) niż narobić zacieków i za grubych warstw. Technologie polerskie poszły ostatnio nieźle do przodu i praktycznie wszystko wypolerować, a cienkie warstwy w warunkach garażowych będą lepiej dosychać.

Skomentuj

Panowie proszę o pomoc w doborze niedrogiego kompresora do lakierowania. Z tego tematu wiem że 100l i wydajność powyżej 200l/min była by najlepsza ale niestety to mój budżet.
        Szukałem 50l kompresorów, znalazłem dwutłokowe o wydajności ale 750zł trzeba dać co jest trochę dużą sumą. Szukając dalej znalazłem jedno tłokowe o tej samej wydajności i nie wiem co wybrać :/ Kompresor z dwutłokowy będzie zapewne szybciej nabijał tak? Bo wydajność wylotowa jest taka sama a różnia w cenie to ponad 300zł

Czy takie coś się nada?

Jakiś Kraft 50L 3,8KM wydajność 200l (na gratisynie patrze bo ich jakość... sami wiecie)

Ta trochę droższa, czym one się różnią poza tym że ma mniejszy moc silnika i tę samą wydajność?

MAKTEK 50l

Czy koniecznie muszę kupić taki:

Maktek 50l V2

Czy może takie coś?

SPRĘŻARKA KOMPRESOR 2 TŁOKI 50L 230V 3KM 390L

Chciałbym wydać 700zł na wszystko tj. kompresor + osuszacz + pistolet. Chyba nic więcej nie potrzebuje?
        Last edited by Pawel074; 11.09.2014, 20:51.
        Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
          Chciałbym wydać 700zł na wszystko tj. kompresor + osuszacz + pistolet. Chyba nic więcej nie potrzebuje?
          Przydalby sie jeszcze gumowy waz i regulator cisnienia przed pistoletem.

Przy malym zbiorniku wydajnosc dwoch tlokow moze byc dobrym rozwiazaniem. Pytanie tylko na ile dane producenta zgadzaja sie z rzeczywistoscia.

Skomentuj

A regulator na kompresorze nie wystarczy?

Pytanie tylko na ile dane producenta zgadzaja sie z rzeczywistoscia.
            Dokładnie...
            Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

A regulator na kompresorze nie wystarczy?
              Teoretycznie wystarczy, ale jak bedziesz mial dlugi waz, to spadnie cisnienie. Poza tym niewygodne jest krecenie regulowanie przy kompresorze. Wszystko jest kwestia dokladnosci i precyzji jaka chcesz uzyskac, oraz wygody pracy.

Skomentuj

Aha, w sumie masz racje. Czyli przed pistoletem montuje osuszacz i regulator tak?

Zastanawiam się jeszcze który kompresor wybrać :/

Pistolet myślałem ten: AUARITA MP-500 1,2mm LVLP

Powierzchnia do malowania to obudowy z tego tematu http://diyaudio.pl/showthread.php/24...alne-Beymy-8bx

Skomentuj

Odwadniacz lepiej kupic zew, wiekszy. Te tanie montowane do pistoletu nie sa najwyzszej jakosci, choc wiadomo ze lepszy taki niz zaden.

Pistoletu nie doradze, bo sam mam z tym problem i dalej sie w kolko krece, co kupic. Ponoc prawdziwy lvlp za takie pieniadze sie nie kupi, ta technologia jest po prostu droga i trzeba wydac kilka stow na dobry pistolet.

- - - - - aktualizacja - - - - -

zobacz jak wygladaja otwory i ile ich jest. Jesli ten pistolet ma faktycznie brac malo powietrza, to chyba jak jest w ogole nie podlaczony.

http://homesteadfinishingproducts.com/products-we-offer/hvlp-spray-equipment/qualspray-hvlp-guns/

Skomentuj

Prawdę mówiąc to szukałem LVLP bo Marios takie polecał w tym temacie, nie znam się na tym :P

Liczę że wpadnie tu niedługo i doradzi coś :)

Skomentuj

Kiedys znalazlem cos takiego http://jaktozrobilemwgarazu.pl/jaki-...ia-garazowego/ i mam plan kupic na probe ten maly MP-102, na jakies mniejsze robotki moze byc git!

Skomentuj

Ciekawy temat. Znowu człowiek uświadamia sobie że za małe pieniądze się gówno kupi :/

Lecz to ma być alternatywa dla gąbki/wałka więc nie ma co szaleć

Nie wiem czy ten Kraftdele co podałem wyżej by nie wystarczył... Tym bardziej że mam bardzo ograniczony budżet :/

Skomentuj

Przyznam, że nie czytałem całego tematu ale napiszę o swoich doświadczeniach w tym temacie. Zacząłem od chińskiego kompresora 50L z pistoletem do malowania który dostałem w komplecie. Malowanie amatorskie ale sporo elementów do pomalowania w dużych odstępach czasu, średnio jedna dniówka malowania co 2-3 tygodnie. Skończyło się przegrzanym kompresorem który po tym nie mógł dobić do więcej niż 3 atm. Później stwierdziłem, że szkoda kasy na następny szmelc i dołożyłem trochę kupując okazyjnie spory kompresor aspa 3jw60. Wydajność taka, że dmuchając pistoletem do "przedmuchiwania" non stop, zdąża nabić do pełna w między czasie. Dało to jakiś komfort bo nie musiałem czekać aż kompresor zrobi swoje. Dalej się męczyłem z chińskim pistoletem do malowania ponieważ elementy które malowałem nie wymagały jakiejś super powierzchni o równomiernej warstwie farby. Pewnego dnia zapomniałem go wyczyścić po malowaniu i to był najpiękniejszy dzień w całej tej historii. Kupiłem pistolet od importera GEKO za ok 90zł. Korpus alu, dysza mosiężna, 3 dosyć precyzyjne regulacje, ogólnie wykonanie naśladujące profesjonalne sprzęty, a nie coś co pluje farbą. Używam go już prawie rok i mogę stwierdzić, że to najtańsze co opłaca się kupić. Mimo wszystko z tym zestawem i kilkuletnim doświadczeniem nie podjął bym się pomalować lakierem czegoś typu fornir na połysk. Mimo stacji uzdatniania powietrza z reduktorem, odolejaczem i odwadniaczem jakiejś japońskiej marki (kupione używane za kilka stówek), widać momentami minimalną pomarańczową skórkę na powierzchni. Tak, że radzę sobie odpuścić jakościowe malowanie wysoko wymagających powierzchni i zainwestować małą część kosztów sprzętu który daje jakiś procent szans na powodzenie takiej operacji i udać się do kogoś kto zajmuje się tym na co dzień, np. lakiernik samochodowy.

Skomentuj

Ale przeciez efekt "skorki od pomaranczy" nie zawsze nalezy traktowac jako wade. Wiele samochodow ma wlasnie tak polozony lakier i nie jest to blad.

Skomentuj

W przypadku powstania tego efektu wystarczy szlif, już to przerabialem z wałkiem

Skomentuj

Aha, w sumie masz racje. Czyli przed pistoletem montuje osuszacz i regulator tak?

Zastanawiam się jeszcze który kompresor wybrać :/

Powierzchnia do malowania to obudowy z tego tematu http://diyaudio.pl/showthread.php/24...alne-Beymy-8bx
                                Paweł nie stresuj się tymi oznaczeniami, w tak budżetowych pistoletach producenci prześcigają się w tego typu opisach. Dla Ciebie (masz lub kupujesz mały kompresor) istotne jest zapotrzebowanie na powietrze. Tu podają 170l/min więc wydaje się być ok.
                                Dlaczego to ważne?. Stabilość (równość/jednakowe ciśnienie) wpływa na zmianę rozpylenia materiału, o ile bardziej doświadczeni lakiernicy potrafią "kontrolować" natrysk przy wachaniu ciśnienia o tyle mniej doświadczeni którzy się uczą mniej. Dlatego też lepszy i łatwiejszy jest pistolet wysokociśnieniowych ponieważ daje tzw. mniejszą kroplę i lepiej rozpyla lakier. Do HVLP musisz mieć wydajny kompresor a w warunkach garażowych wcale nie będzie dużo mniejszego zapylenia. Jak złapiesz trochę wprawy to zmniejszając ciśnienie LVLP osiągniesz podobny wynik lakierowania.

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                                Pewnego dnia zapomniałem go wyczyścić po malowaniu i to był najpiękniejszy dzień w całej tej historii. Kupiłem pistolet od importera GEKO za ok 90zł. Korpus alu, dysza mosiężna, 3 dosyć precyzyjne regulacje, ogólnie wykonanie naśladujące profesjonalne sprzęty, a nie coś co pluje farbą. Używam go już prawie rok i mogę stwierdzić, że to najtańsze co opłaca się kupić.
                                Podobno Sico z tych tanich też jest niezłe, miałem w ręku ale nie używałem więc trudno mi coś napisać.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Ale przecież efekt "skorki od pomarańczy" nie zawsze należy traktować jako wadę. Wiele samochodow ma wlasnie tak polozony lakier i nie jest to blad.
                                Dokładnie tak. Skórka pomarańczy (inaczej mora, struktura itp) zależy od bardzo wielu czynników. Utrzymywanie jej odpowiedniej wielkości jest bardzo ważne przy lakierowaniu bez polerowaniu co praktyczniej w DIY i warunkach garażowych (i nie tylko) nie występuje. Obecne systemy polerski umożliwiają kontrolę wielkości skórki lub całkowite jej usunięcie. Uważam że lepiej zostawić skórkę pomarańczy niż na siłę próbować rozlać lakier i narobić zacieków.

Skomentuj

Marios a co sądzisz o kompresorach które podałem w poście #103?

Nie są to mega wydajne sprzęty bo tylko 200l/min na wyjściu ale znalazłem coś takiego: SICO RED będzie on lepszy od tego AUARITA MP-500 1,2mm LVLP?

Skomentuj

Witam koledzy.
                                    Na wstępie napiszę że nie da się kupić nic dobrego w cenie do 800zł, czego nie kupisz to i tak będzie to kiepski gniot. Pistolety sico mają spore zapotrzebowanie na powietrze.
                                    Kupisz kompresor o małej wydajności to będzie ci się grzał, powstanie mgła olejowa którą będzie tłoczył razem z powietrzem- skórka na 100%
                                    wydajność producenci zawsze zaniżają, szukaj czegoś z drugiej ręki, dobrze jest wziąć przy tym kogoś kto się zna żeby paścia nie kupić. Uwierz lepiej kupić dobry sprzęt z 2 ręki niż chiński gniot z marketu.
                                    Ja na twoim miejscu popytał bym o pistolet z małym zapotrzebowaniem na powietrze, poszukaj czegoś na tym forum lakierownko.pl
                                    Od siebie dodam że lepiej te pieniądze dać lakiernikowi żeby to wykończył, ale jeżeli chcesz się bawić w lakiernictwo i masz gdzie to robić (pomieszczenie) to trzeba na to przeznaczyć dużo więcej.
                                    Co do mory, ktoś tu napisał że jest porządana, lekka tak w lakiernictwie samochodowym, przy stolarskich pracach robi się na lustro, a najlepsze do tego celu są takie pistolety http://www.sata.pl/produkt/sata_spra...at=2&podzial=1.
                                    Pozdrawiam i powodzenia przy lakierowaniu. Ja się tym zaraziłem sprzęt posiadam ale czy mi się zwrócił, tego nie wiem.

Skomentuj

Dzięki za opinie no ale jak już pisałem, wałkiem cy gąbką pomalujesz mi lepiej poliuretanem w półmacie? Próbowałem i wiem że nie da się, wałek odpada, słabo to wychodzi, warstwa jest za gruba i tworzą się pęcherze powietrza.

Biorąc pod uwagę ile mam do lakierowania to u lakiernika zostawiłbym ze 2000 zł...
                                      Na upartego miałbym dostęp do jakiegoś pistoletu za ok 1k zł ale nie chcę, bo jak coś zepsuje to tylko problemu sobie narobię.

Na wstępie napiszę że nie da się kupić nic dobrego w cenie do 800zł, czego nie kupisz to i tak będzie to kiepski gniot
                                      Profesjonalny sprzęt to nie będzie. Ale po jaką cholerę mi sprzęt za kilka tysięcy skoro takiego nie potrzebuje? Kto uczy się na sprzęcie profesjonalnym? Robiąc jakiś zestaw nie robimy od razu na podzespołach za nie wiadomo ile tylko zaczynamy od podstaw. Jeśli po jakimś czasie stwierdzę że ten kompresor mi nie starcza to kupię lepszy. Proste.

Czy 200l/min to mała wydajność? Na wyjściu jeśli parametry producenta nie kłamią.

Skomentuj

Profesjonalny sprzęt to nie będzie. Ale po jaką cholerę mi sprzęt za kilka tysięcy skoro takiego nie potrzebuje? Kto uczy się na sprzęcie profesjonalnym? Robiąc jakiś zestaw nie robimy od razu na podzespołach za nie wiadomo ile tylko zaczynamy od podstaw. Jeśli po jakimś czasie stwierdzę że ten kompresor mi nie starcza to kupię lepszy. Proste.
                                        Ja próbuję ci dobrze doradzić, ale ty jeszcze nie zacząłeś lakierować a już wiesz lepiej, spoko. Dałem ci link na forum o lakiernictwie, jest też google, poczytaj.
                                        Sporo ludzi zaczynało od pistoletów sico, jest jeszcze tiger i AZ3 HTE2 ale to już około 400zł.
                                        200l/min to gardłowa wydajność przy wymienionych pistoletach i przy dyszy 1,3-1,4
                                        Powodzenia życzę i bez urazy.

Skomentuj

Wiesz, ja te pistolety podałem jako przykład i pytam czy się nadają. Jeśli są inne w miarę dobre do 150zł to możesz polecić coś :)

Co do dyszy to myślałem 1-1,2 wolno będzie szło ale jak dla mnie chyba lepsza taka do nauki.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X