Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak jeszcze nie skleiles obudowy to zaokraglij papierkiem krawedz tunelu b-r

Skomentuj

Przy tym ułożeniu formatki tworzącej tunel to chyba trochę dużo litrów pojemności będzie miała ta obudowa...

Skomentuj

Brak komory na wysokotonowy i skośnej formatki za FG.X-em

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Brak komory na wysokotonowy
          Przecież komory być nie musi, głośnik jest zamknięty sam w sobie.

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          skośnej formatki za FG.X-em
          Zdaje się, że to projekt Lusztiego, w tym projekcie tak jest :)

Skomentuj

Wszystko się zgadza ale bez tego ile będziesz miał litrów?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi
              Jeśli robi ten projekt to 19l, tak jak podaje producent :)

Skomentuj

W projekcie tylko połowa obudowy jest komorą głośnika a tu aż 2/3. Chyba że proporcje są inne. Niech się wypowie .Heat.

Skomentuj

Panowie porównajcie stosunek długości br do głębokości kolumny. Przecież widać, że są płytsze od oryginałów :)

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                    Panowie porównajcie stosunek długości br do głębokości kolumny. Przecież widać, że są płytsze od oryginałów :)
                    Dokładnie tak, w projekcie Lusztiego głębokości to 28 a u mnie jest 22. wysokość też jest inna.

Skomentuj

Dostałem niedawno kolumienki JBL MK-1000, w jednej z nich jest spalony wysokotonowiec. Jego oznaczenie to tw010mr, na ebayu trzeba zapłacić za niego niecałe 50$, co przy cenie kolumn (podobno kosztowały 60zł) odpada. Nominalnie kolumny mają 4 ohm, gdzieś mi się rzuciło w oczy, że ten tweeter ma 5.6ohm ale nie mogę tego znaleźć, mogę jeszcze zmierzyć multimetrem sprawny.
                      Tak to wygląda:

Pytania dwa:
                      Próbować wymienić cewke, czy raczej jest to z góry skazane na porażkę? Była zanurzona w płynie (ferrofluid? :P).
                      Gdzie mogę znaleźć taką cewkę? Ma 10mm średnicy. Przejrzałem allegro i parę sklepów, tak małych średnic nie znalazłem.

Skomentuj

kup najtansze zamienniki do obu kolumn

Skomentuj

szybkie nadrabianie zaleglosci
                          fronty do kolumn zalegle jakies pol roku :/

Skomentuj

Hm, a jakbym się uparł i chciał się tym pobawić, da radę gdzieś cewkę znaleźć?
                            Żeby wsadzić zamiennik, prawdopodobnie musiałbym trochę przerabiać kolumny, montaż jest nietypowy.

Skomentuj

dopiero co wywalilem takie samochodowe glosniczki wlasnie z cewka ok 10mm :/

Skomentuj

Obudowy sklejone :biggrin:

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                jak jeszcze nie skleiles obudowy to zaokraglij papierkiem krawedz tunelu b-r
                                Dzięki za przypomnienie, bo już miałem kleić.

Skomentuj

Holgin
                                  Zerknij na takie coś:
                                  http://allegro.pl/glosniki-samsung-2...666878890.html
                                  http://allegro.pl/glosnik-tonsil-gdw...665697386.html
                                  http://allegro.pl/glosniki-tweetery-...652322443.html
                                  Takie głośniki łatwo znaleźć. Wklejasz w front oryginału i masz gotowe.
                                  Last edited by Adzik94; 05.10.2014, 19:32.

Skomentuj

No na chama to łatwo byłoby coś takiego zamontować, chociaż zostałyby widoczne dziury po wkrętach, albo front pociąć...
                                    Ale czy te kolumny JBL są aż tak gówniane, żeby montować tam byle co i byle jak? Najbardziej chciałbym znaleźć cewkę i pokleić to, zawsze jakaś nauka z tego wyjdzie.

Skomentuj

Miałem taki sam problem z kolumnami Pioneer, i do wveguida był przyklejony taki sam głośniczek jak u Ciebie. Znalazłem na alledrogo takie coś jak Ci wysłałem. pasowały idealnie w miejsce po oryginałach bo były niemal identyczne. Cewkę jak znajdziesz i wkleisz to i tak nie będzie już oryginał i nie będzie to co było wcześniej. Szczerze to nawet szkoda zachodu.

Skomentuj

Oczywiście, są spore szanse, że w ogóle mi się nie uda tego naprawić, no ale chciałbym spróbować.
                                        Problemem jest też stosunkowo niewielki otwór w drewnie, niecałe 50mm. Parę potencjalnych kandydatów już miałem, ale nie zmieściłyby się. Jak na allegro znajdzie się coś małego, to może wstawię.
                                        Tak wygląda montaż, głośnik przekręca się o jakieś 40* i blokuje. Niby wystarczy te wypustki zjechać i mogę tam wkleić cokolwiek, ale szkoda mi to przerabiać.

Skomentuj

To jak nie znajdziesz nic co tam podejdzie to wklej missiony

Skomentuj

Czaruję...
                                          X