Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no tak co ja za pytania zadaje w ogole... takiego nerwa mam na siebie ze sie gubie ..

Skomentuj

Może ktoś uzna, że głupie pytanie, ale co mi tam...
      Jakiej wartości bezpieczniki do Uni ?

Skomentuj

Przeciez masz w dokumentacji, 5A/230V

Skomentuj

dolphin123 Jak lewy bezpiecznik to dodatnie napięcie +50V. To masz zwarcie między masą a +50V, więc wniosek prosty wymień toschiby na dodatniej szynie zasilania....

Skomentuj

miales juz taki przypadek ? tylko toshiby wystarczy czy szukac cos jeszcze ?

Skomentuj

dolphin123 Chyba żartujesz :) Ja bez żadnych problemów odpaliłem UNiamp-a... Wymień je lub sprawdź te trany...

Skomentuj

miales juz taki przypadek ? tylko toshiby wystarczy czy szukac cos jeszcze ?
                Ja miałem. Zrobiłem to samo co Ty :lol: Po włączeniu spaliły mi się oba bezpieczniki. Wylutowałem wszystkie tranzystory końcowe i sterujące. Sprawdziłem miernikiem diód i okazało się że uszkodzone są tylko te tranzystory które zwarłem. Po wymianie na nowe wszystko śmiga aż miło.
                więc wniosek prosty wymień toschiby na dodatniej szynie zasilania
                Niekoniecznie, wystarczy że będzie z jednego kanału uszkodzony i też będzie palić bezpiecznik.

Skomentuj

Mój Uni przestał działać. Zamocowany na radiatorze, jeszcze wczoraj działał. Dziś przykręciłem radiator do obudowy, włączam i cisza... Podłączyłem miernik pod rezystory emiterowe i spadku napięcia 0... ehh :/

Zmierzyłem teraz napięcie na wyjściach bez głośników i mam ponad 250mV DC! Co u licha?!

Skomentuj

Szopler, A podkładki mikowe zastosowałeś??

Skomentuj

Jasne! Uni grał na stole przez 3 dni . Dzisiaj postanowiłem przykręcić złożoną już końcówkę (zamocowaną do radiatora przez podkładki) do obudowy, a tu taka "niespodzianka"...

Skomentuj

Hmm, może zimny lut, może jakieś zwarcie.... Musisz poszukać bo ciężko tak cokolwiek stwierdzić a moja kryształowa kula jest na przeglądzie więc nie pomogę :wink:

Skomentuj

Napewno to jakis zbieg okolicznosci i albo czegos nie podlaczyles, albo cos sie zepsulo sprawdz jeszcze raz dokladnie, moze bezpieczniki nie lacza albo cos z takich rzeczy.

dolphin123 napisz jakie trany ci poszly bo jak cos to ja mam jakies to moze akurat beda te.

Skomentuj

Chyba zimny lut jest najbardziej prawdopodobny, bo bardzo uważałem i mogę wykluczyć zwarcie. Bezpieczniki są OK, raczej zabezpieczenie przeciw DC się włączyło z jakiegoś powodu... już grzeję lutolę i przelecę najbardziej podejrzane punkty :twisted:.

Skomentuj

a skąd masz zabezpieczenie, bo w uni chyba nie ma

Skomentuj

siadam zaraz i sprawdze trany zaraz napisze.
                                Zamieszczone przez gilbert
                                Niekoniecznie, wystarczy że będzie z jednego kanału uszkodzony i też będzie palić bezpiecznik.
                                pali sie tylko lewy bezpiecznik prawy nie

Skomentuj

Sprawdziłem wszystkie luty i +250mVDC na wyjściach... Chyba muszę posprawdzać wszystkie półprzewodniki :(. Takie ładne miałem... (prawie)parowane - ehh

Skomentuj

i jest szok... trany toshiby sa cale... ale widze ze jak prawy bezpiecznik jest wlozony to glowne kondy zasilajace 10000uF sa zwarte....

Skomentuj

U mnie też wszystkie trany mocowane na radiatorze (do radiatora) są całe. Padło coś innego... chyba czeka mnie nocka na sprawdzanie każdego tranzystorka z osobna :oops:.

Skomentuj

Szopler, idento idento idento... Nawet Mariusz siedział nad tym 2h i nic nie znalazł... Doszliśmy do wniosku że - jeden kondensator sie nie rozładowuje, to normalne - czyli jest na nim napięcie. Podczas wiercenia w radiatorze przykładałem go do uniampa zeby wycelowac dziurki. Bez podkładek, napięcie było bo jeden kond trzymał, dlatego coś sie zepsulo. Problem mam dalej, nie mam narazie czasu sie tym zajac.

Skomentuj

Sprawdziłem 25% tranów i diód - są ok. lecę dalej...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X