Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba ARZ eksperyment

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

heh wlasnie skonczylem skladac pierwsza sztuke, troche zabawy z tym bylo :)
    jutro jeszcze doszlifuje i bok przykrece, montaz glosnika i test

jak bedzie grac lipnie to siekiera pojdzie w ruch :)

umberto: to zaokralenie zrobilem z tego materialu co ty, mam nadzieje ze zle nie zrobilem podciagajac ta plyte do samego wylotu (bo na projekcie bylo gdzies 10 cm od brzegu). wylot wyszedl 74 cm
    staralem sie trzymac tych wymiarow przewezen no i chyba jakos to zagra

Skomentuj

Jakiej muzyki sluchasz dragon?(jakiej bedziesz sluchal na tych arz? tez bym chcia lto zlozyc ale potrzebuej kilku opini wiecej...)

Skomentuj

glownie trance, troche HS i rocka, same ARZ sie swietnie w tych gatunkach spisuja w zakresie srednich i wysokich, niczego nie brakuje, narazie robia za satelity do kompa w polaczeniu z subem, po tubach bede robic z nich kino bo sie do tego nadaja

Skomentuj

Obok mnie leza arz docelowa obudowa... narazie tajemnica

pozdrow

Skomentuj

a ja mam jeszcze tylko jedno pytanko,a raczej dwa.
            1.Spl, czy to naprawde ma 105 db spl/1 w? niepotrafie sobie wyobrazic tego... niepotrafie sobie wyobrazic nawet 96 DB z 1 wata.
            2.czy jest do tych tub filtr ale do arz 8 ohmowego?

Skomentuj

1. taki urok tuby. ale to tylko na nizszych czestotlwosciach, i ogolem po uwzglednieniu przesuniec fazowych pomiedzy wylotem tuby (105dB) a glosnikiem wychodzi nam ok 100dB, moze nawet mniej.

2. A umberto czasem nie mial 8omowej ? Gdzies tu musi byc schemat

pozdro

Skomentuj

umberto mial o ile pamietam 4 ohm, mozna by jeszcze tak zrobic zeby poslac do SW arz'ta 8 ohm a on go pomierzy i machnie tlumik

Skomentuj

albo ja pomierze swoje i machne tlumik ;p

Skomentuj

niech ktos pomierzy i machnie tlumik... :)

Skomentuj

Mierzenie samego głośnika niewiele pomoże.Najrozsądniej byłoby mierzyć gotową kolumne i pod nią robić konkretny filtr.Należy pamiętać że tu gra nie tylko głośnik.
                      SW ma pomiar moich tubek i w wolnej chwili ma się z tym pobawić.

Skomentuj

ale w twoich tubach siedzi wersja 4 ohm tak? po zatym tu chodzi o to zeby tylko stlumic ten wysoki rezonans przy 4khz tak?

Skomentuj

Tak,ja mam 4 ohmowe.A filtr ma za zadanie wygładzić charke.Tzn,stłumić nieporządane podbicia.

Skomentuj

Jak tylko wymienie jednego ARZta w sklepie to powalcze cos tam z tymi pomiarami. Tlumik na 4khz to ja Ci moge bez pomiarow policzyc ;p. Tylko wartosc rezystora trza zmienic zaleznie jak chcesz tlumic dane pasmo

pozdro

Skomentuj

...
                              aktualnie jestem wkurwiony

zlozylem to badziewie, podlaczylem glosnik kable itp, sygnal dzwieku -komp +p3a i co? i GOWNO basu tyle co kot naplakal

sprawdzajac generatorem, odziwo jest ladnie przy 40 hz, od 50 do 90 pustka gra cicho i plasko, 110hz trzesa mi sie szafki a przy 200 szczymac nie idzie od buczenia

przy puszczonej muzyce jest plasko, bas jako taki slysze jak dam glowe przy wylocie, charakter brzmienia podobny do pierdziawek komputerowych 2.1 wali lupie i nie ma konkretow w zakresie basu

ogolnie jedno wielkie dno w zakresie 50-100hz nie da sie uslyszec basu ani go poczuc, dopiero przy 1/3 mocy wali glupio wysokim basem

nie mam pojecia co jest grane, projekt zrobilem tak ze przewezenia sie zgadzaja z tym co narysowal tomaszo, jedynie dwa ostatnie wymiary wylotu bylem zmuszony zmniejszyc o 3 cm ale bez przesady te 3 cm nie powinny zmienic tak dzwieku ze basu prawie w ogole nie ma

slucham juz pol godziny i leb mnie boli od tego lupania :/

wrrrrrrrrrr....

Skomentuj

sam myslałem zrobić tą tubę ale jak to z tym jest jak ona gra kolega wyżej że do dup...?

Skomentuj

ogolem mowiac nie ma wcale natezenia w zakresie basu, dzwiek jak z pudelka plastikowego

jak sie do jutra uspokoje to moze zaczne skladac tube na 30-200AE, a w sylwka odpale, zobacze jeszcze, narazie musza mi nerwy przejsc...

Skomentuj

to daj sobie podbicie na korektorze a tak na powaznie to moze cos skopales ? podlaczales moze pod innego wzmaka ? w sumie umberto pisal ze o basie ponizej 70hz mozna zapomiec i najlepiej jesli bedą wpospracowac z jakims subem...

Skomentuj

Może to coś wyjaśni,za wiele sie spodziewacie po tej konstrukcji w zakresie basu

Skomentuj

omg ... ja sie martwie ze kolumna w ogole nie gra a tu takie cyrki, nie mozna bylo tego odrazu wrzucic ?;/

z jednej strony jestem wkurwiony a z drugiej szczesliwy bo niesknocilem konstrukcji

to co pokazuje powyzszy wykres dokladnie odzwierciedla gre tej tuby w zakresie basu, nic dodac nic ujac.

bawiac sie korektorem i podbijajac zakres od 70 hz w dol mozna uzyskac ciekawe efekty ale to i tak nie jest to.

nie wiem jak inni ale ja tej konstrukcji nie polecam jako samodzielne kolumny do stereo, bez suba sie nie obejdzie, a slyszac same te tuby mozna sie zrazic do tego typu konstrukcji

ps. umberto: ten filtr cos poprawia w zakresie basu czy nie?

Skomentuj

dragon, audiofil z Ciebie nie będzie ;]
                                          Ja przecież od samego początku mówiłem że bez suba jest cienko.Filtr jest konieczny bo arz morde drze jak głupi i trza go środkiem lekko zdusić.
                                          A charke już SW wrzucał.
                                          Ja Ci moge tyle doradzić,zrób parke zmajstruj filtr i dostaw suba.Jeszcze tu z kwiatkami przylecisz.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X