10 cali samochodowe
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBardzo ładna robota, choc wielka szkoda, że do zrobienia kratownicy użyłeś bardzo miękkiego materiału, jakim jest płyta wiorowa.
Skomentuj
-
Tak niejako przy okazji. Po przyłożeniu ucha (można akcelerometr jak ktoś ma) do ścianki kolumny słychać jej rezonanse bardzo wyraźnie. Takie wąskopasmowe tony najczęściej na średnicy jak obudowa usztywniona porządnie. Chcąc się ich pozbyć zrobiłem kiedyś eksperyment na ściance górnej. Przekrój jest mniej więcej taki: 22mm MDF, jakieś 20-50mm wosku, 22mm MDF, ścianki nie są równoległe. Wosk jaki miałem - stopiłem co tam pod ręką było (ma przeogromny skurcz jak stygnie, trzeba było dolewać) i powiem szczerze, ładnie wyszło. Słychać coś tam, ale nic co jednoznacznie można by wytypować jako rezonans. Pewnie niesie się po całej budzie. Taki eksperyment mi się zachciał :)
Skomentuj
-
Stosowanie kanapek ma jak najbardziej sens, lecz najskuteczniejsza jest metoda CLD. Pomiedzy dwa sztywne materialy stosuje sie miekki material, posiadajacy wlasciwosci zamiany tarcia na cieplo, czyli cos pokroju sorbothanu, polimerow, czy materialow bitumicznych.
Sa specjalne kleje bitumiczne, do sklejania plyt do celow akustycznych,
Skomentuj
-
Korzystając z urlopu świątecznego zakończyłem monitorki do kompa.
Projekt Troelsa, z moich zmian było zrobienie paczek zwyczajnie bez odkręcanej tylnej ścianki.
Wymusiło to zrobienie dwóch zwrotnic na paczkę, ale dzięki temu dało się raczej sensownie rozsunąć cewki.
Jako że znudziły mi się już woski, maty, itd.
Tym razem zrobiłem dębowe fronty, barwione czarnym tuszem, na to grunt do parkietów i lakier bezbarwny samochodowy.
Wyszedł taki winylowy gloss z fakturą dębu, ogóle strasznie trudno to sfotografować, ale na żywo wygląda fajnie, zwłaszcza że przy kompie nie mam ostrego światła, a tylko lekki ambient, więc kombinowałem tak by wykorzystać ten minimum światła.
Jako gra? Słabo na bassie, ale może się wyrobią głośniki, ale równo i dość podobnie do moich focal clear mg, które od trafiły 10/10 w to co lubię.
Zobaczę czy się coś zmieni w czasie.
Last edited by Marcin V; 30.12.2023, 22:15.
- 3 polubień
Skomentuj
-
Zamieszczone przez allure09 Zobacz postaTak. W zasadzie projekt jest nie do skopiowania z uwagi na OEM-ową wersję głośnika niskotonowego przystosowany do obudowy zamkniętej. Membrana, cewka oraz kosz to GDN 20/80/2, układ magnetyczny (podwójny) jest już inny.
[...]Last edited by Wilczan; 02.01.2024, 11:33.W służbie amplifikacji
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arczar Zobacz posta
Dlaczego akurat ten?DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Granat Zobacz postaPo co tam tyle transofrmatorów, kolego Daniel?
Jakiś standby, widzę separator na I2S więc pewnie UBS-I2S ma oddzielne zasilanie, selektor wejść też, no i ten DAC nie ma zbalansowanego wyjścia, więc pewnie jest oddzielne zasilanie do konwersji z niezbalansowanego, na zbalansowany.
Ostatnio kupowałem trafa 2*15V i 2*12V po chyba 6-7zł sztuka, na FV. Więc taniej władować 8 traf, niż zlecić nawinięcie jednego.
Last edited by Marcin V; 20.01.2024, 13:49.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Granat Zobacz postaPo co tam tyle transofrmatorów, kolego Daniel?
Dac - 2 trafa
usb - jedno trafo (zasilam usb własnym zasilaczem a nie z portu)
jedno do izolacji sygnału i2s
jedno do symetryzatora
jedno do budora na wyjściu rca
ponadto przetwornica do standby
oraz dwie na kolejnej pcb - trigger itd
Następny dac będzie już bez symetryzatora, sygnał symetryczny od razu :) wtedy nie będzie symetryzatora i bufora bo będzie tylko wyjście xlr. No i mniej traf. Ale tam będzie na prawdę ciekawie to wszystko rozwiązane. Mniej modułowo. Różnica taka że tutaj składamy sobie z poszczególnych modułów wedle uznania, tam będzie trzeba zaprojektować nową pcb pod to co chcę mieć :) i wtedy zamówię jedno trafo ze wszystkimi wymagalnymi napięciami. Tak czy siak zasilanie to podstawa
- 1 lubię
Skomentuj
Skomentuj