Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak sprawdzić czy obudowa pod subwoofer jest szczelna? Płyty kleiłem wikolem, potem jeszcze na łączeniach od strony wewnętrznej położyłem 2-3 warstwy wikolu tak żeby niebyło widać szpar, ale wikol raczej nie jest dobrym uszczelniaczem :neutral: myślicie, że powinno wystarczyć?

Skomentuj

jak sprawdzić czy obudowa pod subwoofer jest szczelna? Płyty kleiłem wikolem, potem jeszcze na łączeniach od strony wewnętrznej położyłem 2-3 warstwy wikolu tak żeby niebyło widać szpar, ale wikol raczej nie jest dobrym uszczelniaczem :neutral: myślicie, że powinno wystarczyć?
      jak masz polozony fornir to bedzie w 100% szczelne, jak masz pomalowana tak ze jest gladko na laczeniach to tez bedzie szczelne ;-) a nawet jak by to jakas mala szczelinka nie ma zadnego wplywu na prace glosnika, co najwyzej poswiszczy Ci troszke jak ucho przylozysz

Skomentuj

" poswiszczy Ci troszke jak ucho przylozysz"... hah no ale jak już robić subwoofer to tylko porządnie:P Nie, forniru kłaść nie będę :) narazie jest w stanie surowym :P

Skomentuj

Zamieszczone przez marko3T
          DIGIPROCOMP napisał/a
          Kivlov kup sobie od razu Scany bo Seasy po roku i tak Ci się znudzą :twisted:

Ciekawe stwierdzenie, ale ja spotkałem się już nie raz z sytuacją odwrotną. Nie generalizowałbym zwłaszcza w temacie głośników :wink:

Pzdr.
          A ja powiem tak może to głupie ale niestety DIGIPROCOMP ma racje po ostatnich odsłuchach Exceli i wcześniejszych rewelatorów już wiem z co się tu płaci grube pieniądze. Żebyś nie wiem jakich głośników użył z klasy średniej i jakie zwrotki nie projektował nawet najlepsze wzmacniacze czy CD tu nic nie dadzą i tak się nie uzyska tego efektu, szczerze mówiąc ciężko to opisać ale gra to zupełnie inaczej jak by w innym świecie wyciszają się niepotrzebne dźwięki a stuki tupoty słychać w tle jak by ktoś był z ścianą i co ciekawe uświadczyłem tego w własnym pokoju pod kiepskim CD kijowym wzmakiem ikabelkami od chińczyków za pare złoty.

Niestety taka jest prawda może #wey Clasik Trolesa zagra głośniej niższym basem ale zawsze czujesz ten nie dosyt w średnicy i wysokich tonach które te właśnie głośniki potrafiły mi go załagodziś. Teraz jak zmenie kolumny to na pewno będzie to w tym kierunku.

Skomentuj

Scany również mnie kręcą, ale niestety droga sprawa. rewelatory czy iluminatory są niestety zbyt drogie, a classic'i niestety wizualnie mi nie pasują.

Skomentuj

Zamieszczone przez Gorsen13
              " poswiszczy Ci troszke jak ucho przylozysz"... hah no ale jak już robić subwoofer to tylko porządnie:P Nie, forniru kłaść nie będę :) narazie jest w stanie surowym :P
              no to jak bedziesz wykanczal to napewno polozysz fornir czy tam okleine albo pozadnie zaszpachlujesz i pomalujesz, wiec nie ma pocji zeby nie bylo szczelne ;-)

Skomentuj

dobra, dzięki za szybką odpowiedź:) już niedługo wrzucę swoją konstrukcję

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                  DIGIPROCOMP napisał/a
                  Kivlov kup sobie od razu Scany bo Seasy po roku i tak Ci się znudzą :twisted:

Ciekawe stwierdzenie, ale ja spotkałem się już nie raz z sytuacją odwrotną. Nie generalizowałbym zwłaszcza w temacie głośników :wink:

Pzdr.
                  A ja powiem tak może to głupie ale niestety DIGIPROCOMP ma racje po ostatnich odsłuchach Exceli i wcześniejszych rewelatorów już wiem z co się tu płaci grube pieniądze.

Dobrze sie składa , bo mam kolumny i na Scanach i na Seasach, mam tez na Vifie "niebawem" myślę postawić na Etonie i Accutonie http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=33886

Mnie własnie w miarę szybko znudził Scan przez swoje maskownie szczegółów i brak tego impulsu, nerwu w grze. Zgodze się że brzmienie może się podobać mnie gra węglowych Scanów się podoba, ale nie jest to dla mnie kropka nad "i".

Skomentuj

marko3T czyżby w końcu jakieś postępy z ISIS były...? :razz:

Skomentuj

Kiedy zaczynałem ten projekt nie przypuszczałem że będe miał tyle innej roboty, co za tym idzie tak mało czasu na moje Isisy. Idzie to powoli, bo robię tylko z doskoku raz na kilka tygodni coś dziubne, ale obrałem mocne postanowienie w 2010 staną na kolce.

Skomentuj

Ciekawe stwierdzenie, ale ja spotkałem się już nie raz z sytuacją odwrotną
                        Zamieszczone przez toma085
                        A ja powiem tak może to głupie ale niestety DIGIPROCOMP ma racje po ostatnich odsłuchach Exceli i wcześniejszych rewelatorów już wiem z co się tu płaci grube pieniądze. Żebyś nie wiem jakich głośników użył z klasy średniej i jakie zwrotki nie projektował nawet najlepsze wzmacniacze czy CD tu nic nie dadzą i tak się nie uzyska tego efektu,
                        Im więcej sprzętu testujemy i staramy się dążyć do doskonałości, tym większe mamy niedosyt a to powoli staje się chore :!: Kiedyś miałem wieżę Philipsa FW-768 która miała 13cm wooferki, moc 2x30/8 na LMach i x3 bass boost. Jak brakowało basu podbijałem, jak nie podobała się barwa to zmieniałem ustawienie EQ. Obecnie strasznie mi tego brakuje, bo ciężko zapomnieć o upodobaniach np płyty Reamonna nie potrafię słuchać bez loudnessu. Gdzieś ostatnio wyczytałem, że bas bez zniekształceń jest lekko huczący i bez dudnienia i najlepiej jest oddany z obudowy zamkniętej :shock:
                        łeh za dużo ryby :mrgreen:

Skomentuj

Im więcej przetestujemy tym mamy lepsze wyobrażenie o tym co nam sie podoba, Ty lubisz podbijać loudnesem, który jednak nijak ma sie do basu którym charakteryzuje sie dobrze zaprojektowany OZ. Na marginesie z tym że bas z OZ jest najlepiej oddany się nie zgodze, to stereotyp. Mam i BR i OZ w domu, mam porównanie. Problem z BR jest taki że ludzie robią za duże i słabe obudowy, i za wysoko strojone. Taki BR będzie dudniał.

Bas huczący, no nie wiem, gitara basowa czy kontrabas nie huczą.

Skomentuj

Proponuję założyć temat: "upodobania, ustawienia czy choroba" :razz:
                            chodzi o to, że przy obecnych wzmacniaczach gdzie masz tylko loudness i direct ciężko słuchać wszystkiego. Np w techno/trance panuje "chaos" i nie przykładam uwagi czy średnica gra dobrze czy źle bo nie mam odwzorowania do rzeczywistości, gdyż to muzyka elektroniczna. Co innego muzyka instrumentalna czy rockowa. Nie mówiąc o HH gdzie liczy się zejście. To jest temat rzeka, więc proponuję oddzielny wątek.

Skomentuj

Mam dojście do wełny owczej. Czy to dobry materiał na tłumienie ? Czy dobrym pomysłem jest zapakowanie tego w worki foliowe (uniknę pylenia).

Skomentuj

tobster po ile masz tą wełnę owczą?

Skomentuj

Wełna owcza podobno najlepsza, tylko zależy co ma tłumić. W workach foliowych nie spełni swojego zadania.

Skomentuj

Dostałem worek ~ 2-3 metry kwadratowe za darmo. Mogę się dowiedzieć jaka cena normalnie.

Hmm, a jak dam ją bez worka foliowego to nie będzie pylić ?

Skomentuj

gdzieś na forum było napisane żeby wsadzić to w worek materiałowy, ale nie pamiętam jakiego materiału - o ile to ma znaczenie:P

Skomentuj

wez od wewnatrz kolumne wysmaruj klejem i porozrzucaj, co ma sie przykleic to sie przyklei a potem gosnik przedmucha nadmiar przez basreflex :razz:

Skomentuj

Moje pracę na dzisiaj:
                                          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=222925#222925

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=222662#222662 i 32-300-4-SS już nieprodukowany

Skomentuj

Czaruję...
                                          X