bart możesz pokazać miejsce łączenia skaju ? bo się zastanawiałem nad czymś podobnym do moich honrów tylko ze tam były by 2 łączenia z czego jedno w widocznym miejscu :???:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
przerobilem HDSa 180excl +xt25tg
przerobilem 15/40/5 + xt25
przyszla pora na .....Seasa :)
jako ze takiego polaczenie chyba jeszcze nie bylo to gdy zakoncze ...byc moze umieszcze to w konstrukcjach :)
uprzedze pytania ....dlaczego nie ER18RNX.....otorz parametrycznie jest zbyt zblizony do HDSa .. a chcialem cos nowego :)
[ Dodano: 2008-11-28, 15:48 ]
http://www.seas.no/index.php?option=...109&Itemid=131Załączone pliki
Skomentuj
-
o widzisz , jak wypada 15 40 5 w stosunku do Hds'a ? ja wczoraj ( no może dzisiaj już ) skończyłem kolumny :grin: gra prawidłowo więc chyba nie ma żadnego błędu w kablach/zwrotkach :smile: zostało jeszcze dokończyć podstawki i wrzuce wam kilka fotek
btw. jak wypada xt w porównaniu do dx ? czy różnica jest na tyle duża że opłaca się tyle dopłacać :?:
Skomentuj
-
Warg, miejsce łączenia skaju. Lampa wyostrza krawędzie. W rzeczywistości nie rzuca się to mocno w oczy.
Przemysl, miałem okazję słuchać zestawu stx15 akx+dx u n_omyzs'a i w porównaniu do mojego zestawu gdn15/40/5+XT wydaje mi się, że XT gra łagodniej, DX był jakby trochę krzykliwy. Jednak to o niczym nie świadczy bo może to być wina zwrotnicy.
[ Dodano: 2008-11-28, 16:20 ]
A tu wersja demo monitorów. Więcej w najbliższych dniach bo mi baterie padły w aparacie i muszę naładować :razz:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Przemyslo widzisz , jak wypada 15 40 5 w stosunku do Hds'a ? ja wczoraj ( no może dzisiaj już ) skończyłem kolumny :grin: gra prawidłowo więc chyba nie ma żadnego błędu w kablach/zwrotkach :smile: zostało jeszcze dokończyć podstawki i wrzuce wam kilka fotek
btw. jak wypada xt w porównaniu do dx ? czy różnica jest na tyle duża że opłaca się tyle dopłacać :?:
szczerze to po dosyć długim oswojeniu się z nim (z tonsilem) to stwierdzam ze "szału nie ma" od poprawny 15cm glosniczek ...ladna srednica (bo przeciez mały jest... pozatym wooferki tonsila zawsze mialy ladna srednice...) za 88zł jest ok ...ale za ta ksae mozna tez np z daytonem pokombinowac...choc ja zawsze z dystansem podchodze do "szału na forach" i powielanych opini (przykladem mogą byc totemy... heh nic nadzwyczajnego sztucznie napedzane zachwyty... )
ogolnie to po tym czasie (od czerwca) nie kupilbym jeszcze raz 15/40/5 ...teraz po tych dowsiadczeniach to jednak kupilbym tego 17/100 roznica w cenie nie duza... a mozliwosci chyba wieksze (chyba bo go nie slyszalem ....)
ten 15/40/5 to sie super nadaje na male monitorki ..... albo mysle ze do kina zeby go wspomoc subem ..... jako wooferek w podlogowkach to jak dla mnie jednak nie...
to takie moje subiektywne zdanie ...
jak dla mnie 180HDSto jednak HDS (ja go juz daawno kupilem i nie mialem takich przygod jak niektorzy ostatnio z wadliwym zawieszeniem)........ do tego tonsilka 15cm to jednak ....nie ma za bardzo co porownywac ......
co do vifek ....XT jest jak dla mnie bardziej melodyjny, mniej ostry.....
ja go baaardzo lubie heh i uwazam ze w tej cenie to jednak baaardzo ciezko mu konkurenta znalezc ...nie zapominajmy czego tanszym "odpowiednikiem" jest vifka XT25...
zrobie male żaglowanie ... bo cos mi sie o uszy obilo ze xt25 obecenie to jzu nei to samo ...ja mam 3 pary ...i powiem szczerze ze ...roznicy nie slysza kompletnie....ale do tego seaska wymontuje vifki z HX18 (bo najstarsze z zamowienia od XYSia..... do tonsili dam te co kupilem teraz...... a do HX18 wsadze vifke z polaczenia z tonsilami (kupione w czerwcu
)
PS ... jeszcze dobrze tej konstruckji na SEASie nie zacząłem a juz wiem co bedzie dalej...
18w8545k + xt25....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bawolekten 15/40/5 to sie super nadaje na male monitorki ..... albo mysle ze do kina zeby go wspomoc subem ..... jako wooferek w podlogowkach to jak dla mnie jednak nie...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bart210do podłogówek to raczej trzeba szukać czegoś mniejszego. Ale jeśli ktoś planuje niewielkie monitory (tak jak ja) to GDN 14/40/5 jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
3cm to jednak spora roznica ... i to czuc odrazu (dlatego wyzej pisalem ze 15cm tonsilka do 18cm hdsa nie ma co porownywac... jak by nie patrzec hds180excl to flagowiec perlessa i jest naprawde porzadnym przetwornikiem ... )
(pomijajaca wpadke z wadliwa seria niedoklejonych zawieszen..... kazdemu moze sie zdazyc wkestią jest tylko jak to teraz tymphany/dystrybutor/sklep rozwiąze :) )
Skomentuj
-
Przemek
rok bez monitorów to rok stracony...
Skomentuj
-
Czyli mówicie chłopaki, że ten tonsil 15-40-5 to żadna rewelacja? Bo ja się zastanawiałem nad tym, żeby zrobić dziewczynie kolumienki albo na tym tonsilu, albo na stx'ie 18-130-8AKX i teraz sam nie wiem. Na wysokotonówkę Vifa DX to już wiem, albo XT. Pokój ~15m2 Wzmacniacz(będzie Yamaha A-720) Na czym byście robili? Muzyki różnej słucha i lubi jak jest sporo basu. Jeśli dobrze to zagra, to później spróbuję dla siebie zrobić jakieś podłogowe kolumny, bo ile można mieć altusy 300... A kolumienki dla dziewczyny miały by być pod choinkę, bo nie mogę słuchać już jej plastikowej mini wieży LG i tego charczenia z głośników 13cm jak się podkręci...
Skomentuj
-
kurde ....przeczytaj jeszcze raz co jest napisane.....nie mowie ze ten tonsil jest do kitu..
jest ok ...ale szalu nie ma i niech mi tu ludzie o jakims cudzie z wrzesni nie piszą heh ...
na twoim miejscu bym sie nie zastanawial 18akx czy 15/40/50
tylko 15/40/5 czy 17/100......
a do grona kandydatow dorzucil daytona... problem w tym ze na forum na daytonach narazie tylko krzysiek21 cos zlozyl
Skomentuj
-
GDN 15/40/5 wcale nie ma słabego basu. Przecież to jest tylko 15cm głośnik! I nie porównujcie go do HDS180 bo to zupełnie inna klasa i inna półka cenowa! Z głośników 15cm to jedynie ARN150 ma więcej basu, ale oczywiście kosztem reszty pasma. Jasne, że ten tonsil to nie jest żaden hi-end, ale do low-endowych też na pewno nie należy. W cenie do 100zł raczej nie ma głośników, które będą równie dobrze grały (no może gdn 15 akx)
Przemek, a po co skrzynie okleiłeś w środku matami bitumicznymi :?:
Skomentuj
-
bart210, w jakiej u Ciebie budzie grają ? mam troche problem z wytłumieniem . Sam nie wiem czy wytłumiać czy jeszcze odjąć ... wstepnie obudowa ma 12 l . Jak dam wytłumienia to takie dziwne wrażenie nie wiem jak to opisać, hmmmm więcej basu ale wrażenie mam że obudowa gra :???: sam nie wiem . Irek tutaj testował w 15 l , myśle że to troche dużo :neutral:
btw. u mnie to gra dobrze ale mam wrażenie że źródło ( dvd , ale dobry przetwornik analogowo-cyfrowy ) i troche wiekowy ampli( stereo yamaha rx-396 rds ) nie pozwalają rozwinąć skrzydeł tym kolumienkom , chodzi o ilość basu , może dlatego że nigdy wcześniej nie słyszałem 2way :razz: ostatnie kolumny to były 2,5 way. Jestem bardzo ciekaw jak by to zagrało z czymś lepszym np. uniampem bądź jakimś markowym wzmakiem z wyższej półki
Skomentuj
Skomentuj