Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie wiem na jakim tam midwooferze testowales, ale sporo glosnikow maja grubosc koszta okolo 3-5mm, a to niewiele dla wyrownania dla lagodnych filtrow. Przy stopniowanych sciankach zwykle trzeba 4-5 razy tyle.

Skomentuj

Trochę mi się nie chciało,tygodniami poza domem i IcePower'y mono sobie poleżały ale w końcu grają-koncepcja była inna,bo miały być normalnie na radiatorach,ale nie zmieściły się i jest jak jest...

I do wszystkich Panów,którzy mają te moduły-składajcie !! Nie ma na co czekać,trzeba posłuchać.Urywa łeb :)
      Last edited by freedi; 09.03.2020, 09:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
        Trochę mi się nie chciało,tygodniami poza domem i IcePower'y mono sobie poleżały ale w końcu grają-koncepcja była inna,bo miały być normalnie na radiatorach,ale nie zmieściły się i jest jak jest...

I do wszystkich Panów,którzy mają te moduły-składajcie !! Nie ma na co czekać,trzeba posłuchać.Urywa łeb :)
        Czyli wchodzą do budy modushop o głebokości 30 cm? Tył i przód się przykręcą? Wygląda, że wchodzi totalnie na styk. Trzeba by jakoś lepiej sprzężyć termicznie dół z radiatorami, ale jest tak ciasno, że będziesz miał z tym chyba problem.
        Last edited by Adam_85; 09.03.2020, 11:22.

Skomentuj

Jak zauważyłeś-jest na styk ! I nie polecam takiego rozwiązania,skręcone wszystko normalnie.Wszystko byłoby powiedzmy ok i moduły wylądowałyby na radiatorach ale nie wziąłem pod uwagę kątowników ich mocujących...można by je tam wrzucić dystansując na ok 20mm odpowiednią formatką alu,ale nie chciało mi się :)
          Generalnie dałem ciała z tą budą,zawsze można zmienić ale tu musiałaby już być 4U400..
          Wczoraj pograłem na tym dość głośno :) z 2 godziny i najwyższą temp 55st złapał na spodzie,także tragedii nie ma.
          Do AS2 powinno być już dobrze :)
          było tak:

a będzie tak :

Skomentuj

Jak możesz pograj godzinkę na minimum i daj znać jak temperatura.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Widzę ,że kolega z Kielc bardo ciekawy jestem tych icepowerow

Skomentuj

Jakieś 10 min rowerem od centrum :)
                Jak Cię odległość nie przeraża to zapraszam na odsłuch,tylko bez żadnych załączników !

Grał cichutko ok godz i temp spodu 37st ale pamiętam,że przy AS2 kiedyś zostawiłem go włączonego na noc,bez sygnału i był rano chyba najcieplejszy,nie mierzyłem wtedy temperatury ale dało się wyczuć...
                To taka przypadłość kl D ?

Skomentuj

To taka przypadłość kl D ?
                  Starty na przełączaniu w trafie, dławiku wyjściowym i tranzystorach.
                  Normalne. W nocie podają, że starty w spoczynku to ~30W .

Przy w miarę normalnym użyciu pewnie spokojnie wystarczy montaż do spodu obudowy .
                  Dopiero do pracy ciągłej z dużą mocą radiator będzie potrzebny .

Ciekaw czy wersje stereo da się zmostkować :)

Skomentuj

Zamówiłem 2 moduły AS2. Jeden do 2 subów (gain) drugi na kolumny. Myśłę że ta opcja jest najkorzystniejsza.

Skomentuj

Bardzo dobry wybór.Sprawdzałem AS2-na 1 kanale z Daytonem RS315-świetna kontrola ale trzeba uważać,żeby głośnika nie przesterować.Oczywiście robiłem to przez filtr :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                        ...bardo ciekawy jestem tych icepowerow
                        Są całkiem spoko, ale już je sprzedałem :-) wolę swojego bolta :-)
                        Last edited by Adam_85; 09.03.2020, 17:59.

Skomentuj

Powoli prace postępują coraz dalej, skleiłem cały korpus na 45 stopni wraz z wzmocnieniem wewnętrznym i dodatkowo wkleiłem wzmocnienia mdf by przy szlifowaniu skosów ścianki frontu były wystarczająco mocne i grube. Dokonałem też frezowań pod głośniki nie wycinając otworu montażowego bym miał możliwość osadzenia cyrkla na frezarce po fornirowaniu. Od wewnętrznej strony na głębokość 9mm frezowałem pod kątem 45 stopni co przy frezie na kosz głośnika głębokości 7.5 mm zostawiło około 1.5mm ściankę.
                          Udało się frezem wszystkie formatki przygotować do klejenia na 45 stopni. Okazało się, że są wystarczająco dokładne i bez problemu udało mi się to poskładać.
                          Last edited by Flip90; 09.03.2020, 19:40.

Skomentuj

A w jakim celu zrobiłeś frez od głośnik przed fornirem?
                            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                              A w jakim celu zrobiłeś frez od głośnik przed fornirem?
                              Miałem jeszcze nie robić, myślałem nad kilkoma opcjami ale chciałem od wewnętrznej strony frezować przed wklejeniem frontu z zachowaniem symetrii. Nie wiem czy dobrze zrobiłem frezujac przed fornirem ale zostawiłem centralną część bym mógł urzyc frezarki z cyrklem do uciecia w koło forniru. Uznałem, że to podobna operacja do frezow w zasadzie prostsza, dokładnie wymierzę zachowam szerokość frezu. Mam nadzieję, że się tak też uda. Pilnować muszę dokładnie szerokości. Nie wiem czy ktoś tak robił, zobaczymy w praniu czy tak wyjdzie
                              Last edited by Flip90; 09.03.2020, 20:03.

Skomentuj

Wytknij cyrklem drugi krążek pasujący na wciskał w otwór montażowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                  Wytknij cyrklem drugi krążek pasujący na wciskał w otwór montażowy.
                                  Srodkowa część została - nie są frezowane na wylot otwory montażowe. Trzyma je ścianka około 1.5mm bo od środka płyta ma skos 45 stopni by było więcej miejsca w koło kosza głośnika. Na jakiejś stronie czytałem, że przy małych wooferach jest mała różnica w paśmie. Utnę to już po fornirowaniu. Nie wiem czy dobrze to sobie wymyśliłem, ale w ten sposób chce robić.
                                  Ciężko było by mi to centralnie zrobić inaczej.
                                  Last edited by Flip90; 09.03.2020, 20:24.

Skomentuj

Może cosik z tego będzie... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
                                      Może cosik z tego będzie...
                                      Wow, super. Coś świeżego na forum. Robisz kopie czy cos swojego na tych przetwornikach?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Wow, super. Coś świeżego na forum. Robisz kopie czy cos swojego na tych przetwornikach?
                                        Póki co jestem taki przypalony że zbuduje kopie - chce ją maksymalnie prześwietlić... wykończę nowocześniej niż oryginał. Ale docelowo (w dłuższej perspektywie) ... marzy mi się na tym 3 way... z dołem na TL'ce

Skomentuj

Falcon sprzedaje te głośniki w kicie z obudowa TL jako monitor. Generalnie ja od pewnego czasu draze mocno temat starych monitorow BBC, w tym ls3/5a. Mysle nad zrobieniem czegos "na wzor" ls3/5a ale w zupelnie nowej odslonie i na lepszych przetwornikach.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X