W vag 1,4 i 1,6 16v tłoki były za krótkie i źle odlane przez co się "szlifowały" i luzów dostawały. Co do skrzyń. w vag to puszczały nity na mechaniźmie różnicowym, łączące zębatkę. I niemal we wszystkich modelach od '98 (bora, golf mk4, a3 ...). W najlepszym przypadku nity wpadały w "dziurę" pod mechanizmem, w najgorszym między zębatki. Objawiało się to "bujaniem" auta podczas przyśpieszania na 1, 2, 3, podobny objaw dają przeguby wewnętrzne z tym że przeguby w okolicach 80km/h czuć a skrzynie od 0 i im wyższy bieg tym słabiej. U mnie przy ok 180 (dokładnie nie pamiętam) była w porę skrzynia remontowana ( firma Synchro w Siemianowicach Śl. - szczerze odradzam jaki kolwiek kontakt z nimi - dwa razy poprawiali, 1,5 kzł skasowali, a pewno założyli tylko śruby zamiast nitów).
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postatrochę jak sytuacja z 1.5 dci gdzie nie było zamków na panewkach, wiadomo od samego początku, że się obróci, pytanie tylko kiedy
Skomentuj
-
30k miedzy przeglądami auto na pewno wytrzyma przez okres gwarancji ;-). To moim zdaniem czysty chwyt marketingowy bo sugeruje niższe koszty eksploatacji auta, a nie realny sposób użytkowania auta.
W moim Citroenie wymiana jest chyba jest co 25 tys, ale komputer auta na podstawie tego jak się jeździ sam ustala kiedy ma to nastąpić. I tak, że ostatni rok śmigałem głownie po mieście, krótkie odcinki, nie zawsze rozgrzany silnik itd, to informacja o konieczności zajechania na serwis pojawiła się już po 10 tys. Genialna sprawa.
Dla mnie to przykład po pierwsze rozsądnego podejścia konstruktorów do tej sprawy po drugie pokazuje, że te przebiegi od wymiany do wymiany są na pewno podawane w warunkach idealnej eksploatacji. A wiadomo, że nikt tak nie używa auta.
Skomentuj
-
Shizo
Wprawdzie osobiście zmieniam olej co rok lub poniżej 15tys km ale mechanik zawsze mi mówi: "nie ważne jaki olej ważne żeby był" i dodaje że: "nowsze oleje zwłaszcza pełne syntetyki trzymają parametry dłużej" stąd teraz producenci podają dłuższe interwały wymian oleju.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postaWprawdzie osobiście zmieniam olej co rok lub poniżej 15tys km ale mechanik zawsze mi mówi: "nie ważne jaki olej ważne żeby był" i dodaje że: "nowsze oleje zwłaszcza pełne syntetyki trzymają parametry dłużej" stąd teraz producenci podają dłuższe interwały wymian oleju.
Skomentuj
-
możesz lać 0w40, nic mu się nie stanie. choc po mobilu nie ma chyba sensu lać nic lepszego, bo przydałoby się zrobić płukankę, żeby faktycznie ta zmiana coś dała - a może się okazać, że wypłucze to nagar, brud i skończy się na uszczelnianiu silnika, bo może zacząć się lać jak z kranu. jak masz taki w dobrej cenie to lej taki, jak nie to lej w sumie cokolwiek 0w40/5w40 jakie znajdziesz, dobrą opcją jest shell, motul, liqui moly, millers... reszta z tego co mógłbym polecić nie jest tak łatwo dostępna jak reszta, i raczej droższa, więc nie ma sensu się wpychać w takie coś. a jak chcesz to możesz lać elfa albo totala, na pewno mu nie zaszkodzisz.
Skomentuj
-
Ja leję total 5w40 taki jak jest przewidziany do tego silnika, wcześniej lałem magnatec 5w40 i brał olej, totala nie bierze (z tym że nie widziałem co lali w serwisie nieautoryzowanym, więc może przycieli w ....) - ciekawe.
Bardzo polecają oleje selenia.
Ogólnie nasłuchałem się o olejach na nasz rynek (gorsza jakość w porównaniu np do niemieckiego), z beczek i kombinowaniu sprzedawców.
Nie daleko mnie jest koleś co handluje sprowadzanymi olejami, znajomi od niego biorą i bardzo chwalą - ponoć jest wyczuwalnie lepszy.
Skomentuj
-
Lepiej jest rozeznać się w markach niszowych mniej popularnych. Ogólnie oleje to jest ta sama baza plus jakieś dodatki. Jak to wszystko wpływa na zużycie silnika - bez badań i to bardzo kosztownych ni diabła nie rozgryziemy. A to że silnik na jednym oleju olej bierze a na drugim nie to wcale nie świadczy o wpływie tego na zużycie silnika. Do takich badań dostępu niestety nie mamy.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Dla mnie Liqui Moly nr jeden (i do tego molibden, jeśli już nie jest zaaplikowany do oleju. Jeśli sie nie mylę to samochodowe już go mają, a do motocyklowych trzeb dolewać.)marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
są oleje lepsze niż liqui moly, ale to już ciężko dostać. na przykład eneos sustina... świetny olej, ale drogi. a czy sprowadzony olej jest lepszy? to pewnie kwestia placebo, u nas tak już się przyjęło, że to co na zachód to lepsze. a ceny na allegro ciężko mi skomentować, wiem jakie tam są marże i w przypadku niektórych olei ciężko mi znaleźć ich źródło, bo niektórzy taniej sprzedają niż my jako sklep kupujemy. tyle że my bierzemy z pewnych źródeł, a skąd są tamte - ciężko powiedzieć.
Skomentuj
-
Też Liqui Molly. Artykuł przytoczony przez pogromcę ciekawy. Nie za bardzo do końca po anglisku kumam, ale jakiś obraz jest. Z tym, że nie wiem jakiej wielkości jest próba doświadczalna. A żeby badanie było wiarygodne jakąś wielkość tak próba musi mieć. Na jednej próbie nie można się opierać przy badaniach.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Tylko ten test to taki trochę z dupy wzięty bo porównywane są oleje o różnej klasie lepkości. Wiadomo, że olej 5W30 będzie inaczej pracował od oleju 5W60 (zwycięzca testu), zwłaszcza w teście tego typu :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Gdyby chodziło o sam rozruch to im rzadszy olej tym lepiej. Jednak gdy weźmiemy pod uwagę silnik rozgrzany a szczególnie silnik bardzo wysilony, wówczas wyższa lepkość oleju jest zaletą. Zbyt rzadki olej przy wysokiej temperaturze nie będzie w stanie odpowiednio dobrze oddzielać od siebie części trących i smarowanie będzie niedostateczne. Generalnie to chyba najlepiej z tym nie kombinować i lać taki jak zaleca producent ;-)
Skomentuj
Skomentuj