Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam już frezarkę i czekam na cyrkiel jednak ręczne operowanie nie zawsze jest dobre. Chciałem zrobic stolik pod frezarke ale jak zobaczyłem ceny bakelitu/pleksy to mi sie odechciało a do tego jeszcze mocowanie itp... Co sądzicie o gotowym stoliku np. takim:
    http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7270675614

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

To zrób z kantöwki i sklejki.

Skomentuj

Ostatnio coś mnie natchnęło, żeby rozejrzeć się za myjką ultradźwiękową, trochę mnie odstraszają plastikowe zabawki i patrzyłem raczej za czymś takim https://www.aliexpress.com/item/GT-S...AbTest=ae803_4, pewnie ktoś powie po co od razu 3l, no fajnie byłoby tam zmieścić płytę z laptopa albo jakieś części z auta, tylko trochę się zastanawiam, bo chciałbym też tego używać do usuwania resztek topnika z PCB, tylko czy myjka nie padnie jak będzie mało cieczy tam wlane?
        Bo 3l IPA żeby topnik z małej PCB zmyć to trochę rozrzutnie by było...

Skomentuj

No wygląda solidnie, też się już dość długo z tematem biję, znajomi co mają myjki zawsze narzekają że za małe ^^
          Więc jest to jakaś nauka, że jednak rozmiar ma znaczenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
            tylko czy myjka nie padnie jak będzie mało cieczy tam wlane?
            Bo 3l IPA żeby topnik z małej PCB zmyć to trochę rozrzutnie by było...
            A nie możesz użyć tego IPA ponownie po prostu ? :huh:

Skomentuj

Marcin V No zawsze może być za mała, ale też nie chciałbym przesadzić. Znajomy ma jakąś inną 3l i tak na wygląd jest to w miarę dobra wielkość na domowe potrzeby.

gi Jak najbardziej, tylko to jest dość istotny temat ile można wlać by nic się nie zepsuło, ponieważ robi mi różnicę czy po tych kilku myciach zużyje się 0.5l czy np 3l, a w opisie jest tylko wskazany poziom max, że nie należy go przekraczać i puszczać myjki na sucho.

PS Orientuje się ktoś czy występują jakieś dodatkowe opłaty przy wysyłce z Niemiec przez DHL?

Skomentuj

Ampli, ale wlać to chyba można do 3l max, czyli jak wlejesz 1l i jak zakryje pcb to jest ok (no tak mi się wydaje).
                Ważniejsze są wymiary wanny (24x14x10cm)i w tym wypadku jak wsadzisz kosz to zostanie pewnie 24x13 cm (czyli wlewając litr masz 3cm głębokości płynu) dla pcb i jak to wystarczy Tobie to jest ok.
                Ja miałem kupić taką: https://allegro.pl/oferta/myjka-ultr...20w-7582043826
                Ale właśnie trochę mała wanna mi się wydawała. (np. I-Ampa 200 nie włożysz).
                Last edited by czekin1; 16.01.2019, 19:19.

Skomentuj

Też tak myślę, byle coś było i przetwornik nie pracował na pusto, trochę gorzej z grzałkami, bo te są naklejone po bokach i warto byłoby je przykryć, no ale to w przypadku wody z detergentem, bo IPA nie mam zamiaru grzać...

Cenna uwaga z tym rozmiarem, w zasadzie ta z linku na allegro ma te same wymiary, rozmiar większej już wolałbym uniknąć, większość PCB jakie do tej pory składałem i tak by się tam zmieściły.

Swoja drogą ciekawą opcją by było przejście na topnik zmywalny wodą i potem tylko osuszać alkoholem, chociaż dobry detergent też powinien ruszyć resztki topnika, tylko że raczej nie chciałbym żrącą chemią niepotrzebnie katować elementów.

BTW Czy ta moc ultradźwięków jest wystarczająca?
                  Last edited by ampli; 16.01.2019, 20:19.

Skomentuj

pewnie ktoś powie po co od razu 3l, no fajnie byłoby tam zmieścić płytę z laptopa albo jakieś części z auta
                    Mam 30 litrową i dalej mi czasami miejsca brakuje

IPA nie mam zamiaru grzać...
                    Od kilku lat grzeję w niej IPA. Wymieniam raz na jakiś czas, nawet jak jest brudny to dosyć fajnie myje i nie ma potrzeby częstej zmiany.

Skomentuj

Szukam kolorowej taśmy ledowej. Macie jakieś sprawdzone, tak aby działały bezproblemowo, nie wypalaly się diody, czy świeciły w innej barwie.

Skomentuj

Wracając do myjki, 3l to jednak na domowe potrzeby niezły wybór, aż sam się sobie dziwię, że chciałem kupić mniejszą, do 3 litrowej optimum to 2 litry, ponieważ producent zaleca wlewać od 2/3 do 3/4 pojemności.
                        Finalnie kupiłem trochę inną niż ta z linku, ale bardzo podobna gabarytowo i parametrami, akurat nie mam pod ręką 2l IPA, ale roztwór wodny piany aktywnej do mycia aut i innych takich 1:20 pięknie masakruje nawet starą (i lekko zwęgloną) kalafonię, oczywiście ma to pewne konsekwencje, bo to środek mocno zasadowy, także do PCB będzie trzeba poszukać czegoś innego, albo zmniejszyć stężenie.

Swoją drogą widuję też detergenty stricte do elektroniki przewidujące mieszanie z wodą destylowaną albo IPA 60%.

Skomentuj

Są aktywne plany o neutralnym ph

Skomentuj

I to też może być dobry pomysł, o ile do świeżych PCB takie IPA wydaje się najlepszym rozwiązaniem, o tyle czasem zdarzają się po zalaniu tak zasyfione płytki, że drugi raz do takiego płynu bym PCB jakiegoś innego nie włożył (albo oklejone dymem papierosowym i kurzem).

Swoją drogą przy tej zasadowej luty zrobiły się szare, więc to raczej pozostanie jako eksperyment.

Skomentuj

Spalił się wirnik w takiej no name multiszlifierce, zainspirowany Proxxonami na 12V mam zamiar zrobić coś podobnego.

Obudowę dopasowałem pod typowy silnik wkrętarkowy, teraz tylko wytoczyć otwór na ciasno w osi, nie wiem też czy chińskiego łożyska na jakieś lepsze nie zmienić i może coś tym pójdzie robić, tj wiercenie PCB czasem też coś cięższego, rozważam też wrzucenie uchwytu uniwersalnego z Proxxona właśnie, bo gwint prawdopodobnie jest standardowy.

Wrzucam to jako inspirację dla innych, bo te no name frezareczki lubią się bez powodu spalić, ta była odpalona ze 2 razy.

Skomentuj

Mam małe płaskie elementy z blachy nierdzewnej grubości 1,5mm z otworami fi 3mm. Chciałbym rozwiercić do średnicy 4mm. Jak i czym rozwiercić żeby środki otworów nie przesunęły się podczas powiększania i żeby brzegi otworów były równe?

Skomentuj

A może rozpiłować?

Skomentuj

Użyj ROCOL albo coś podobnego. I wierć nie na pełnych obrotach

Skomentuj

Znalazłem wiertło stopniowe ale ciekawe czy da radę rozwiercić w nierdzewce.

https://pl.aliexpress.com/item/3-13-...3d9189861a1-13

Skomentuj

Gdyby było wysokiej jakości to pewnie tak, przy tej cenie może być różnie, bo jednak czasem pojawiają się jakieś perełki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                          Znalazłem wiertło stopniowe ale ciekawe czy da radę rozwiercić w nierdzewce
                                          takie wiertla stopniowe to bardzo dobre rozwiazanie. uzywam w pracy i dziala to lepiej niz wiertla do blach

co do jakosci to niestety nie ma reguly!!
                                          tanie chinczyki z allegro potrafia byc bardzo dobre, a drogie markowe ze sklepu potrafia byc przecietne :/
                                          ja trafilem na dobre tanie chyba falcony. ale jak probowalm dokupic wiecej to sie okazalo ze juz niedostepne :/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X