Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    No słońce to nie pomaga specjalnie przy zdjęciach... :P
    Ta a jak oświetlisz takie otoczenie bez dobrego doświetlenia słonecznego? Lampa błyskową? A jak myślisz, przy jakim świetle aparaty maja najlepsze parametry i robią najlepsze zdjęcia? Przy świetle dziennym? Tak mi milo... I nie chodzi tu o robienie zdjęć w pełnym słońcu, dlatego napisałem, ze najlepiej zdjęcia w plenerze wychodzą popołudniu

Skomentuj

Zamieszczone przez Spurek Zobacz posta
      Ta a jak oświetlisz takie otoczenie bez dobrego doświetlenia słonecznego? Lampa błyskową? A jak myślisz, przy jakim świetle aparaty maja najlepsze parametry i robią najlepsze zdjęcia? Przy świetle dziennym? Tak mi milo... I nie chodzi tu o robienie zdjęć w pełnym słońcu, dlatego napisałem, ze najlepiej zdjęcia w plenerze wychodzą popołudniu
      Fotograf robi zdjecia, nie aparat :) Wszystko zalezy od tego jaka wizje ma fotograf i co chce osiagnac. Ostre swiatlo poludniowego slonca, to chyba najgorsza pora na robienie zdjec, a juz z pewnoscia zdjec portretowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Ostre swiatlo poludniowego slonca
        O tej porze roku, to chyba ciężko o takie słońce I chodziło o popołudniowe.

Skomentuj

Wszystko zalezy co chcesz osignac, generalnie dla mnie slonce to zlo, ja preferuje rownomiernie zachmurzone niebo, czyli naturalny dyfuzor, jest wtedy wszystko w miare rowno oswietlone.

Skomentuj

Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
            Wszystko zalezy co chcesz osignac
            I to jest sedno sprawy. Również nie jestem zwolennikiem zbyt nasłonecznionego miejsca ale światło musi być, bo przy złym oświetleniu powstają szumy i inne kwiatki.
            Chodziło mi o słoneczny dzień ale nie z ostrym słońcem padającym bezpośrednio, porostu nie zachmurzony jak na zdjęciu Pawła. Może źle się wyraziłem z tym słońcem i stad cale zamieszanie.

Skomentuj

Szumy powstaja jak sie fotografuje przy wysokich iso, a nie przy slabym swietle. Przeciez mozesz zrobic zdjecia nawet w nocy, jesli dostarczysz odpowiednia ilosc swiatla na matryce czy film, to szumow nie bedzie :) no ale to nie temat foto!

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                No słońce to nie pomaga specjalnie przy zdjęciach... :P
                zależy jakich :)

kłócił bym się :) akurat jestem zwolennikiem robienia zdjęć "pod słońce"

- - - - - aktualizacja - - - - -

ostatnie zdjęcie nie moje oczywiście

Skomentuj

Zamieszczone przez Spurek Zobacz posta
                  Ta a jak oświetlisz takie otoczenie bez dobrego doświetlenia słonecznego? Lampa błyskową?
                  Podbije ISO i nie zastanawiam się tym. Oczywiście, są przypadki kiedy wykorzystuje się światło jak pokazał damiani, ale rozmawiamy o wyjściu w pełne słońce lub nie. Często spotykam się kiedy mi ludzie mówią zróbmy sesję bo jest piękne mocne słońce.. Nie nie, to nie dla mnie... Chodzisz szukasz miejsc bez cieni i później i tak mimika jest do bani, jak człowiek musi się ustawić aby był ładnie oświetlony.. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mellowman Zobacz posta
                    więc zamieniłem 8948A na AWX-a i opatrzyłem kolumnę zwrotnicą lklukasz'a i tak to stoi do dziś i cieszy grą [przesymulowałem AWX-a w docelowej TLce Hornresp'em i miło się zaskoczyłem, że to będzie grać - co potwierdziła rzeczywistość ]
                    Dzięki
                    Cieszę sie, ze sie podoba :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    to koszalin
                    Pokaże ci gdzie w Warszawie zrobic podobne zdjecie
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Podsumowujac, fotografowanie kolumn nalezy traktowac jak fotografie produktowa, gdzie zalezy nam na rownomiernym oswietleniu, damianic- to foty sa fajne, mozna pokombinowac ze sloncem (pod slonce), ale wtedy bez zestawu dodatkowych lamp, blend sie nie obejdzie, a to juz dosc mocno komplikuje sprawe (jesli chcemy to zrobic w miare profesjonalnie)
                      Last edited by jacekxyz; 24.10.2014, 12:53.

Skomentuj

Ja tez sie pochwale fotka, iso80 robina z reki, balans bieli auto, bez lampy 1/32s

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

elektronika bedzie wyeksponowana?
                          czy lampa bedzie na podstawce?
                          takie cos bym chcial, ale zeby bylo widac tylko lampe

Skomentuj

Pawel S.
                            Mozna kupic byle jaka lampe i ja ladnie wyeksponowac, podlaczyc grzalke albo podswietlic. Mozna tez lampe dac od spodu i nastepnie kopyrtnac pcb do gory nogami (lampa bedzie skierowana w gore a kondy tranzystory itp w dol), latwo bedzie mozna wystawic lampe w gore poza obudowe.
                            Narazie to tylko prototyp.
                            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

new word order

Skomentuj

Dla zony/dziewczyny/narzeczonej?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Z racji tego ze STX nie wypuścił głośników frezy wysokotonowe nie są idealne, fornir wbrew pozorom nie jest różowy (aparat muszę w końcu kupić). To orzech amerykański. Projekt czeka na terminalne , elementy zwrotnicy już mam , no i głośniki.

Skomentuj

Monitorki 4.1.200.8.F.P.PC + 4.1.100.8.F.S.MC :) 3,8 litra pojemności (na tyle starczyło mi płyty 10mm ścianki i 12mm front) i tymczasowa zwrotnica z tego co było pod ręką :flapper:

Skomentuj

Ale ten potencjometr to raczej długo nie wytrzyma. Jak już, to jakiś drutowy.

Skomentuj

kup plyte na 4-5l b-r
                                        w zamknietej ten glosnik basem nie zagra :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                                          Ale ten potencjometr to raczej długo nie wytrzyma
                                          No faktycznie ,wytrzymał godzinę :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X