Urządzenie nie jest głupie, to tylko kwestia oprogramowania. W jednym aucie cały system pozwala na więcej a w innym wtrąca sie co chwila. Zdecydowana większość użytkowników dróg nie będzie wałczyła o to żeby szybciej pokonać dany zakręt. Chcesz sie sprawdzić? Jedź na tor. Od sprawdzania się na publicznej drodze to tylko inni cierpią.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Ciezko teraz spotkac nowszy samochod bez jakiegokolwiek systemu.
Zdecydowanie zaden system wspomagający nie zastąpi umiejętności kierowcy.
Uwazam, ze na kursach nauki jazdy powinni juz powoli uczyć jazdy z systemami, bo mozna byc zaskoczonym, gdy podczas jazdy "cos" zaczyna ingerować i pomagać lub nieobytemu kierowcy wrecz przeszkadzać w jeździe.
Prosty przyklad to zwykly ABS. Nie ma on na celu SKRÓCENIA drogi hamowania, ale zachowanie sterownosci pojazdu, co moze wręcz drogę hamowania wydłużyć, ale umożliwić ominięcie przeszkody.
Każdy kierowca na pewno powinien oswoić się ze swoim autem i wiedzieć czego może się spodziewać w danej sytuacji. Jazda z nadzieją, że w razie kryzysu jakiś system nam pomoże nie znając zasady jego działania do niczego dobrego nie prowadzi.
Skomentuj
-
Dlatego część jazdy i egzamin to powinny być samochody zdających jeśli je mają i chcieli by tego.
Znajomy lekko przytłukł smarta w zimie, mówił że bez kontroli trakcji (jak lód się nagle pojawił system zgłupiał) to auto jest nie do opanowania, przy 60 na godzinę leciał od krawężnika do krawężnika, już udało mu się wyprostować tor jazdy myślał że się wybronił i mówił że nie wie co się stało, nagle jeb i całe auto obróciło jak by ręczny zaciągnął. Skasował lekko przód całe szczęście nic poza tym.
Jak pierwszy mini cooper jeździł to nie wiem ^^
Skomentuj
-
Albo ABS-y np. w cironach i peugeotach.. miałem przyjemność mieć piewsze Berlino/Partnery jako służbowe auta.. okolice 2008-2010r... co zima zastanawiałem się czy dochamuje na śniegu.. ze dwa razy całe skrzyżowanie poleciałem.. system nie pozwalał na żadne płużenia - a bez płużenia na większej ilości mokrego śniegu nie hamowało nic...
Większość ESP raczej ogranicza możliwości w zwykłych samochodach - nawet w mx-5 nastawione jest na bezpieczeństwo.. więc nie pozwala wyjść z zakrętu z lekim poślizgiem - tylko zdejmie gaz....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz postaA który smart? Bo jak for two to się nie dziwie - ze względu ma mały rozstaw osi i przez to słabą trakcje.
Strasznie mi się podoba ta wersja smarta, jako auto do pracy, czy żeby podbić do kilenta super, z tyłu się mieszczą narzędzia, zamiast pasażera też trochę się zmieści.
Miejsca w środku dużo a mam prawie 2m wzrostu ^^
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaStrasznie mi się podoba ta wersja smarta,
Skomentuj
-
Jest taka sytuacja, że w skrzyni na linkę puszczone sprzęgło niemiłosiernie szumi, wciśnięte też szumi, ale jakby minimalnie mniej (pedał delikatnie drży), podniesienie pedału do góry (linka jest wówczas luźna) powoduje prawie zupełne wyciszenie, regulacja linki nic nie zmienia.
Wcześniej już były podobne objawy, ale pojawiało się takie bardziej piszczenie, teraz coś szumi/rzęzi i to niestety mocniej niż poprzednio.
Nie wiem na co się nastawiać i ile km jeszcze tak może pochodzić.Last edited by ampli; 07.03.2017, 09:03.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaJest taka sytuacja, że w skrzyni na linkę puszczone sprzęgło niemiłosiernie szumi, wciśnięte też szumi, ale jakby minimalnie mniej (pedał delikatnie drży), podniesienie pedału do góry (linka jest wówczas luźna) powoduje prawie zupełne wyciszenie, regulacja linki nic nie zmienia.
Wcześniej już były podobne objawy, ale pojawiało się takie bardziej piszczenie, teraz coś szumi/rzęzi i to niestety mocniej niż poprzednio.
Nie wiem na co się nastawiać i ile km jeszcze tak może pochodzić.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz postaNiemieckie uprzedzenie wygralo
to wciaz niemieckie auta :p
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaJest taka sytuacja, że w skrzyni na linkę puszczone sprzęgło niemiłosiernie szumi, wciśnięte też szumi, ale jakby minimalnie mniej (pedał delikatnie drży), podniesienie pedału do góry (linka jest wówczas luźna) powoduje prawie zupełne wyciszenie, regulacja linki nic nie zmienia.
Nie wiem na co się nastawiać i ile km jeszcze tak może pochodzić.
wyjęcie skrzyni trochę kosztuje. Chyba, że to tylni napęd i silnik ułożony wzdłużnie, to nawet samemu można spokojnie wymienić.
Skomentuj
-
Saxo 1.1, dziwnym trafem znalazłem takie coś http://motofocus.pl/technika/8927/sk...amochodach-psa , zestaw sprzęgła do tego modelu akurat jest stosunkowo niedrogi, ale nie wiem czy w domowych warunkach pójdzie coś wskórać, skrzynia ponoć jest wyjmowana od dołu, kanał może by mi się udało dogadać, podnośnik niestety gorzej (a to by chyba był wygodniejszy wariant).
PS To co wkleiłem w linku brzmi sensownie, tym bardziej, że już na wstępie się okazało, że linka jest za słabo napięta (zostało to poprawione od razu po zakupie, ale widocznie nie starczyło).Last edited by ampli; 07.03.2017, 20:02.
Skomentuj
-
Jak najbardziej to może być to. Nie wiem jak jest w Saxo, ale zazwyczaj, żeby wyjąć skrzynie trzeba zdemontować zawieszenie po tej stronie i ramę pomocniczą jeżeli jest ( a zazwyczaj jest ). Da się to zrobić samemu (sam to robiłem kilkukrotnie), tylko trzeba dość wysoko podnieść przód, przydają się jakieś kobyłki albo pustaki i sprawny podnośnik, najlepiej jakiś hydrauliczny. Z kanałem nigdy tego nie robiłem, ale i tak trzeba samochód postawić na kołkach, żeby zdemontować zawieszenie, więc nie wiem czy on wiele pomoże. Generalnie jest trochę roboty, ale taka usługa w warsztacie to pewnie z 600-700 kosztuje. Druga osoba przydaje się samego założenia skrzyni, bo trzeba wsunąć wałek w tarczę, a to czasami nie jest proste. Skrzynia w Saxo nie powinna być duża i ciężka, więc zdjąć da się spokojnie samemu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaja pier...!! :o
to teraz tak sie prowadzi programy? :???:https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html
Skomentuj
Skomentuj