Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam, czy można zmontować mostek bez trafa czuwania? Jeżeli tak to jakie jeszcze przeróbki są potrzebne żeby układ działał prawidłowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez gigipawel
      A jak między nóżka 9 i 10 pojawia się napięcie 10V i nie gra to znaczy że końcówka padła ?
      sprawdz jeszcze czy sygnal dochodzi

Zamieszczone przez gilbert
      Witam, czy można zmontować mostek bez trafa czuwania? Jeżeli tak to jakie jeszcze przeróbki są potrzebne żeby układ działał prawidłowo.
      przeczytaj temat jakies 2 strony wstecz - irek o tym pisal
      mozna, nie montujesz calego zasilacza czuwania

Skomentuj

A czy możnaby ten układ wsadzić do kolumny?Tylko bez filtra i w miejsce gdzie powinien być głośnik podłączyć zwrotnice z regulacją?

Skomentuj

mozna
          montujesz sam wzmacniacz + zasilacz

Skomentuj

witam
            mam pytanie dotyczące mostka tda

http://irek.fratu.pl/?wzmacniacz-do-...tku-tda7294,57

czy do jego odpalenia i używania wystarczy trafo 2x20V 300Va gdyż takie akurat mam w domu i nie ma sensu kupować innego jak 2x20V będzie ok. i jeśli tak to jaka będzie uzyskiwana moc dla 8 ohm ??

Skomentuj

moze byc
              moc? 100-120w

Skomentuj

Witam, mam pytanie do wzmacniacza IRKA z 1x TDA 7294.
                Czy w tym wzmacniaczu jest możliwe dołączenie dodatkowego przełącznika pozwalającego ominąć filtr DP? Czy wiązało by się to z dołożeniem dodatkowych elementów?
                Mam suba podłączonego bezpośrednio do amplitunera, a ten posiada on wbudowany filtr DP specjalnie dla wyjścia subwoofera. Układ mostka posiada właśnie taki wyłącznik filtra jednak jest to nieco inna konstrukcja.

(Próbowałem zrobić obejście z potencjometru regulacji głośności na wejście końcówki mocy ale wówczas w głośniku jest cisza... wzmacniacz z filtrem działa bez zarzutu)
                Za pomoc z góry dziękuję...

Skomentuj

jimmykub, trzeba bylo nie montowac filtra a sygnal puscic przez potencjometr zamontowany tak jak w zwyklym wzmacniaczu

Skomentuj

Pawel S. Wzmacniacz razem z trafem zakupiłem złożony, używany jakiś czas przez innego forumowicza, planowałem złożyć samemu ale akurat trafiła się możliwość zakupu gotowego więc skorzystałem z okazji.
                    Filtr jest bardzo przydatny szczególnie jak podpinam go pod sprzęt stereo w innym pokoju, można go wówczas dostroić do używanego tam zestawu kolumn.
                    Jednak jego główne zastosowanie ma być w połączeniu z amplitunerem dlatego właśnie chciałem dołożyć wyłącznik filtra :smile:
                    Stąd właśnie moje pytanie... Nie jestem pewien, w które miejsce powinienem wmontować to obejście (przełącznik) i czy jest ono możliwe przy tej konstrukcji wzmacniacza?

Skomentuj

porownaj schematy obu ukladow i rozwiazanie bedziesz mial na tacy....

Skomentuj

Witam. Potencjometry są mono czy stereo? Na wykazie elementów nie pisze 2*xxk a znowu na płytce jest miejsce na podwujny.

Skomentuj

Zamieszczone przez typek
                          Potencjometry są mono czy stereo? Na wykazie elementów nie pisze 2*xxk a znowu na płytce jest miejsce na podwujny.
                          a co rozumiesz przez "2x XX"?
                          wg mnie i wielu innych logiczne jest to ze to podwojne potencjometry...
                          ale tylko dlatego zeby byly stabilnie zamocowane. bo i tak dzialaja jako MONO
                          mozesz to zobaczyc na plytce od strony druku

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            a co rozumiesz przez "2x XX"?
                            zapewne np 2x50k czy 2x20k etc... :wink:

Skomentuj

Ale jednak dobrze mnie zrozumieliście. A mogą być zastosowane pojedyczne skoro pracują i tak i tak jako mono?

Skomentuj

tak, ale wtedy bedziesz musial je jakos zamocowac lepiej

Skomentuj

Ok. Dzieki za odpowiedź.

Skomentuj

Witam zrobiłem już płytkę pod ten układ z 1 TDA potrzebuje jeszcze jednej rzeczy, odbicie lustrzane od strony elementów z EAGLA albo w PDFIE najlepiej w oryginalnym rozmiarze tak jak widok od strony ścieżek, chciałbym sobie nanieść termotransferem na górną część płytki oznaczenia elementów.
                                    Pozdrawiam

Skomentuj

Dejay_Pablo, napisz do irka na maila - napewno wysle
                                      popros tez zeby dodal ten plik na swojej stronie internetowej

taki plik do mostka juz mam

Skomentuj

wklej do worda, zmien rozmiar na 7,64x7,42cm i wydrukuj

Skomentuj

Dzięki wielkie
                                          lecz dokładniej mi chodzi o tą wersję, bez HI IN na płytce
                                          http://www.fratu.pl/irek/files/sub72...odlaczenie.pdf

a powiedzcie mi czy mogę zastosować w tym wzmacniaczu, trafo o napięciu 2x16-18V? ok. 270W? po wyprostowaniu będzie miało troszkę więcej.

[ Dodano: 2010-05-08, 23:14 ]
                                          jest na stronie nie zauważyłem:)
                                          http://www.fratu.pl/irek/files/sub7294V2_opisy.pdf

[ Dodano: 2010-05-08, 23:23 ]
                                          jednak inaczej:)
                                          potrzebuję widok lustrzany w PDF'ie PCB od strony druku do tego wzmacniacza IRKA na jednym TDA czyli bez trafa oraz HI IN
                                          plik w załączniku

[ Dodano: 2010-05-08, 23:30 ]
                                          to jest dokładnie widok od strony ścieżek do tego wzmacniacza

http://www.fratu.pl/irek/files/sub7294V2_opisy.pdf

namieszałem troszkę, ale złą płytkę wytrawiłem chodziło mi żeby nie było wejścia HI IN ze względu na rozmiary PCB.

Pozdrawiam
                                          Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X