Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy ktoś używa opcji Pir Scaling? Z tego co rozumiem za pomocą tej opcji możemy skalowawać/kalibrować pomiędzy sobą pomiary z różnych odległości, czyli mierząc np. z 48cm można oszacować jak będzie wyglądała odpowiedź w wolne przestrzeni. Czy jak..?

Skomentuj

Ja uzywam tej funkcji glownie do obnizenia pomiaru portu wzgledem glosnika, aby pozniej dokonac poprawnego sumowania, ale za jej pomoca mozna wykonywac rozne operacje.

Skomentuj

Czy jest jakaś funkcja pozwalająca usunąć taki offset z PIR-u ?

Skomentuj

Chyba niebardzo rozumiem pytanie. Moglbys cos wiecej napisac?

Skomentuj

Czasami Arta łapie mi poziom przed właściwym impulsem poniżej 0mV, tak, jak widać na rysunku:

Rozwala to analizę. Zasadniczo, już nie aktualne, poradziłem sobie z przesunięciem poziomu, co prawda na piechotę (Excel + Notatnik) ale się udało.

Skomentuj

To nie jest wyjscie. Twoj system pomiarowy musi pracowac poprawnie. Jakiej karty dzwiekowej uzywasz, jaki komp, jaki soft i czy masz jiga do arty?

Skomentuj

Łukaszu, takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko. Komputer raczej stary na jakimś jednordzeniowym Athlonie, Win XP, aktualnie świeżo pozyskana E-mu 0204 USB (ale i na SB Live 24 PCI też tak bywało), JIG dedykowany do Arty jest. Teraz po prostu będę pamiętał, aby rzucić koniecznie okiem na początek impulsu w powiększeniu po każdym pomiarze.

Skomentuj

Oczywiscie sterowniki Asio?

Skomentuj

Tak, działa pod tym dedykowanymi z płyty. Pod Asio4All Fubar działa, Arty nie sprawdzałem ale pewnie też pójdzie. Latencja stała.

Skomentuj

Nowa wersja 1.8.3

http://www.artalabs.hr/download.htm

Skomentuj

Tak się dopytam, jaki system postawić na kompie do arty i holma, xp czy 7? Komp tylko do pomiarów karta do wyboru mam audigylity 2 zs gold ale pewnie wsadze teratec ewx 24/96 i jiga do arty też składam, mam nadzieje że to mi jakoś ruszy i coś z tego wyjdzie

Skomentuj

Mam 7 działają oba, miałem XP też działały.

Skomentuj

Mam 8.1 64bit i xp 32bit, na obu smiga git. Stery Asio oczywiscie. Uzylbym raczej Terrateca niz Audigy.

Skomentuj

Ok dzięki, komp typowo tylko do tego a tego teraceta przypadkiem znalazłem i tak właśnie myślę o nim, w takim razie postawie 7, chciałem na początku xp żeby sw odpalić ale nie wiem czy jest sens się z tym bawić, do holma znalazłem ładny opis na elektrodzie, ale myślę że arte też uda się okiełznać

Skomentuj

Cześć Wam :)

Poskładałem jiga i postanowiłem spróbować coś pomierzyć:

Na pierwszy ogień poszły moje mtm na gdn13/50/9 z mdt29.
                                Na początku powychodziło mi takie coś: (pomiar wykonany zgodnie z metodą z linka)
                                http://audio.claub.net/tutorials/FR%...ing%20ARTA.pdf

Pomiary borysa wyglądały zdecydowanie ładniej.

Wykonałem pomiar kilka innych kolumn w celu upewnienia się, że to nie problem sprzętowy:

-borysa nr4
                                -yamaha nx-e800
                                -jamo s606
                                -technics sb-ch610

Czy to możliwe, żeby wszystkie kolumny miały tak zbliżone charakterystyki ? Górka między 1-2 kHz i dół w paśmie 3-6kHz ? Zmieniłem skale wykresu, żeby się tak nie zlewały. Proszę o radę - co sprawdzać czego może to być wina, w jaki sposób mogę wykluczyć podejrzenia jedno po drugim. Dodam, że wszystkie 3 sztuki wkładek zachowują się bardzo podobnie. Pozdrawiam :)

Last edited by David853; 13.12.2014, 14:09.

Skomentuj

A odwróć polaryzację mtd29 i zmierz jeszcze raz.

Skomentuj

a z jakiej odległości mierzysz?

Skomentuj

Odwrócona. Pomiary robie przy napięciu 1V (domownicy) i odległości 1m. Pierwszy pomiar artą z tym wielkim dołkiem na 3khz był robiony z bardzo bliska. W projekcie Tweeter miał być w fazie. Dodatkowo zakres 1-2kHz wciąż wygląda źle a w dodatku to słychać podczas jakichkolwiek odsłuchów.

Last edited by David853; 13.12.2014, 14:35.

Skomentuj

Cos jest zle. Mozliwe ze mikrofon masz uszkodzony. Zrob pomiar samej petli karty dzwiekowej, jak wyjdzie rowno, to znaczy ze mik lub preamp szwankuje.

Skomentuj

Próbowałem 3 różne wkładki tego samego modelu wm-61a - wszędzie to samo. W jaki sposób wykonać pomiar pętli karty dźwiękowej ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X