Lite deski się nie nadają .... Kantówki drewna aby użyć ich w kolumnach należy sklejać naprzemiennie góra / dół, tył / przód aby wyeliminować naprężenia i wibracje. np. te kolumny
prawie w całości wykonane są z małych kantówek sklejanych naprzemiennie z jednoczesnym formowaniem kształtu i przegród wewnetrznych. Obydwa modele były u Mnie i są prawie doskonałe jeśli chodzi o fundament dla dźwięku. Stabilnośc jest ponadprzeciętna.
Więc paradoksalnie taka klejonka to bardzo dobry materiał - Lita deska fatalny.
Kiedy będziesz robił jakieś zwykle kwadratowe budki ??
- A cały czas coś tam dłubie ale raczej takie prostokątne :) .... Od zwykłych mdf-owych po takie z drewna egzotycznego. Pochwalę się jak będzie czym :). Mam jeszcze obiecane zaległości dla forumowiczów.. Ale to jak się rozluźni w pracowni to znowu coś wrzucę do kopiowania. TAK w ramach ciekawostek pokazuje coś innego niż można zobaczyć na forum na co dzień. Chłopaki z forum Robią tak ciekawe tradycyjne konstrukcje że Ja ze swoimi niczym nie zaskoczę ani nie zaciekawie :)
Klejonka dobry material ale sklejka brzozowa moim zdaniem lepsza.
- sklejka liściasta nie tylko brzozowa to bardzo wdzięczny i wytrzymały materiał. Nie tak łatwy w obróbce jak MDF ale o wiele bardzie wytrzymały. Sklejka też ma naprzemiennie sklejane liście :). Prasa próżniowa, klej, obłogi i można Sobie robić Samemu sklejki w oparciu o matryce w dowolnym wymyślonym kształcie
Z tak zrobionych profili są te czarne nakładki na bokach srebrnej struktury w większym modelu kolumn z powyższego zdjęcia. A dna tych kolumn są zrobione z masy włókna + żywica.
Robiąc tak różne kolumny materiałowo / kształtowo i aplikacyjnie sporo nowego się uczę analizując pewne fakty. Całe życie się uczymy :)
Ps. w uploaderze forum jest kilka zdjęć kanciaków odemnie z ostatniego okresu :) Więc chyba tak do końca nie odleciałem :) .
Obsługa enkodera działa idealnie, krótki teścik z działania (enkoder najzwyklejszy za 3,50zł , układ bez żadnych udziwnień - dopiero na docelowym sterowniku jest trochę rozbudowany układ). Na 0 załącza diodę, na 1 wyłącza.
Skomentuj