Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Taki filmik polecę.. na te wciąż długie wieczory można sobie sezon przygotować..

https://www.facebook.com/miataminich...0871411436843/
    Last edited by LubMich; 12.02.2018, 20:57.

Skomentuj

goodyear vector 4seasons G2 - OPINIA

minal rok od zakupu tych opon w rozmiarze 185/65 r14
      zalozone sa na ibize 6k0 z silnikiem 1,4 o mocy 60km bez ABS

ludzie narzekaja ze caloroczne opony do niczego sie nie nadaja... a ja jestem z nich bardzo zadowolony!
      ich jedyny minus to gorsza przyczepnosc po postoju auta przy niskich temperaturach. wtedy opona jest twardsza i gorzej sie trzyma podczas ruszania czy hamowania. po 1-2km juz wraca jest normalna elastycznosc

wszelkie testy czy opinie o oponach calorocznych dotycza glownie sezonu zimowego i zachowania na sniegu. a ja bylem ciekaw jak to sie zachowuje w lecie. czy nie piszczy, czy sie nie zuzywa zbyt szybko itp
      jest super!
      cisza totalna! zaraz po zalozeniu opon dowiedzialem sie ze szumialy mi stare opony, a nie padajace lozysko jak myslalem
      opony sa ciche caly rok. nic nie piszczy (poza agresywnym ruszaniem! :P )

pierwsze testy odbywaly sie w mokrych warunkach. od mżawki po ulewne deszcze. z kazdym zakretem bralem go coraz szybciej.
      opony na mokrym zachowuja sie znakomicie!
      brak zauwazalnej roznicy zachowania pomiedzy suchym a mokrym, czyli bardzo wazne dla bezpieczenstwa

kolejny etap testow to upalne lato. nic nie piszczalo, nic sie nie rozpadlo, toczy sie wciaz cicho

wiosna/jesien to najlepszy okres dla tych opon

zima. dlugo czekalem na pierwszy snieg...
      doczekalem sie i jade sie poslizgac!
      mokry snieg i bardzo slisko. auto latwo buja sie na boki (wymuszone oczywiscie), ale w bardzo kontrolowany i przewidywalny sposob szybko odzyskuje przyczepnosc.
      ruszanie czasem lekko utrudnione. ale jak spotkalem na miescie kilka aut ktore nie potrafily ruszyc tam gdzie ja spokojnie ruszalem to stwierdzilem ze jest OK!
      na miescie nie ma dluzszego okresu gdzie mamy pelno sniegu i na takie warunki nie potrzebuje nic lepszego

przy predkosciach do 150km/h i plynnym stylu jazdy pieknie sie trzymaja.
      nawet jak chcialem zaszalec i na placu zerwac przyczepnosc boczna to nie udalo mi sie tego dokonac!
      oczywiscie podczas agresywnego ruszania czy ostrego hamowania potrafi sie zerwac przyczepnosc

Skomentuj

Fajnie, że coś napisałeś I dobrze, że jesteś zadowolony, bo to najważniejsze. Choć mnie akurat martwi brak różnicy między zachowaniem na suchym i mokrym... chyba że nie szukałeś na siłę limitów przyczepności, to może tej różnicy nie być a jeśli tak, no to cóż... Coś wtedy nie trybi, ale jak przy normalnej jeździe nie ma różnicy i jest przewidywalnie to nie ma się czym przejmować.

Skomentuj

Paweł, używałeś tych opon głównie po mieście czy w terenie też?

Skomentuj

Wątpię żeby Ibiza to był pojazd terenowy :p .

Skomentuj

Ok..
              Czy Twoja opinia Pawle była opisana też na podstawie jazdy poza miastem ?

Skomentuj

Ja również mam w planach wymianę opon na wielosezonowe.
                W Saxo miałem 2 komplety, już pal licho z kasą ale wymiana opon była po prostu męcząca.

Teraz do Astry chcę wrzucić wielosezonowe i prawdopodobnie wybiorę rozmiar najszerszy z dopuszczalnych, czyli 195 z racji lepszej przyczepności (i tu myślę o zimie).

Skomentuj

Ja z kolei polecam Michelin Crossclimate. Mam takie na Leonie 1.6 w rozmiarze 225/45/r17.
                  Lato super, trasa do Chrowacji i tam na miejscu fajnie się jeździło. Dobra przyczepność, żadnego piszczenia.
                  Na mokrym odrobine gorzej niż na suchym, ale to chyba normalne dla każdej opony.
                  Zima również bez problemu, śnieg czy mokro - przyczepność bardzo dobra.
                  Jeżdżę głównie po mieście i okolicach, 1-2 razy w miesiącu jakaś niedaleka trasa.
                  Przejechane ok 15tys km i na razie jakiegoś wielkiego zużycia nie widać.
                  Wydatek spory, ale radość z braku konieczności wymiany co pół roku - bezcenna
                  Last edited by piotreq123; 18.03.2018, 21:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                    Choć mnie akurat martwi brak różnicy między zachowaniem na suchym i mokrym... chyba że nie szukałeś na siłę limitów przyczepności, to może tej różnicy nie być
                    przy cxodziennej jezdzie nie znalazlem. bez zamknietego toru bym sie nie odwazyl tego robic!

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Paweł, używałeś tych opon głównie po mieście czy w terenie też?
                    w terenie? tzn?
                    droga gruntowa sie liczy?

czy chodzilo o trasy poza miastem?
                    bo robie 7k km rocznie i to glownie 500km trasa warszawa-koszalin

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                    Ja z kolei polecam Michelin Crossclimate.
                    tez bralem to pod uwage ale ze wzgedu na wzglednie nowa pozycje tej opony wybralem konkurencje

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Ja również mam w planach wymianę opon na wielosezonowe.
                      W Saxo miałem 2 komplety, już pal licho z kasą ale wymiana opon była po prostu męcząca.

Teraz do Astry chcę wrzucić wielosezonowe i prawdopodobnie wybiorę rozmiar najszerszy z dopuszczalnych, czyli 195 z racji lepszej przyczepności (i tu myślę o zimie).
                      Na zimę to raczej węższe niż szersze.

Skomentuj

no wlasnie ciagle ludzie myla opony SNIEGOWE z zimowymi!
                        opona na snieg faktycznie lepiej jak bedzie waska
                        ale jak dlugo w miescie utrzymuje sie snieg na drodze?
                        w piatek byl powrot zimy i zasypalo nas sniegiem... fajnie sie jechalo!
                        a w sobote rano juz drogi czarne! :p

Skomentuj

Ja właśnie założyłem do służbowego crossclimaty .
                          Niestety zimowo już raczej bardzo nie protestuje, ale w deszczu i na autostradzie dają radę.

Skomentuj

Ze względu na aquaplaning?
                            Ta Michelin Crossclimate ma kierunkowy i dość rzadki bieżnik.
                            Last edited by marian; 19.03.2018, 07:54.

Skomentuj

Ze względu na nacisk jednostkowy na powierzchnię - przy węższej jest on większy, a to lepiej działa na śniegu. Jednak przy zimach jakie widujemy ostatnio jest to bez znaczenia, no chyba, że do kogoś nie docierają pługi.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                Niestety zimowo już raczej bardzo nie protestuje
                                zima to nie tylko snieg. poranne przymrozki tez duzo powiedza o zachowaniu opony

Skomentuj

Towarzysze, moi rodzice rozglądają się za nowym autem w okolicach 50k. Chodzi o nowe z salonu. Czy jest alternatywa dla Tipo? Bo to chyba najlepszy kandydat na ten moment.

Skomentuj

Może Koreańczyk jakiś?

Skomentuj

Suzuki Baleno?

Skomentuj

Dacia

Skomentuj

dacia? nie rób sobie jaj, bo ktoś jeszcze w to uwierzy. tipo to dobra opcja, możesz ewentualnie spróbować poszukać skody(ale nie wiem jak to cenowo teraz wygląda). koreańce? wszystko fajnie, tyle że w środku po niewielkim przebiegu zaczyna się symfonia dźwięków wydawanych przez plastiki w środku.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X