Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mIKI
    Osobiscie uwazam ze zdrowe blachy sa najwazniejsze, silnik wymienic cz wyremontowac
    a blacharze mysla odwrotnie :mrgreen:
    Zamieszczone przez mIKI
    silnik wymienic cz wyremontowac to maksymalnie 3k pln
    oj mylisz sie i nawet niewiesz jak bardzo. wszystko zalezy oczywiscie od wieku i stopnia skomplikowania samochodu/silnika
    toma085, a teraz wez pod uwage ze takim samochodem masz jezdzic na codzien. jezdzac po miescie masz ochote kreci go do tych 4tys zeby wogole przyspieszac?
    trzeba odrozniac samochody sportowe od codziennych zwyklych wozidelek :P

Skomentuj

Pawel S. co do remontu silnika widze, że mamy podobne zdanie. Jednak co do jazdy benzyną (w szczególności hondą bo są specyficzne) i przyspieszania to z nimi jest tak: Silnik się zbiera równo od ok 1800 rpm jednak powyżej 4000 dostaje drugiego życia. Dzieje się tak za sprawą technologi zastosowanych w tym motorze, zmienne fazy rozrządu (inne modele mają dwa wałki rozrządu) i powyżej pewnej wartości obrotowej, z wciśniętym gazem w podłoge motor całkiem zmienia ch-ke. Mówie o motorze 1.6 vtec 125 KM w Hondzie H-rv (auto mamy, którym poruszam się ostatnio dosyć często). Auto może osiągów specjalnych nie ma, wiadomo: SUW, gabaryty, masa. Jednak daje się to odczuć, podejżewam że w małym hatchbacku jakim jest civic ten motor robi spore zamieszanie. Jednak nieznaczy to, żę poniżej 4000 nie da się tym jeździć... Ja jeżdżąc tym po mieście żadko przekraczam 3000 za to jak chce go przeciągnąć to mam taką możliwość i jest to bardzo przyjemne

Skomentuj

Kudłaty, wiem jak dzialaja te silniki i wiem ze sa dobre ale ja za szybko sie "zestarzalem" i wole diesla w duzym kombi niz "wiertarke" w malym scigaczu.
        jednak niemialem osobiscie przyjemnosci jezdzic tymi mocniejszymi wersjami
        VVTI itp maja jeszcze jedna zalete - jak sie przelaczy na drugi walek to brzmi jak rasowa wyscigowka :twisted:

a propo brzmienia silnikow - kto z was obcowal z mazda RX7? silnik wankla na niskich obrotach brzmi jak odkurzacz :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Łukasz N
          a chciał byś mieć dzwona w maluchu??
          Tak apropo, dowcip mi sie przypomniał :P

Co ma wspólnego Maluch i Mercedes? Strefa zgniotu kończy sie na silniku :mrgreen:

A wracając do wątku brzmienia silników...kilka prostych słów- Ford Mustang, V8, rocznik 67...takiego dźwięku nie zapomina sie do końca życia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            a propo brzmienia silnikow - kto z was obcowal z mazda RX7? silnik wankla na niskich obrotach brzmi jak odkurzacz
            Jeździłem taką właśnie mazdą i żeczywiście praca przypomina dzwięk odkurzacza a osiągi są nie bagatelne z silnika 1,4 wyciąga 240KM co ciekawa ma dość płaską krzywą momętu obrotowego, najbardziej mnie jednak zastanawia jego żywotność???

Pawełku co do VTI w Hądzie to jak się chce normalnie pojezdzić to normalnie do 4000 się da jak innymi autami i co ciekawe pali niwzwykle mało jak 1,4 ale po 4000 to jest jazda jak ścigaczem

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
              Jeździłem taką właśnie mazdą i żeczywiście praca przypomina dzwięk odkurzacza a osiągi są nie bagatelne z silnika 1,4 wyciąga 240KM co ciekawa ma dość płaską krzywą momętu obrotowego, najbardziej mnie jednak zastanawia jego żywotność???
              w maździe rx-7 jest silnik 1.4 :shock:

Skomentuj

z silnika 1,4 wyciąga 240KM
                1,3 :P a dokladnie 2x654 :P
                a co do mocy to byly rozne wersje (zaleznie od rocznika) i osiagaly od kilkudziesieciu (stare wolnossace) do 260-280 w ostatnich wersjach limitowanych
                najbardziej mnie jednak zastanawia jego żywotność???
                oj wszyscy o tym pisza a nikt niewie jak jest naprawde. silnik wankla rozwijaja tylko chyba 3 firmy z czego tylko mazda je produkuje seryjnie. zywotnosc jest taka sama jak wspolczesne silniki. 200-300tys i wymiana uszczelniaczy.
                co ciekawe w polsce za komplet oryginalnych uszczelniaczy wolaja sobie 2500zl. jakbys chcial sobie sam sprowadzic z japonii APEXa tuningowe uszczelniacze to koszt bedzie w granicach 1500zl :twisted:

malyzmc, w RX-7 i RX-8 sa silniki wankla! poczytaj sobei troche. mialem o tym pisac prace dyplomowa ale okazalo sie ze wycofali je :|

Skomentuj

http://moto.allegro.pl/item451400508...uper_auto.html
                  mmmm

Skomentuj

jako ze zgrywalem fotki z telefonu to odrazu sie pochwale nabytkiem znajomego z motoparku...

taki duzy a taki malutki :mrgreen:

Skomentuj

Chłopaki mam pytanie :mrgreen: Może ktoś wie jakie diesle chodzą w BMW e46 2000r :?: Znaczy chodzi mi o 2.0d, tylko "co to jest" pompo wtryski;> czy common rail? Ojciec chce kupic właśnie e46 i trafiliśmy na takie cóś: http://otomoto.pl/bmw-320-C7112281.html
                      Nawet dzisiaj byliśmy zobaczyc, ale nadal nie wiemy, czy to jest już ten common rail, czy nie?

[ Dodano: 2009-01-04, 19:45 ]
                      Jeśli troche źle to rozumiem i pompo wtryski to jakaś "odmiana" common rail to naprowadźcie mnie :wink: . może mi ktoś to wytlumaczyc

Skomentuj

Poszukaj na jakims forum tematycznym BMW. Pewnie wiele bedzie podobnych pytan..

P.S.
                        IMO tanio cos ; )

Skomentuj

Zamieszczone przez chico
                          IMO tanio cos ; )
                          25k za 9 letniego bmw z przebiegiem pewnie pół miliona kilometrów ?

Skomentuj

To jest na 100% Cammon Rail i to chyba już IIgeneracij jak się nie mylę 2.0 150 KM jest to zupełnie inne rozwiązanie niż pompowtryski które wykorzystywał tylko(prawie) koncern VW.
                            W CR masz pompę która nie podaje ropy do każdego wtrysku osobno tylko cały czas pompuje ropę pod ogromnym ciśnieniem(300Bar) do listwy od której odchodzą rurki do poszczególnych wtryskiwaczy piezo elektrycznych uruchamianych w odpowiednim momęcie przez komputer w zależności od obrotów ,kąta wyprzedzenia zapłonu oraz danych z czujników(sonda ,przepływomież ,czujnik położenia wału korbowego(Halla). Musicie się liczyć z tym że jeden taki wtryskiwacz to koszt 1800zł a są 4.

Skomentuj

fajny temacik sie utworzył , całkiem przyjemne to coupe mercedesa jednego z kolegów :wink: ja sie zastanawiam czy skuterek sprzedać czy nie :???: prawo jazdy na nowych zasadach wchodzi od tego roku czy nie ? wtedy na dowód nie można jeździć tylko na specjalne prawko Am :razz: chyba że ktoś ma karte to nie musi ... taki bziuczek ale 80 km/h jedzie :mrgreen: a wracając do tematu samochodów to dziś ojciec kupił vw passat b5 99r z silnikiem 1.9 tdi :

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7031111

z tym że za 18 800 zł , myśle że dobra cena :smile: najlepsze jest to że auto kupione około 17 - prawie nic nie było widać ale okaże sie jutro , to nowa wersja diesla - na pompo-wtryskach nie znam sie zabardzo na tym ale brat mówił że lepsza tylko gorzej jak sie zepsują :grin: silniik ma 115 km co do osiągów to nie sprawdzaliśmy zabardzo ze względu na pogode ... mam tylko do was pytanie , czy jak turbina wyje to jest dobrze czy nie :?: u mnie w domu są 3x vw wszystkie z silnikiem diesla 1.9 , vento i passat b5 brata chyba tak nie wyją , mam mówić ojcu żeby szykował kase na turbinke ?
                              pozdrawiam

Skomentuj

A no właśnie coś się doczytałem, że jest kilka generacji common rail. Ten akurat ma 136KM to chyba jest starszy... Bo od końca 2001 weszła e46 po lifcie i tam są chyba te nowsze CR, bo mają włąśnie 150KM :mrgreen: .
                                Zamieszczone przez takero
                                chico napisał/a
                                IMO tanio cos ; )
                                25k za 9 letniego bmw z przebiegiem pewnie pół miliona kilometrów ?
                                wygląda na to że naprawde ma niecałe 150 :mrgreen: bo w bmw jeta taki myk że nie da się tak do końca cofnąc licznika :mrgreen:
                                np. w naszym e36 było tak że trzeba było jednocześnie włączyc zaplon i wcisnąc tn pipek przy zegarze no i rzeczywiście pokazywał inny przebieg.. w moim przypadku 2x większy :lol: a tu jest ok

[ Dodano: 2009-01-04, 20:25 ]
                                Zastanawia mnie jeszcze, czy to ESP aby napewno tam jest :?: bo podgrzewanych foteli jednak nie ma..

Skomentuj

takero, z tym pol miliona to bym nie szalal. CR nie wytrzymaja tyle bez wymiany ; )
                                  Nawet gdyby mial 200k to i tak uwazam, ze to zanizona cena. Auta sa tanie owszem ale nie az tak.

Znajomy kupil niedawno BMW serii 5, mocno doposazone, silnik 3.0d.
                                  Rocznik bodaj 2002 za ponad 12k euro. Tyle, ze to auto ktos oddal w rozliczeniu i kupowane bylo z salonu przy salonie ;- ) To tez za duzo?

Skomentuj

no jeśli turbo wyje to niekoniecznie dobrze.. koszt regeneracji jest nie mały.

swoją drogą silniki 1,9 w kombi to kiepsko.. zwłaszcza nowej generacji dość wadliwe, zawieszenie wielowahaczowe w dodatku aluminiowe.. (nie na polskie drogi)a koszt naprawy i elementów aktywnych jest nie tani.

jak ktoś zauważył pompo-wtryski też nie są tanie.. trzeba zwracać uwagę co się leje itp..

Zamieszczone przez Przemysl
                                    wtedy na dowód nie można jeździć tylko na specjalne prawko Am
                                    nie szkoda kasy na to.. nie lepiej zbierać na prawko A lub B

Skomentuj

Przemysl napisał/a
                                      wtedy na dowód nie można jeździć tylko na specjalne prawko Am

nie szkoda kasy na to.. nie lepiej zbierać na prawko A lub B
                                      źle sie zrozumielismy :razz: niedługo mam 18stke i nie wiem czy sprzedawać a jak wyjdzie prawko to siłą rzeczy mniej ludzi taki skuter kupi ... a prawko chciałbym zrobić odrazu A i B. Sam sie zastanawiam nad tym , bedzie trzeba poczytać
                                      swoją drogą silniki 1,9 w kombi to kiepsko
                                      jestem całkiem odmiennego zdania , ojciec ma firme remontową i siłą rzeczy potrzebuje ekonomii przedewszystkim , aktualnie od 2 lat jeździ też passatem tylko starą budą , zrobił blisko 100 000 w 2 lata przy czym nie wkładał w niego dużo kasy , jedynie niezbędne rzeczy jak rozrząd czy zawieszenie itd. Auto sprawdza sie nadal świetnie ale już zaczyna sie powoli sypać :???:

zawieszenie wielowahaczowe w dodatku aluminiowe
                                      zgadza się , koszt wymiany takiego wachacza to około 500 zł , brat ma b-5 od półroku ponad i nic sie nie dzieje

Skomentuj

chico, ja już nie jednego samochodu szukałem i nie jeden znalazłem, a wiele było naprawdę czymś wyjątkowym. Wszystko to sprawiło że przestałem wierzyć w historie z dziadkami zza zachodniej granicy chętnie sprzedającymi swoje świetnie wyposażone , w idealnym stanie samochody za pół darmo. Rzeczywistość weryfikuje te wszystkie okazje które zwykle są fikcją. Dlatego nie uznaje opinii typu "samochód xxx z roku yyyy za zzzzz tys zł", bo spotykałem już takie bajkowozy ... O 4 śladach mówił nie będę , bo niemalże norma, ale prosty przykład - znajomy ojca ma komis, z vectry 2004 z przebiegiem 140kkm, biorącej udział w karambolu na autostradzie - przód i tył skasowane, samochód przekoszony na wszystkie możliwe strony , podłużnice w X i tym podobne zrobili bezwypadkowy samochód z przebiegiem 55 tysięcy kilosów w idealnym stanie, trwało to 3-4 miesiące, ale ktoś to kupił i pewnie cieszył się jaką złapał okazję . Niestety jeśli chodzi o samochody to nie uwierzę póki nie zobaczę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemysl
                                          z tym że za 18 800 zł , myśle że dobra cena :smile:
                                          TO czy dobra cena to okaże sie za jakiś czas Według mnie troche za niska. Za dobrego VAG Diesla tej klasy trzeba jednka zapłacić 20 -25tys.

P.S.
                                          Co do przebiegu to jeżeli samochód był serwisowany w aso, można sie do nich przejechać i sprawdzić (za darmo) historie serwisowania auta, a tym samym jego przebieg zanaotowany podczas ostatniej wizyty w serwisie. Przynajmniej tak w VW jest

Skomentuj

Czaruję...