Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Cięcia/frezowania ciąg dalszy, jutro jeszcze góra i tył (i poprawka frontu delikatna) ;-) Od cholery roboty z tym cholerstwem, formatki cięte na gilotynie więc wszystkie kąty proste i krawędzie trzeba samemu wyciągać. Znalazłem też gdzie to pomaluje proszkowo (myślałem nad anodą, ale nie mam pojęcia gdzie ?).
Skomentuj
-
Przy okazji, gdyby ktoś miał problem z zaczernieniem szyby. Prosty sposób dający dobre efekty to czarny flamaster + czarna taśma izolacyjna.
Flamastrem zmalowujemy wszystko co ma być czarne zostawiając okienka na wskaźniki, całość oklejamy czarną taśmą izolacyjną tak by zlikwidować prześwity (uważając by nie zakleić okienek na wskaźniki).
Miała być prowizorka by sprawdzić jak to będzie wyglądało, a teraz myślę czy tak nie zostawić bo w sumie efekt jest świetny ;-)
PS: Zapytanie do Anodal-u wysłane :) DziękiLast edited by gi; 11.10.2014, 10:41.
Skomentuj
-
Witam. Od dluzszego czasu przegladam i czytam forum, lecz nie wszystko idzie tu znalezc, wiec chcialbym kilku porad.
Buduje zestaw 2 + 1 (glosniki) oraz wzmacniacz na TDA7294 (" Assembled TDA7294 2.1 channel Power amp board with speaker protection -Upgraded"). Uklad mam juz zamowiony, jest to chinski export, ktorego idzie kupic na niemieckim ebay. Uklad jest juz z zabezpieczeniami itp. Sprawa tyczy sie doboru radiatora pod te 4 kosci. Bo niemam zielonego pojecia gdzie szukac i w jakich rozmiarach. Zalezy mi na pasywnym chlodzeniu, ale tez zeby gabaryt obudowy wzmacniacza nie byl przez to za duzy. W ostatecznosci moge dolozyc dwa wentylatory na 12V, sterowane termistorem.
Co do trafo. Wiadomo ze toroid. Na stronie polecaja 2x24V (22V - 26V) i mocy >=300VA. Czy te 300VA w zupelnosci wystarczy? Nie jestm fanem sluchania muzyki na pelen regulator, i zapewno rzadko bede dochodzil do 75% mocy, glownie ma grac pod TV.
Domyslam sie ze softstart mile widziany przed trafo. Ciekawi mnie sprawa, pradu spoczynkowego, czy trzeba bedzie ustawiac, czy moze juz to jest zrobione (uklad zlozony, moze nawet i testowo uruchomiony/wyregulowany)?
Co do glosnikow, to rowniez bedzie DIY na STX'ach. Ale to temat na inne dni. Narazie sie skupiam nad wzmacniaczem. Z gory przepraszam jesli nie ten dzial. Ale nie wiem gdzie pytac, zeby nie zakladac nowego tematu.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Witamy :)
Trafo 300VA spokojnie wystarczy, jest 2x75W dla "satelitek" i 150 dla subwoofera. Soft startu przy tej mocy absolutnie nie potrzebujesz. Prądu spoczynkowego przy kościach scalonych typu TDA czy LM się nie reguluje, nie jest to nawet możliwe, wszystko jest już zrobione "na gotowo".
Co do radiatora, powiedz, jaką maksymalnie chcesz dać wysokość, znajdzie się jakiś odpowiedni profil. Generalnie, zakupy na allegro/piekarz.pl, w tej konfiguracji najprościej chyba będzie dać dwa osobne radiatory.
Temat chyba byłoby najlepiej założyć w dziale "elektronika", ale tragedii nie ma :)
Skomentuj
-
Co do 300VA, to tak jak myslalem ze wystarczy. Moc podana na stronie to raczej moc szczytowa.
Radiator mozliwie jak najnizszy. Jesli wiezac wymiarom plytki, to 50mm ma wys. Czyli chocby nawet 50-75mm wys. radiator moglby byc ok. Szer. 250mm tez ok. Teraz kwestia glebokosci radiatora.
Piekarza przegladalem, ale jakos nie kumam ich rozmiarowki. Co do dwoch radiatorow, to niewiem. Gdzies ktos pisal zeby nie dzielic radiatora jesli niema potrzeby, zwlaszcza jak 4 kostki sa w jednej linii.
Co do gotowca z chin, nie widzialem nigdzie zeby ktos takie cos obudowal. Wiec chyba bede pierwszy :-P
Skomentuj
-
Co do wzmacniacza i radiatora to nie wiem jaki teraz masz plan ale ja bym się rozmiarami bardzo nie przejmował, zestaw ładujesz do budy od subwoofera i masz spokój, radiator możesz wtedy dać wysoki i szeroki o niskich finach. Chyba, że chcesz to mieć postawione na widoku ale nie wiem po co skoro wyświetlacza pewnie nie ma, tylko kontrolka którą można i w subie na przód wyprowadzić. Odbiornik IR obok niej i wszystko masz kompaktowo spakowane.
Skomentuj
Skomentuj