Czesc. Potrzebuje pomocy. Jestem w trakcie przygotowywan materialu do standow pod monitorki. Nogi z ktorych beda standy to jodla slowacka. Lezalo 5 lat no ale w nie specjalnie dobrych warunkach. Drewno bylo impregnowane. Plan jest taki by polezalo teraz przed obrobka w pokoju przynajmniej miesiac i ostatecznie je obrobie. Na razie zgrubnie wycialem. Sa dwie sprawy z ktorymi nie do konca wiem jak sobie poradzic, a mianowicie:
- z jednej strony jednej nozki jest dosc glebokie pekniecie 1cm-2cm po calej dlugosci. Jak to zamaskowac? Jak uzupelnic, czy co z tym zrobic ?
- Jak takie drewno przyciemnic? Zadnych polyskow itd ma byc duzo ciemniejsze z widocznym uslojeniem.
Z gory dzieki za pomoc. Dodaje fotki odcienia drewna i pekniec.
chyba, że wyfrezujesz wpusty w miejscu pęknięć przez całą długość i wkleisz kawałki kontrastujące. tylko operację będziesz musiał przeprowadzić na dwóch i nie wiem czy wizualnie będzie Ci się to podobało.
W każdym razie jak bejcujesz na ciemno całość to może się te pęknięcia trochę ukryją.
chyba, że wyfrezujesz wpusty w miejscu pęknięć przez całą długość i wkleisz kawałki kontrastujące. tylko operację będziesz musiał przeprowadzić na dwóch i nie wiem czy wizualnie będzie Ci się to podobało.
No wlasnie odpada bo chcialbym aby cale nogi byly w jednym tonie. Kurde ostatecznie to i charatnal bym jeszcze jedna noge tylko tych pekniec nie widac przed przecieciem a szkoda mi materialu zeby tak ciac az znajde fajny kawalek.
A szpachlowanie takich pekniec? Jakby pyl ze szlifowania tego drewna np z zywica rozrobic? Ciekawe czy bardzo by to bylo widac.
ale to działanie na pewien czas. Tak jak Paweł Ci napisał pęknięcie będzie postępować. Zresztą załozyłeś, że je w mieszkaniu troszkę posezonujesz. Myślę, że ten czas da Ci ocenę jak wygląda etap powiększania się pęknięcia.
ale to działanie na pewien czas. Tak jak Paweł Ci napisał pęknięcie będzie postępować.
Czyli bedzie coraz szersze czy glebsze, a moze to i to? Kurde w takim wypadku to dyskwalifikuje troche te noge bo jak taka jama sie zrobi to brzydko bedzie wygladac. Kontrastujace kawalki musialy by byc czarne ( takie beda cokoly i podstawy) i nie wiem z czego by je zrobic, mdf lakierowany to duzo roboty ewentualnie plexa ale ta wygladala by chyba slabo w tym zestawieniu. Zeby byly jeszcze plytkie to bym to przecial ale 2cm calkiem zaburzy propocje jak takie chudziutkie beda :/ Chcialem temat ogarnac w miare szybko a wyjdzie jak zwykle
Czyli bedzie coraz szersze czy glebsze, a moze to i to? Kurde w takim wypadku to dyskwalifikuje troche te noge bo jak taka jama sie zrobi to brzydko bedzie wygladac. Kontrastujace kawalki musialy by byc czarne ( takie beda cokoly i podstawy) i nie wiem z czego by je zrobic, mdf lakierowany to duzo roboty ewentualnie plexa ale ta wygladala by chyba slabo w tym zestawieniu. Zeby byly jeszcze plytkie to bym to przecial ale 2cm calkiem zaburzy propocje jak takie chudziutkie beda :/ Chcialem temat ogarnac w miare szybko a wyjdzie jak zwykle
Możesz jeszcze spróbować zeszlifowac trochę jakąś szlifierka tak żeby uzyskać drobny pyłek, Rozrobić go z lakierem i spróbować zaszpachlowac pęknięcie
Pekac bedzie napewno, bo to takie drewno. Miekkie, lekkie i brzydkie drewno. Standy powinny byc solidne, wiec taki material to troche nie teges. Nie lepiej zrobic nogi z mdf, zasypac piaskiem i polozyc jakis ladny fornir?
Nie lepiej zrobic nogi z mdf, zasypac piaskiem i polozyc jakis ladny fornir?
Pewnie i lepiej. Nogi zawsze bedzie mozna zmienic kwestia zachowania kata ze wzgledu na otwory. Tylko ze nie wiem czemu strasznie mnie ciagnie zeby cos z tego zrobic. MDF to MDF i jednak mialbym w glowie caly czas ze mogly byc zrobione z litego drewna. Nie przykladam az takiej uwagi do wygladu czy tez innych na pozor kluczowych walorow. Ogolnie sama wlozona praca w to ma przysporzyc frajdy, a z samego efektu finalnego wystarczy jak tylko ja bede zadowolony . Na ten moment zbieram informacje co i jak by z tego zrobic. Jak to bedzie wygladac gorzej niz teraz to pewnie odpuszcze bo to by byla walka z wiatrakami aczkolwiek dam szanse tej opcji. Poczekam 4 moze 5 tygodni i wtedy ocenie. Tak wiec kwestia przyciemnienia nadal aktualna.
To są środkowe dechy z rzadki słojem leżącym. Kiepski materiał. Jakbym miał tego koniecznie użyć to zaszpachlowałbym to samochodówką i ofornirował przy użyciu kleju poliuretanowego, bo tu nawet słój jest brzydki.
Skomentuj