Zamieszczone przez Birofil
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.
Collapse
X
-
Wita. Potrzebujesz płytkę drukowaną do Accuphase E-450. https://diyaudio.pl/i/15451/zqt9kn9y...1386021321.jpg
Jaka będzie cena i czas produkcji. Z poważaniem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bdv73 Zobacz postaWita. Potrzebujesz płytkę drukowaną do Accuphase E-450. https://diyaudio.pl/i/15451/zqt...1386021321.jpg
Jaka będzie cena i czas produkcji. Z poważaniem.
U mnie biżuteria na podmianę przyszła, bo ta tandeta z allegro się rozleciała a dokładnie popękały plastiki te przeźroczyste.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
Skomentuj
-
To samo co do pełnej wersji: 2x55Vac ok 1kV + 4x60Vac po ok 30W.
Reszta odpada bo pcb wejść jest na końcówkach.
Ew do przekaźników trzeba zasilacz dorobić, więc np 14Vac ok 20W i inne w/g potrzeby.
Na razie przy tym nic nie ruszyłem bo nie mam dokumentacji, po części bym doszedł w/g oryginalnego sm, ale nie wiem czy jaskiniowiec nie pozmieniał jakiś wartości więc czekam niecierpliwie.Last edited by dzwiedziu; 24.01.2015, 09:24.
Skomentuj
-
Witam w związku z zainteresowaniem , na te protektorki zrobiłem wersje czwartą .
Jak tak na tym kombinowałem , to już lepszego protektorka raczej nie wykombinuje , układ jest maksymalnie uniwersalny a zarazem prosty .
Na zasilaniu upcka jest wbudowany układ stabilizatora na dwóch tranach , co pozwala na zasilanie napięciem od 24 do 100 V i nie trzeba zmieniać żadnych wartości elementów , Maksymalny power napięciowy jaki wytrzyma to 120 volt-potem już idą dymy. Upck steruje zewnętrznym tranzystorem , także jest zniesione ograniczenie 80 mA. W tych starych protektorkach należało dobrać rezystory które były w szereg z przekaźnikami w zależności od napięcia zasilania , i tak żeby prąd upcka wynosił ok 70mA. Tutaj nie jest to takie krytyczne najwyżej ktoś popali przekaźniki .
Oraz jest możliwość konfiguracji przekaźników za pomocą zworek , czyli dwie dwójki równolegle oraz wszystkie cztery w szeregowo .
Rezystory na których ma się odłożyć nadwyżka nap zasilającego przekaźniki pozostawiłem - nic lepszego nie wymyśliłem . Także te wartości jedynie należy dobierać .
Także do układu można włożyć przekaźniki 24 volt przepiać je do pracy w szeregowo i podać zasilanie 100 volt, a jednocześnie można przepiać dosłownie dwie zworki i układ będzie można zasilić z 50 volt .
Układzik zworek zrobiłem tak ze nie da się przy każdej opcji włożenia zrobić zwarcia :biggrin:
Ukł zobla itp jest tak jak na starszych wersjach .
Płytki zaraz dzisiaj zamówię w wersji gold - będą się fajnie błyszczeć:biggrin: , orientacyjny koszt powinien być ok 18-20 zł , zamówię większa ilość , bo te poprzednie dosyć szybko się rozeszły .
Pcb do 450 i innych ustrojstw mam oraz do soft startów jedynie sterowniki mam jeszcze nie ogarnięte .
foto protektorka .
Skomentuj
-
-
Właśnie po 3 miesiącach użytkowania w e450 drabinka rezystorowa z chin przestała działać a raczej działa jak chce. Kanały grają nierówno lub w ogóle. Myśl technologiczna z Chin znów zawiodła(czemu nie jestem zdziwiony) i odradzam wszystkim zainteresowany wydawanie pieniędzy na podobne zabawki. Niemniej muszę czymś ją zastąpić. Co oprócz omawianego już wcześniej alpsa rk27 oraz przede wszystkim gdzie w przedziale 100 -150zł można nabyć?
Skomentuj
-
Może komuś się przyda. Po konsultacjach z Dzwiedziem, za co mu po raz kolejny dziękuję a w lodowce od dawna 0,5 chłodzę poprawiłem kilka elementów. Odnośnie buczącego trafa najlepiej z zalaniem wstrzymać się do upłynięcia gwarancji, bo postawę noratela już znamy i mogą później gwarancji nie uznać. Natomiast pod i nad trafo można podłożyć otulinę czarną gumową używaną przy instalacjach solarnych do kupienia w hurtowniach hydraulicznych. U mnie trafo mniej słychać. Poprawiłem także prowadzenie masy. Na dzień dobry wyrzuciłem kabel mikrofonowy (2 żyły w oplocie) i jako kabel sygnałowy użyłem Klotza AC110. Poprawę w basie odczułem od razu. Polecam. Z głównego punktu łączącego masy (miedzy kondensatorami) odłączyłem przewód, który prowadził na obudowę. Masy sygnałowe idące od rca łączymy na obudowie przy rca. Od tego punktu wychodzimy także na obudowę i na wejścia sygnału na pcb. Dwie powstałe gwiazdy mas (główną z kondensatorów i nowopowstałą z tyłu obudowy) łączymy przewodem o niewielkim przekroju ok. 1,5mm2(podobno większy przekrój w tym przypadku bardziej szkodzi niż pomaga). W wersji z potencjometrem (jak u mnie) prowadzenie masy wejścia wygląda: rca --- potek--- mała gwiazda z tyłu końcówki --- pcb.
Skomentuj
Skomentuj