Tak, napewno przecietny amator, ktory probuje wykonac swoje pierwsze pomiary, kupi sobie glosniki berylowe i bedzie mierzyl ich breakup... Zejdz na ziemie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Karta muzyczna do pomiarów.
Collapse
X
-
Szczerze pisze - nie sprawdzilem, nie mam takiej potrzeby. Nowa karta sluzy mi glownie jako DAC. Juz samo 24bit 96khz daje praktycznie wszystko w dziedzinie pomiarow akustycznych, a takie mozliwosci ma wiele tanich kart. MLSSA mierzy operuje w maximum 96khz, wiec mi to tez wystarcza majac znacznie mniej profesjonalny system pomiarowy.
Skomentuj
-
Jako ciekawostkę odnośnie pomiarów w Speaker Workshop mogę napisać, że udało mi się zrobić stabilne pomiary na Win10 :) Używam karty na USB - M-Audio Audiophile USB.
Do tej pory miałem na laptopie Win7 do pracy i WinXP do pomiarów. Z racji zmiany dysku na SSD zainstalowałem sobie Win10 a na instalację WinXP zabrakło czasu i chęci.
Przy pomiarach kontrolnych, gdzie mierzę całą kolumnę i w zasadzie przesunięcia fazy nie są w żaden sposób szkodliwe odpaliłem sobie SW na Win10 i wyszło, że pomiar jest stabilny. Dużo bardziej stabilny niż na WinXP. Czasami impuls pomiarowy gdzieś tam przeskoczy, ale ja i tak go kontroluję, więc powtórzenie pomiaru nie stanowi problemu.
Co ciekawe na WinXP mogłem zapomnieć o włączonej opcji uśredniania pomiaru a i sam pomiar był często błędnym z powodu pływającego impulsu pomiarowego.
Ale na Wii10 nie ma z tym problemu. Nie wiem na ile jest to specyfika obsługi podsystemu USB czy też obsługi podsystemu audio w Win10, ale zasadniczo u mnie to działa bardzo dobrze i nie ukrywam, że cieszy mnie to bardzo :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJako ciekawostkę odnośnie pomiarów w Speaker Workshop mogę napisać, że udało mi się zrobić stabilne pomiary na Win10
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaA moze to juz dobry moment, na porzucenie tego softu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaZłożyłem nowego kompa i postawiłem win10 i wcale nie jest różowo. Owszem SW działa ale tylko na nowych plikach. Stare projekty za cholerę nie chcą mi się otworzyć. Program się wysypuje przy próbie otwarcia pliku. Tą przypadłość notowałem już na win7 np na komputerze w pracy, podczas gdy w domu na 7mce SW działał bezproblemowo. Na razie nie wiem jak zmusić ten program do otwierania starych plików. Opcje ustawiania zgodności ze starszymi systemami nic nie dają. Od biedy można postawić virtual pc i jakiegoś xp ale to trochę obejściowe rozwiązanie. Wolałbym mieć to działające na głównym systemie.
Tutaj masz moje instalki, z którejś z nich korzystam, może w tym tkwi jakaś różnica.
http://luszti.linuxpl.info/upload/SW.zip
http://luszti.linuxpl.info/upload/Speaker_Workshop.zipAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Drugi link niestety coś nie działa. Z pierwszego zainstalowałem i to jest chyba ta sama wersja co mam bo r wersji identyko i zachowuje się tak samo. Być może jest to związane z jakimiś składnikami systemu, nie wiem, może framework lub lub coś podobnego ma na to wpływ.
Windowsa 10 masz profesionala czy home ?
Skomentuj
-
Teraz drugi link będzie już działać.
Windę mam Pro.
Zastanawiam się czy to nie jest związane z kartą muzyczną.
Generalnie SW ma problem z włączaniem się jeśli nie wykryje urządzeń do odtwarzania i nagrywania, mogą to nawet być głośniki i mikrofon w lapku, ale musi coś być. Zobacz czy nie masz z tym problemów.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaGeneralnie SW ma problem z włączaniem się jeśli nie wykryje urządzeń do odtwarzania i nagrywania, mogą to nawet być głośniki i mikrofon w lapku, ale musi coś być. Zobacz czy nie masz z tym problemów.
Ale mam nowy trop. Może tu wchodzą kwestie zabezpieczeń /dostępu do pliku przez określonego użytkownika. Od 7mki strasznie z tym namieszali i może po prostu system blokuje mi ten plik przed otwarciem/edycją a program sobie z tym nie radzi.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNie z tym nie mam problemów bo dźwięk w kompie jest a sam SW się odpala bezproblemowo. Nie chce tylko skubaniec otwierać projektów zrobionych na innych komputerach. Przy próbie otwarcia takiego pliku program się wywala.
Ale mam nowy trop. Może tu wchodzą kwestie zabezpieczeń /dostępu do pliku przez określonego użytkownika. Od 7mki strasznie z tym namieszali i może po prostu system blokuje mi ten plik przed otwarciem/edycją a program sobie z tym nie radzi."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaZłożyłem nowego kompa i postawiłem win10 i wcale nie jest różowo. Owszem SW działa ale tylko na nowych plikach. Stare projekty za cholerę nie chcą mi się otworzyć. Program się wysypuje przy próbie otwarcia pliku. Tą przypadłość notowałem już na win7 np na komputerze w pracy, podczas gdy w domu na 7mce SW działał bezproblemowo. Na razie nie wiem jak zmusić ten program do otwierania starych plików. Opcje ustawiania zgodności ze starszymi systemami nic nie dają. Od biedy można postawić virtual pc i jakiegoś xp ale to trochę obejściowe rozwiązanie. Wolałbym mieć to działające na głównym systemie.
Ja bardziej stawiam, że to kwestia 32 a 64 bit systemu była. Mimo, że aplikacja pracuje w 32 bit.
Zamiar virtual pc lepiej vmware player + vm tools. Wtedy w systemie masz taka sama kartę muzyczną itp jak hosta.
Niestety trzeba się pogodzić. SW jest programem starym nie przystosowanym do nowych systemów.
Możesz bawić się prawami ale jak dodasz swoje konto do grupy administrators to masz pełne prawa. Możesz jeszcze w pliku dodać grupę i prawa, choć raczej nie tu jest błąd.
Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu TapatalkaWszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
Skomentuj