Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
    dolphin przeciez sam ich nie gniesz na kolanie i nie spawasz lutownica.... trzeba mi taki kubek - tylko sporo wiekszy^^
    A skąd wiesz co robię a co nie? Do drobnych konstrukcji i prototypów nie wstawiam takich elementów, bo obudowa potrafi wyjść więcej niż cała reszta. No, ale jak ma być wykonane 'firmowo' to czemu nie...?
    Co nie Raven? :)

Skomentuj

No i mój sub już powstaje :

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Co nie Raven?
        Pewnie :)

Skomentuj

a to fajnie, nie wiedziałem że sam to wszystko robisz łącznie z proszkiem chciałbyś wykonać mi taki kubek?

Skomentuj

podsumowanie

przybylo takie cos. zawieszenia do wymiany i skrzynka do wywalenia - GDN i GDM w jednej komorze! :o

glosniki mialy potencjal, funduszy na pro regeneracje brak wiec zamienilem glosniki. GDN 25/60 ma wymieniona membrane. GDM 12/60/1 to w praktyce nowy twor - wszystko wymienione. GDWT sprzedalem i zamienilem na GDWK PC

wczoraj o to pytalem...
            mialem wszystkie glosniki - koszt zero. ile w takim przypadku moga kosztowac nas kolumny?
            wielu poczatkujacych mysli ze wystarczy kupic glosniki a reszta kosztuje grosze...
            obudowa + tunel + zwrotnica + pare drobiazgow kosztowalo 200zl!
            a tutaj jeszcze brak wykonczenia...

tak wiec jak macie jakies 300zl na DIY to lepiej szukac uzywanych kolumn

co do samych kolumn. schematu zwrotnicy nie wklejam bo i tak nikomu sie nie przyda... ale powiem ze mile mnie zaskoczyly te kolumny.
            na audiofilskich nagraniach nie slychac ze to tanie glosniki po regeneracji... dopiero przy zywszej muzyce pokazuja ze to jednak nie ta liga
            obudowa dla GDNa jednak jest za mala - spokojnie moglem dac z 60-80 litrow bo nisko nie chce grac :(

cos na co wielu poczatkujacych czekalo od dawna (chyba od czasu ARN 150)
            2x GDN 14 SCX + GDWK PC/PCX

Skomentuj

Pawle, mogłeś napisać co jest co :)
              Nie każdy jest tak obeznany :)

Skomentuj

Pawle szacun że Ci się chciało z tym grzebać tyle

Ja dziś zaopatrzyłem się w preparat odstraszający komary z DEET :biggrin:
                Teraz mogę zabrać się za pomiary

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Ja dziś zaopatrzyłem się w preparat odstraszający komary z DEET
                  Teraz mogę zabrać się za pomiary
                  Rozumiem chodzi o to iż bzyczały zakłócając pomiar akustyczny, sypiąc przekłamaniami na mic :razz:
                  Tak poważnie to nie przesadz z DEET`em bo - http://www.fakt.pl/srodki-na-komary-...,169311,1.html

Skomentuj

Nie na temat...
                    U mnie na ogródku jest w tym roku ich tyle że nawet przechodząc w dzień w słońcu masz zaraz kilka bąbli a wieczorem ... masakra.
                    Pomiary robię na dworze jak tylko jest możliwość.
                    Ja mam 55% DEET :biggrin: Repel czy coś takiego.
                    faktu nie czytaj bo bzdury tam tylko piszą :???:

Skomentuj

Nie na temat...
                      raven kolumn na dwór
                      Długie kable i patrzysz z okna jak idzie :)

Lub polecam szczelny namiot :)
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
                        Pawle, mogłeś napisać co jest co
                        Nie każdy jest tak obeznany
                        dobrze - juz poprawiam

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Pawle szacun że Ci się chciało z tym grzebać tyle
                        dlugo nad tym nie siedzialem. lacznie moze 3-5 dni. ale 2 miesiace stalo :p
                        jakbys zobaczyl na czym brata tesc slucha to bys tez sie troche przylozyl. a ze rodzina muzykow to az sie dziwie ze na nic lepszego kasy nie wylozyli

Skomentuj

Na moje oko 2 x WM.STX.5.1.140.8.F.S.MC.X (GDN-14-100-SCX) plus (???) być może moje AWX lub coś niżej.

PS - teraz cwaniakuje bo mam przeciek od Pawła :) Wybaczcie.
                          <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Panowie, szukam jakiś konkretów na temat tego przetwornika - wiem, że paru z Was juz go "macało". Jak to gra - do jakiego poziomu przetworników możnaby go odnieść ?
                            Nie wiem do jakiego poziomu, bo nic lepszego nie mialem. Na pewno dla zwolenników detalicznego, a nie cieplego grania. Próbowalem go w 3 way bez kopulki (czyli od 700 hz w gore do konca pasma) i moze nie bylo tak sczegolowo jak z kopulka, ale wiele tanich zestawow nawet do tego poziomu nie dorasta. Tylko wlasnie ja mam go cietego IV rzedem przy 700 hz, troche sluchalem z nizszym podzialem (400-500), ale jak przesunalem go wyzej to byla to zmiana na plus. Jak widać - http://imageshack.us/photo/my-images...isikatowe.jpg/ z dopiero od 4 khz charka delikatnie zaczyna opadać pod katem (nie pamietam jakim). Znieksztalcenia bardzo niskie w zakresie 700-3000hz.
                            Wiecej pomiarow - http://diyaudio.pl/showthread.php/20...taff-thd-i-kat

Przy okazji, jesli mowa o oversized, to szczerze polecam 8" Daytona rs 225. Do 2 khz (oczywiscie ciac trzeba juz wczesniej) spokojnie moze to grac - odsluchowo i na pomiarach jest jak najbardziej ok. Z calego zestawu (rss225, rs52 i seas 22taf) jest najwiekszym fanem wlasnie tego glosnika.

Skomentuj

sa glosniki na fronty do kina :) i kolce na kino :) juz we wrzesniu start z budowy :)
                              Załączone pliki

Skomentuj

Czapka gratis ? :)

Skomentuj

dwie czapki i dwa fronty do wysokotonowki

Skomentuj

ja dopiero usiadłem, remont salonu trochę przeróbek pod kino, kucia kabli ach.. łapy opadają :-)
                                    walnąłem browar w nagrodę ;-)

Skomentuj

No to sluchamy :)
                                      Załączone pliki
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie czy ktoś z was wykonywał lub znalazł względnie łatwy sposób na wykonanie obudowy kulistej? Zabrałem się za projekt przewidujący umieszczenie szerokopasmowego T-B właśnie w kuli. Myślałem nad zdobyciem plastikowych kul (globus, jakieś zabawki) i wykonanie z tego formy do odlewu, matrycy do laminowania itp. jednak nie wiem którą drogę wybrać jako optymalną? A może po prostu ma ktoś na sprzedaż sfery o średnicy ok. 18cm? i ściance 1-1,5cm

Skomentuj

A na co Ci kolumna w kształcie kuli ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X