Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez micha7n Zobacz posta
    uruchomienie stereo...i gra! :]
    Jakie pre zastosowałeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Jakie pre zastosowałeś?
      wygląda na pre 408

Skomentuj

Dokładnie, to pre z 408.
        Pytanie do znawców gdzie wlozyc potencjometr za pramp? Przed preamp?
        Bo kazdy mowi inaczej....

Skomentuj

Potek powinien byc przed pre.
          Nie mniej sa uklady ktore szumia gdy na wyjsciu maja zbyt maly sygnal i wtedy to jest problem.. nie mniej nie wydaje mi sie aby ten pre408 szumil, wiec wstawilbym przed nim.

Skomentuj

jeśli pre ma wzmocnienie to po bo inaczej pre wzmacnia szum potka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              Masa na potki i bedzie cisza
              Nic to nie pomoglo. Ewidentnie slychac buczenie z trafo. Dodam ze potki z masa, z poczatku zaczely czeszczec przy regulacji, pozniej juz bylo OK.

Skomentuj

Borys chyba kiedyś pisał, że zrobił raz płytkę bodajże symasyma z zasilaczem zintegrowanym. Brumiło, powodem była duża bliskość zasilacza i końcówki - tak jak u Ciebie. Jeżeli to jest przyczyną, musiałbyś mostek oraz duże kondensatory dać na osobną płytkę.
                Odizolowałeś już TDA od radiatorów?

Skomentuj

Jakoś u Irka układy TDA do suba też były na jednej płytce z zasilaczem i nie brumiły.

Skomentuj

Nie wiem do czego mają te scalaki podłączone "obudowy" ale skoro siedzą nie izolowane po dwa na radiatorze to od tego bym zaczął.

Skomentuj

Brum - to nasz wrog.
                      Trzeba z nim walczyc. Ja radze sobie z nim jak na ponizszym obrazku, odpowiednie prowadzenie przewodow i wrog nie ma zadnych szans :P

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Bliskosc trafa raczej odpada, no chyba ze nawet odleglosc 30-40cm to za blisko dla TDA. A jesli tak, to odpada budowa takiego wzmaka gdzie w srodku jest trafo, i to o wiele blizej. Wydawalo mi sie ze TDA nie zbiera zaklocen z trafa z powietrza, tak jak lampa. Dwie kosci pierwsze z lewej, to pod suba (podlaczany sam sub, grzeje tylko ten jeden radiator), dwie z prawej, to na monitorki (analogiczna sytuacja), a brum slychac we wszystkich glosnikach, nawet bez podlaczonego kabla sygnalowego, bez znaczenia czy regulacja glosnosci ustawiona na max lub min.
                        Trudno odizolowac mostek z kondami od plytki, wkoncu to zintegrowane czesci na jednej plytce.
                        Jeszcze jakies propozycje?

Skomentuj

Na dziś wystarczy, nowa wersja poprawiona z drobnymi zmianami sterownika zabezpieczenia dc, zwarciowe, on-off i softstartu.
                          Trochę zworek jest, nieco się wyszydełkowałem.

Skomentuj

crimi spróbuj obudowy potencjometrów połączyć z masą tak jak radził Pawel

Skomentuj

Zamieszczone przez crimi Zobacz posta
                              Wzmacniacz 2.1 na TDA7294, przyszedl z Chin :P Trafo z toroidy.pl tez juz jest :) Dzis zrobilem wstepne uruchomienie. Wszystko gra i buczy :) No wlasnie, dlaczego jest slyszalne delikatne brumienie w glosnikach? Moze podmiana kondensatorow przy mostku na jakies inne (zdj nr 5)?
                              Popraw ścieżki masy bo być może są za cienkie , szczególnie tam gdzie płyną spore prądy .

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                                Popraw ścieżki masy bo być może są za cienkie , szczególnie tam gdzie płyną spore prądy .
                                zwroc uwage ze forumowicz kupil gotowca bo jest malo doswiadczony z elektronika
                                w takim przypadku powstrzymalbym sie z radami tego typu. moze cos uszkodzic zamiast naprawic

Skomentuj

Monitory na AS:

Skomentuj

Na czym to bedzie?

Skomentuj

Projekt Lusztiego na FW146 i Wavecor 10-tka.

Skomentuj

bierz sie do pracy bo malo czasu zostalo :p

Skomentuj

Poprzednie zrobiłem w 5 dni, więc spoko, zdążę

Ale myślę że na AS pojadą niewykończone, bo w sumie nie chce mi się ich wykańczać (za słabo grają, po za tym ja ich nie potrzebuję).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X