Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi scan speak/vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To częsty problem , mała moc karty muzycznej, niska impedancja głośnika oraz dodatkowo nisko położony pik rezonansu. Spróbuj przekalibrować system tak aby był większy sygnał na wyjściu oraz w ustawieniach wybierz opcję repeat count na np 3, pomiar będzie robiony 3x i uśredniany co daje dużo lepsze wyniki pomiaru impedancji.

Skomentuj

Repeat count mam ustawione na 10 :biggrin:. Spróbuję zwiększyć sygnał na wyjściu ale to wieczorkiem. Może ten wynik jest efektem nie użytkowania głośnika - leżakowanie w szafie sporo czasu? Może trzeba go troszkę pomęczyć małą częstotliwością i rozruszać mu "kości"? Spróbuję tych metod.

Skomentuj

Duże głośniki sa problematyczne. Ale przy dużych głośnikach zwykle parametry są dużo bardziej stabilne niż przy małych i zgadzają sie z danymi katologowymi. Tak wiec nie zawsze jest sens ścierać sie z pomiarami TS. Ja juz tego od lat nie robię i bazuję na tym co podaje producent. Może dlatego, ze nie bawię się już głośnikami firmy krzak a czymś markowym. No ale Twoje takie są wiec też możesz ten temat generalnie pominąć.

Skomentuj

Proponujesz w SW wpisać dane katalogowe z palca?

Skomentuj

Nie wiem w jakim celu potrzebujesz te parametry w SW. Do symulacji zwrotnicy są zbędne (wystarczy sam pomiar impedancji) a obudowę lepiej symulować w innych programach :) . Do seasów, scanów, wavecora jest kapitalny symulator na stronie seasa (dział linki)

Skomentuj

Dzięki, zaglądnę tam. Mam jakieś zboczenie, że wszystko chcę na żywo wyliczać, mierzyć itp a tu jak widzę trzeba podejść do tego nieco z przymrożeniem oka. Dzięki

Skomentuj

Parametry glosnikow powinno sie mierzyc zreszta przy 1W. Z tego co wiem przy SW i jigu tego sie nie trzyma.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                  Parametry glosnikow powinno sie mierzyc zreszta przy 1W. Z tego co wiem przy SW i jigu tego sie nie trzyma.
                  Nie, poniewaz to zalezy od mierzonego glosnika. Aby uzyskac duza dokladnosc, trzeba wykonac wiele pomiarow, z roznymi napieciami. Ale prawde mowiac jesli glosnik jest dobrej marki, to nie sensu ich mierzyc. Co innego jak nie znamy w ogole parametrow.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Nie, poniewaz to zalezy od mierzonego glosnika. Aby uzyskac duza dokladnosc, trzeba wykonac wiele pomiarow, z roznymi napieciami. Ale prawde mowiac jesli glosnik jest dobrej marki, to nie sensu ich mierzyc. Co innego jak nie znamy w ogole parametrow.
                    Pytalem sie kolesia z Wloch ktory konstruuje glosniki i powiedzial mi zeby mierzyc ponizej 1W i mirzelismy na 0,5V dla 4 ohm. Ale to co napisales wydaje mi sie kompletna bzdura: Rozne napiecia... Pomiary bez sensu.... Heh no comment
                    Jak wierzysz tak producentowi, ok, lepiej dla niego bo latwiej pocisnie ci kit
                    Last edited by jamess8; 17.04.2014, 21:54.

Skomentuj

Wykonałem próbny montaż głośników do swoich obudów. Średnio tonowy pracuje w osobnej komorze a Nisko tonowy i wysoko tonowy we wspólnej. Zauważyłem (choć może mi się zdawało), że ciśnienie powietrza jakie wywołuje ruch membrany głośnika nisko tonowego wpływa na membranę wysoko tonowego. Membrana pod wpływem ciśnienia minimalnie się porusza. Czy odseparować wysoko tonowy osobna małą komorą?

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                        Pytalem sie kolesia z Wloch ktory konstruuje glosniki i powiedzial mi zeby mierzyc ponizej 1W i mirzelismy na 0,5V dla 4 ohm. Ale to co napisales wydaje mi sie kompletna bzdura: Rozne napiecia... Pomiary bez sensu.... Heh no comment
                        Jak wierzysz tak producentowi, ok, lepiej dla niego bo latwiej pocisnie ci kit
                        Lepiej niech makaroniarz sie troche douczy. Napiecie przy pomiarze ma bezposredni wplyw na parametry glosnika i jakie to sa roznice zalezy od danego przetwornika.

Skomentuj

Lepiej niech makaroniarz sie troche douczy. Napiecie przy pomiarze ma bezposredni wplyw na parametry glosnika i jakie to sa roznice zalezy od danego przetwornika.
                          Tylko z tej tabelki kompletnie nic nie wynika poza tym, że komuś się parametry zmieniały w granicach niecałych 10%. Nie widać tu jednoznacznej tendencji czy zasady wg której można przewidzieć parametry przy konkretnej mocy. Jedyne co widać to fs spadało wraz ze wzrostem mocy a reszta parametrów zmieniała się w sposób nieznaczny i nie wykazujący żadnej analogicznej reguły.
                          Poza tym odchyłka wartości rzędu niecałych 10% jest zbyt mała aby poważnie ją traktować bo podobną dopuszcza się przy rozrzucie produkcyjnym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            Tylko z tej tabelki kompletnie nic nie wynika poza tym, że komuś się parametry zmieniały w granicach niecałych 10%. Nie widać tu jednoznacznej tendencji czy zasady wg której można przewidzieć parametry przy konkretnej mocy. Jedyne co widać to fs spadało wraz ze wzrostem mocy a reszta parametrów zmieniała się w sposób nieznaczny i nie wykazujący żadnej analogicznej reguły.
                            Poza tym odchyłka wartości rzędu niecałych 10% jest zbyt mała aby poważnie ją traktować bo podobną dopuszcza się przy rozrzucie produkcyjnym.
                            Dlatego pisalem, ze roznice sa i jak ktos chce uzyskac duza dokladnosc, to trzeba glosnik przetestowac na roznych napieciach aby znalesc optymalna wartosc napiecia. Mi to jest niepotrzebne, co rowniez podkreslilem, wystarczaja mi parametry podane przez producenta, poza tym obudowy jakie stosuje nie wymagaja az tak dokladnych parametrow.

Skomentuj

Ok Panowie. Sprawdzę z różnymi napięciami. Ale wróćmy do pytania powyżej. Czy ciśnienie akustyczne wytwarzane przez głośnik niskotonowy ma jakiś znaczący wpływ na charakterystykę głośnika wysoko tonowego pracującego w tej samej komorze co nisko tonowy? Nie wiem dokładnie ale chyba wysoko tonowy ma jakąś szczelinę w nabiegunniku czy jakoś tak, że ciśnienie akustyczne wytworzone przez SS 30W minimalnie porusza membraną wysokotonowca. Widziałem, zauważyłem, opisuję. Zważywszy, że średnio tonowy bez kosza zamkniętego powinien być odseparowany to jak ma się sprawa z tonami wysokimi?

Skomentuj

Mozesz dac mu osobna komore, niczego to nie zepsuje, a na pewno poprawi.

Skomentuj

W przypadku estradowych dużych głosików mierzy się na większej mocy .

Normalne domowe nie ma sensu mierzyć na dużych napięciach bo w tedy do głosu dochodzą nieliniowości zawieszeń i napędu - model liniowy głośnika przestaje być aktualny i nie da się opisać TS jedną liczbą bo są funkcją wychylenia .

seas podaje warunki pomiaru :

Before measuring the T/S-parameters the driver has been run in at near maximum excursion in free air using a sine signal at f0 for 2 min. The resonance frequency and impedance at resonance are measured using a 2 VRMS sine signal.
                                  The moving mass and the BL-product are measured with the laser equipment from Klippel GmbH.
                                  Resonance frequency fs is measured using 2 Vrms sine wave. Please be aware that differing power levels and measurement methods may give significantly different fs, and consequently different values for other parameters dependent upon fs.
                                  http://www.seas.no/index.php?option=...180&Itemid=175
                                  http://www.seas.no/index.php?option=...222&Itemid=211

Skomentuj

"Makaroniarz" nie taki glupi, bo projektuje glosniki dla powaznych firm m.in. Focala i ma sporo patentow.

Skomentuj

Mhm, Seas mierzy przy 2v, wy pol volta na 4 ohmach, kto mierzy lepiej?

Skomentuj

A ja mierze przy 0.05-0.1V i tez daje rade
                                        To nie V maja tutaj znaczenia a metoda i jej prawidlowe uzycie.

Skomentuj

to trzeba glosnik przetestowac na roznych napieciach aby znalesc optymalna wartosc napiecia.
                                          A jaka jest ta optymalna wartość napięcia ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X