Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zobaczymy co wyjdzie po filtracji. 😉
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Satori MW16 2.5

Rekordów szybkości raczej nie pobiję bo prawie rok minął od zakupu głośników a ja dopiero
      mam jedną kolumnę prawie skończoną... Jednak efekt, można zaryzykować stwierdzenie, że
      przeszedł moje oczekiwania, zarówno odsłuchowo jak i wizualnie. Narazie na zwrotnicy
      od Satori Rinjani Be, pomiary wkrótce w planach. Jeżeli chodzi o Osmo to trochę
      się naciąłem, bo o ile po pierwszej warstwie fornir wyglądał naprawde ładnie i naturalnie
      i był przyjemny w dotyku to po drugiej zrobił się przesadzony połysk jak na mój gust,
      chyba muchy sobie nogi połamią na tym. Przetarłem trochę alkoholem izopropylowym
      i minimalnie, ledwo zauważalnie zmatowiało.
      Zrobiłem próby z Fiddes Hard Wax Oil (szkoda, że nie wcześniej) i Dead Matt to chyba będzie to!
      Tylko trzeba dobrze przetrzeć nadmiar wosku.

Tutaj po pierwszej warstwie i po przeszlifowaniu papierem delikatnie, żeby się rys pozbyć
      które się jeszcze uwidoczniły, fornir miał ukośne rysy dość głębokie. Na zdjęciach niewiele
      widać niestety bo słabe oświetlenie.

Po drugiej warstwie

Eksperyment nie okazał się niewypałem, więc można kontynuować wykańczanie drugiej

Skomentuj

Dobra robota Sylvek, ale ja bym się nie odważył robić tak na raty, ponieważ już sama tak prozaiczna sprawa jak frezy pod głośniki, może wyjść nieco inna na drugiej kolumnie. Staraj się zawsze robić w parach, na każdym etapie budowy.

Skomentuj

Pteterycz mi cały czas chodzi po głowie odgroda eminence z visaton B200, już nawet przyszedł mi drewniany phase plug do tego ostatniego:)

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
            Rekordów szybkości raczej nie pobiję bo prawie rok minął od zakupu głośników a ja dopiero
            mam jedną kolumnę prawie skończoną... Jednak efekt, można zaryzykować stwierdzenie, że
            przeszedł moje oczekiwania, zarówno odsłuchowo jak i wizualnie. Narazie na zwrotnicy
            od Satori Rinjani Be, pomiary wkrótce w planach. Jeżeli chodzi o Osmo to trochę
            się naciąłem, bo o ile po pierwszej warstwie fornir wyglądał naprawde ładnie i naturalnie
            i był przyjemny w dotyku to po drugiej zrobił się przesadzony połysk jak na mój gust,
            chyba muchy sobie nogi połamią na tym. Przetarłem trochę alkoholem izopropylowym
            i minimalnie, ledwo zauważalnie zmatowiało.
            Zrobiłem próby z Fiddes Hard Wax Oil (szkoda, że nie wcześniej) i Dead Matt to chyba będzie to!
            Tylko trzeba dobrze przetrzeć nadmiar wosku.

Tutaj po pierwszej warstwie i po przeszlifowaniu papierem delikatnie, żeby się rys pozbyć
            które się jeszcze uwidoczniły, fornir miał ukośne rysy dość głębokie. Na zdjęciach niewiele
            widać niestety bo słabe oświetlenie.

Po drugiej warstwie

Eksperyment nie okazał się niewypałem, więc można kontynuować wykańczanie drugiej
            Git malina. Panie jaki to fornir ?

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Dobra robota Sylvek, ale ja bym się nie odważył robić tak na raty, ponieważ już sama tak prozaiczna sprawa jak frezy pod głośniki, może wyjść nieco inna na drugiej kolumnie. Staraj się zawsze robić w parach, na każdym etapie budowy.
              Dzięki za komentarz PM, zdaję sobie sprawę że mogą być różnice przy takim podejściu, po prostu nie byłem pewien końcowego efektu i czy czegoś jeszcze nie trzeba będzie zmienić i robić od nowa. Można by to potraktować jako prototyp i robić teraz dwie normalnie. Ale chyba mi braknie determinacji oraz forniru bez dziur po sękach. Pierwszy raz się za coś takiego zabrałem, na przyszłość jeżeli już to na pewno będę robił w parach.

Tutaj kilka zdjęć frezów, nie obyło się bez błędów: nieco ponad 1 mm zbyt mała głębokość na midwoferach i ok. 4 mm za mała średnica wewnętrzna, ułamek milimetra za duża średnica podfrezu tweetera. Ogólnie z zewnątrz wygląda to nienajgorzej moim zdaniem, i tak muszę dać maskownice.

https://diyaudio.pl/i/28102/e9c66a37...1572472216.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                Git malina. Panie jaki to fornir ?
                Dzięki. Panie, to fornir z drzewa które stało przy filharmonii (jak to Yoshi mawiał IIRC)... A dokładniej orzech amerykański z okleiny Barlinek. Liście dość szerokie i niestety cięcia tak powychodziły, że z brzegów te najjaśniejsze części odeszły i całość wyszła dość ciemna.

Skomentuj

Budujemy tymczasową obudowę na Ncory

marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
                    ...orzech amerykański z okleiny Barlinek. Liście dość szerokie...
                    Jakie wymiary ma jeden liść?
                    Jak to cenowo wychodzi?
                    Jest jakiś minimalny limit ilościowy aby móc złożyć zamówienie?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Nie na temat...

Jak to cenowo wychodzi?
                      Marian jak jesteś chętny to możemy dorwać max szeroką pakę i brać ja na połowę czasami bywam pod toruniem jak coś wal na FB.

Skomentuj

subtelniejsze chlodzenie z miejscem na paluchy do noszenia, hah

Skomentuj

Tomek teraz wygląda dużo lepiej!
                          PS. Tylko do moreli nie podłączaj

Skomentuj

I do Scanów :)

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Jak to cenowo wychodzi?
                              Trzeba było po prostu całą paczkę zamówić. W mojej akurat było 19,44 m^2,
                              zapłaciłem ok. 430 zł (18 zł / m^2 netto) + 55 zł za przesyłkę. Wymiary liścia
                              36 x 225 cm, ale to trzeba oczywiście dopytać co aktualnie dostępne jest.

Myślę, że zamówienie z kimś paczki to może być bardzo dobra opcja i żeby ktoś
                              sam wybrał i odebrał. Ja się 3 razy zastanowię zanim następnym razem zamówię
                              fornir przez neta. Tragedii nie było, ale spodziewałem się czegoś jaśniejszego
                              niż to co dostałem.

Poniżej zdjęcia od nich sprzed nieco ponad roku.

I te dziś zrobione (sztuczne światło i robione telefonem więc d..y nie urywa :/)
                              Last edited by sylvester; 31.10.2019, 21:40.

Skomentuj

Nie na temat...

Trzeba było po prostu całą paczkę zamówić. W mojej akurat było 19,44 m^2,
                                zapłaciłem ok. 430 zł (18 zł / m^2 netto) + 55 zł za przesyłkę. Wymiary liścia
                                36 x 225 cm, ale to trzeba oczywiście dopytać co aktualnie dostępne jest.

Myślę, że zamówienie z kimś paczki to może być bardzo dobra opcja i żeby ktoś
                                sam wybrał i odebrał. Ja się 3 razy zastanowię zanim następnym razem zamówię
                                fornir przez neta. Tragedii nie było, ale spodziewałem się czegoś jaśniejszego
                                niż to co dostałem.

Poniżej zdjęcia od nich sprzed nieco ponad roku.

I te dziś zrobione (sztuczne światło i robione telefonem więc d..y nie urywa :/)
                                Zrób zdjęcia kolumn w świetle dziennym na dworze.

Skomentuj

EE tam chopy. On u mnie gra duzo godzin.
                                  Dalej sadze ze to przyszło do iAMP ze srodla/interconnecta/whatever.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                    Dalej sadze ze to przyszło do iAMP ze srodla/interconnecta/whatever.
                                    Również tak uważam, to nie wina iAmpa. Żartuje tylko. Przepraszam Tomku, już nie będę.

Skomentuj

I teraz nie wiem, ten Robbie Williams śpiewał Morelium czy Milenium [emoji6][emoji6]

https://youtu.be/xcWOviMI6Lk

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
                                      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                        - a gra na Morelu czy innym - bo to nie bez znaczenia :flapper:

Skomentuj

U mnie Vincent Vs Vincent :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X