Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

aha w porządku , koledzy mam pytanie odnośnie ustawienia głośników względem siebie i obudowy , czy stosować się do rad napisanych przez yoshiego ? czy może głośniki umieścić standardowo w linii prostej :?: tutaj link :
    http://audiomania.info/articles.php?id=24

rozumiem że należy umieścić je jak najbliżej siebie ale czy wysokotonowe ustawiać w powyższy sposób :?:

Skomentuj

Mój panel do suba powoli zaczyna wyglądać jak panel a nie jak sterta części :mrgreen: Troche mi nie wyszło malowanie ale ujdzie :wink: Jeszcze kilka poprawek i będę składał :twisted: http://img208.imageshack.us/my.php?image=111aw4.jpg

Skomentuj

potrzebuje pilnie pomocy , coś schrzanić musiałem ze zwrotką , gdy do jednej podłącze gdna bas jest super a do drugiej to basu nie ma wcale :evil: próbuje przelutowywać jeszcze raz ale nic nie daje , błędu nie widze przynajmniej :oops: czy mogło się coś stać z kondensatorem(odpukać) / :?: :neutral:

byłbym zapomniał , chodzi o projekt dx25tg+gdn 15/40/5 już jestem wkurzony na maxa , czy można jakoś uszkodzić coś :?: :neutral: Co robić :?: ... :idea:
        dzięki za pomoc

Skomentuj

To i ja się pochwale co buduję. ER18RNX + 27TBFC/G

http://www.geocities.com/woove99/Spk...18RNX_2Way.htm

[ Dodano: 2008-11-07, 23:10 ]

[ Dodano: 2008-11-07, 23:15 ]
          Jak by ktoś pytał czemu tylko cross-cap, metalizowane zwykłe R i rdzeniowa cewka to odpowiadam: zwrotnica ma możliwość regulacji kompensacji baffle-step i nie wiem która z wartości będzie mi odpowiadać dla tweetera 10,11,12 uF dla pewności kupiłem wszystkie warianty. R ma możliwość regulacji miedzy 3 a 4 ohm według preferencji, mniej lub więcej wysokich tonów. Jak potestuje i wybiorę ostateczny wariant to kupie lepsze cewki (taśmowe) rezystory mills i kondy te czerwone jantzeny, ale to też będę musiał cierpliwie kasy nazbierać.
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemysl
            czy mogło się coś stać z kondensatorem(odpukać)
            Raczej nie... pokaz fotki dokladne z obydwu stron.

kondrax, ciekawe, ciekawe - fajny zestawik bedziesz mial

Skomentuj

Cyna z dodatkiem srebra 3% bezołowiowa i kabel jantzen 2,5 mm, terminale

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                Cyna z dodatkiem srebra 3% bezołowiowa
                Tos pojechal :P... bedzie znaczna roznica w szczegolowosci basu oraz delikatniejsze wysokie tony.. ponadto srednica rozplynie sie po pokoju tak ze "kobiece wokale" doprowadza cie do granic rozkoszy hahaha :)

A tak swoja droga Jantzenek to calkiem mily kabelek choc jakis czas temu niestety zdrozal..

Skomentuj

Kupiłem cynę bo nastawiam się kiedyś na zmianę elementów na lepsze to mi się przyda i miałem akurat na zbyciu 29,5zł.

Skomentuj

n_omyzs

przelutowałem cały układ jeszcze raz , i dalej nic :???: fotki masz tutaj , 3 post od końca
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13332&start=44
                    jednak od tego czasu tą większą zwrotnicę przerobiłem od nowa , musiałem ją pomniejszyć , cholera nie mam pojęcia co to , na jednej zwrotnicy 15/40/5 gra przepięknie a na drugiej gra jak wysokotonówka :neutral: już nie wiem kompletnie co jest , nawet miernika nie mam żeby pomierzyć :roll:

jakieś sugestie?
                    dzięki za pomoc

Skomentuj

kondrax,

Jaki cię wyszedł koszt elementów zwrotnicy tych co są na zdięciu?

Skomentuj

Powiem ci w niedziele bo wychodzę właśnie i jadę na studia. Muszę dokładnie policzyć bo zamawiałem jeszcze 50 innych rzeczy.

[ Dodano: 2008-11-08, 10:23 ]
                        157,75zł bez kabla i terminali

Skomentuj

Przemysl, mam nadzieję, że oby dwie zwrotnice sprawdzałeś na tym samym głośniku i tym samym kanale?
                          Przyczyną może być pęknięty kabelek lub nóżka, np. któregoś z elementów lub co gorsza przegrzanie kondensatora. Zamień kondensatory dla niskotonowego w obu zwrotnicach.

Skomentuj

Powiem ci w niedziele bo wychodzę właśnie i jadę na studia. Muszę dokładnie policzyć bo zamawiałem jeszcze 50 innych rzeczy.

[ Dodano: 2008-11-08, 10:23 ]
                            157,75zł bez kabla i terminali
                            a ja się wpakowałem w M18WH :neutral:

Skomentuj

jednak od tego czasu tą większą zwrotnicę przerobiłem od nowa
                              Wrzuc aktualne fotki obok siebie symetrycznie 2 zwrotnice przod i tyl deski :)

Skomentuj

n_omyzs nie mam czym fotek zrobić :???: cyfrówki nie mam a brat z k800 dopiero w niedziele popołudniu wraca (studia) :neutral: nieno już mnie ta sytuacja zaczyna denerwować

Skomentuj

Przemysl, a zrobiłeś tak jak napisałem wyżej?

[ Dodano: 2008-11-08, 16:35 ]
                                  Aaa, sorki, nie przeczytałem drugiego tematu, w którym poruszasz problem...

Skomentuj

Niezły mam niefart panowie. Jak w końcu zebrałem się za podobne kolumny, kupiłem Vify DX25TG (185zł z wysyłką) to Tonsile zniknęły z Alledrogo http://allegro.pl/item465463229_tons..._vat_gwar.html
                                    Ale pewnie niedługo będą ponownie to łyknę, no chyba że ktoś w ostatniej chwili zaproponuje coś fajnego? Koledzy ufam waszym opiniom, obym nie utopił złocisz bo z tym marnie ostatnio.

Będę informował na bieżąco o postępach mojego projektu inspirowanego tymi cackami:
                                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=152408
                                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=163646
                                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

amdr, napisz maila do Protonsila albo pogadaj z gościem na gg z skleptonsil. Ja kupiłem bez żadnego probelmu w tym drugim :smile:

Skomentuj

dzięki bart210, w poniedziałek przyatakuję Sklep Tonsil po ile mają bo na stronie brak z oczywistych powodów. Orientujesz się może po ile u nich wysyłka? Na aukcji wyjdzie 186 z wysyłką, 370zł za przetworniki czyli prawie cena Siest :roll:
                                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Ja zapłaciłem 194zł z przesyłką.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X