bart210 dzięki za pomysł , ja jedną kolumne również zrobiłem przed chwilą , bas rewelka wg mnie ( dopiero jedna kolumna ) ogólnie opłaca się ładować kase w nie :lol: tylko ja nie mam wykończenia jeszcze , muszę zamówić fornir . Koledzy czy można wyjąć b.r ? bo nie mogłem się oprzeć , chciałem sprawdzić jak to będzie grać . zwrotnica spoko , nie śwista nic mniej więcej do ponad 1/4 poziomu głośności ( tyle sprawdzałem , więcej nie ze względu na wygrzewanie :razz: )
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez PrzemyslKoledzy czy można wyjąć b.r ?
Zamieszczone przez Przemyslze względu na wygrzewanie :razz:? Jesli chodzi ci o to ze nie podkrecasz sygnalu na kolumny za mocno zeby nie zniszczyc "niewygrzanych" glosnikow to bzdura.. nie badzmy niemyslacymi audiofilami. "Niewygrzane" zawieszenie powinno byc jeszcze sztywniejsze od "wygrzanego" czyli teoretycznie o to ze membrana ci wyskoczy itd powinienes sie bardziej martwic jak juz te glosniczki "wygrzejesz".
Skomentuj
-
n_omyzs chodziło mi o wyjęcie bass reflexa ;] miejmy nadzieje że mi się go uda wyjąć bo siedzi bardzo sztywno :neutral: na dziś to tyle , jedna kolumna zrobiona - niewykończona a druga skręcona i sklejona , brakło chęci zapału i materiału :razz: .
btw. gdzie kupujecie fornir :?: allegro->C-D-O ma sporą ofertę . zastanawiam się czy kupować modyfikowaną , czy też naturalną . ta druga jest o wiele ładniejsza tylko hmm no właśnie , trochę nie chce wtopić , najbardziej mnie martwi wycinanie forniru w otworach . Co proponujecie ? :wink: na całkowite wykończenie mam 120 zł , oczywiście najlepiej jak najmniej ( trzeba odliczyć na flaszke :cool: )
Skomentuj
-
Możesz też spróbować kupić bezpośrednio w CDO (nie przez allegro), mają większy wybór. Fornir modyfikowany podobno bardzo dobrze się kładzie, nie strzępi się.
Zamieszczone przez Przemyslnajbardziej mnie martwi wycinanie forniru w otworach
Skomentuj
-
Jakie wygrzewanie? Jesli chodzi ci o to ze nie podkrecasz sygnalu na kolumny za mocno zeby nie zniszczyc "niewygrzanych" glosnikow to bzdura.. nie badzmy niemyslacymi audiofilami. "Niewygrzane" zawieszenie powinno byc jeszcze sztywniejsze od "wygrzanego" czyli teoretycznie o to ze membrana ci wyskoczy itd powinienes sie bardziej martwic jak juz te glosniczki "wygrzejesz".
Skomentuj
-
no co no , nie śmiejcie się ze mnie , robie tak bo mam podstawy . Wcześniej byłem posiadaczem Jamo E-850 ( kupiłem w lipcu ) ominąłem wygrzewanie i spękało zawieszenie , zupełnie nie wiem z jakiej racji i dlaczego we wrześniu sprzedałem i zaczęła się choroba. w porównaniu do tamtych kolumn , dx25 + 15 40 5 to cud miód i orzeszki mimo że jak narazie złożona tylko jedna :smile: , znacie może jakieś pewne źródło forniru oprócz allegro :?: szkoda że w polinku nie mają :lol:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Przemyslominąłem wygrzewanie i spękało zawieszenie
Zamieszczone przez Przemyslznacie może jakieś pewne źródło forniru oprócz allegrojakbys wpisal w forumowej przegladarce forniry albo poszukal w offtopicu w przyklejonych to bys zobaczyl ze sa tam oferty roznych sklepow, forniry i cenniki
Skomentuj
-
co do zawieszenia nie robie sobie jaj , seryjnie mi popękała ta guma :???: widocznie strasznie liche , bez przyczyny nie pisałbym na forach postów o spękanym zawieszeniu , np. na elektrodzie , pierwszy post edytowany ponieważ sprzedawałem na allegro i dociekliwy napewno by znalazł :razz:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1099856.html
koniec offtopa :razz:
aktualnie muszę zrobić podstawki jakieś pod kolumny jakiej wysokości mniej więcej powinny być kolumny + stojaki? 90-100 cm chyba nie ? jako że nie mam ( niestety ) żadnych desek jestem zmuszony zrobić z wiórowej , mogę to później pomalować sprejem :?: nie mam kasy na okleiny , nawet zwykłej okleiny u mnie w mieście nie dostanę :neutral: wystarczy jak oforniruje kolumny :smile:
Skomentuj
-
Panowie, wczoraj oklejałem skrzynki:
http://1i2.pl/~konrad/kolumny/robo/
zdjęć rezultatu jeszcze nie mam. Wedlug waszych rad wyfrezowałem otwór aby wpuścić DX'a. W tej chwili wystaje około 1,5mm (zamierzone). Załozyłem w końcu też kolce, więc skrzynki podniosły sie o jakieś 3cm.
Teraz mam pytanie. Spodziewałem się, że przesunięcie tego głośnika w tył może minimalnie wpłynąć na brzmienie (ledwo śłyszalnie), a tu sie okazało że tej średniej-góry jest jakby znacznie więcej - nei wiem czy nawet nie za dużo. Poprawiła się również przestrzeń i to słyszalnie.
Nie wiem, czy może wczesniej miałem przylutowane coś odwrotnie i miałem wysokotonowe w przeciwfazie - o co bym siebie nie podejrzewał, czy może byłem wczoraj tak najarany (oparami z kleju z tej folii winylowej), że słuch mi się wyostrzył :shock: .
W każdym razie byłem w szoku. Osłucham to jeszcze raz na spokojnie jak ochłone i przestanie mnie głowa boleć.
Swoją drogą - powinni informować na tych foliach, że opary kleju są szkodliwe, żadnej takiej informacji nie ma, a wczoraj chodziłem jak najarany, spałem przy otwartym oknie, dzis mnie mocno głowa nap...
:!:
Jak będziecie oklejać swoje skrzynki winylem koniecznie róbcie to na powietrzu w lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu :!:
Skomentuj
-
Frez powinien być taki żeby głośnik był równy z obudową nic nie wystawał bo wpływa to na charakterystykę. http://www.troelsgravesen.dk/measurements.htm
Jak za dużo wysokim l-padem skorygujesz delikatnie zmieniając jeden rezystor o te 0,3 czy 0,5 ohma.
A takie lakiery, winyle, itp to się robi na dworze lub w garażu przy otwartych drzwiach. Ja mam już nauczkę jak zrobiłem w piwnicy pistoletem mgłę jak mleko że wszyscy sąsiedzi się zlecieli.
A miedzy nami delikatny jesteśmnie tam takie rzeczy nie biorą
byłej dziewczynie pomalowałem z jej ojcem dom drewniany 130 m2 wewnątrz i na zewnątrz 3 warstwy i ani razu mnie głowa nie bolała ;D
Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kondraxA miedzy nami delikatny jesteś
1..1,5mm to nie 5, sądzę ze już nie "zagra". Do tego i tak kolumna kończy się 3cm od obudowy głośnika. Jak zrobię w końcu JIG'a to to pomierzę.
Rzecz w tym, że różnica w brzmieniu jest mimo, że nie dotykałem komponentów zwrotki.
Skomentuj
-
Przyjrzyj się na stronie troelsa jak wygląda z frezem lub bez.
http://www.troelsgravesen.dk/measure...no-flush_B.jpg
ja bym jeszcze te 1,5 mm przeszlifował, bo to ładniej będzie nawet wyglądać. Co do SW to możne to nie wyłapać aż tak.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Właśnie chcę koniecznie zostawić kawałek głośnika na wierzchu. HDS wystaje. Jakby ten nie wystawał, to tak trochę łyso by to wyglądało. Testowałem i najlepiej to wygląda jak ten 1..1,5mm wystaje. Żona, która, widomo jak to kobieta, bardziej kładzie nacisk na estetykę, zwyzywała mnie od audiofilii, jak powiedziałem że: 1. wygląd sie poprawi jak (1,5mm zamist 5), 2. Brzmienie się poprawi.
Porobię ładniejsze fotki efektu końcowego i wstawię - pewnie jutro, cyfrak padł.
Jak SW nie wyłapie, to i moje ucho tym bardziej.
Skomentuj
-
ja dxa schowałem i według mnie wygląda o niebo lepiej , a gdn nie jest równy więc wypuściłem go jeszcze około 1 mm . co myślicie ?
aktualnie muszę zrobić podstawki jakieś pod kolumny jakiej wysokości mniej więcej powinny być kolumny + stojaki? 90-100 cm chyba nie ? jako że nie mam ( niestety ) żadnych desek jestem zmuszony zrobić z wiórowej , mogę to później pomalować sprejem
Skomentuj
-
wiem , mam nawet takie nogi w domu ale potrzebne będą :???: nie może być z płyt / wyszpachlowane ( to ma takie rowki , zresztą chyba wiecie o co chodzi bo każdy ma meble w domu ) wyczyszczone i pomalowane tym sprejem :?: hmmm ... a wzrostu mam 190 :razz:
[ Dodano: 2008-11-12, 17:56 ]
cholera pomyliłem się przy obudowie , wymiary to
wysokość 39 cm
szerokość 19cm
głebokość 29 cm
może warto w środku przykręcić jeszcze coś na boki żeby odjąć około 1-2 l ?
[ Dodano: 2008-11-12, 18:28 ]
zrobiłem więc mały eksperyment , jako że ( naszczęście ) nie mam kolumn wykończonych ( tylko sklejone , a tylniej ścianki gdzie zwrotka nie sklejałem i dobrze zrobiłem) udało mi się dostać do środka , włożyłem tam 3 pudełeczka po grach ( takie konsolowe 19x4) i powiem że różnica jest mam wrażenie że gra głośniej ( niestety nie mam możliwości sprawdzić na dwóch , druga nie jest złożona aby przetestować ) . Fizyka sie kłania :razz: im większa obudowa tym ciszej gra zgadza się :?: muszę jeszcze pokombinować , co tam wsadzić hmmm :lol:
tak to jest jak sie pod wpływem % robi skrzynki :cry: zamiast 26 cm zewnątrz wyszło mi prawie 30 , w dodatku są 2 mm różnicy wysokości pomiędzy jedną a drugą kolumną :???: chociaż tyle że nie będzie widać .
z wyliczeń litrażu wewnętrznego wychodzi że mam 12,7 l w środku - głośniki i zwrotka wychodzi 12 , musze się pozbyć tych dwóch litrów nie ?
Skomentuj
Skomentuj