Ja ma diesla i mam 80ah do benzynki wystarczy 55ah,
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
bez przesady, akumulator to nie jest tylko pojemność na rozruch ale też do zasilenia wszystkiego... mimo wszystko uważam, że nie ma co przeginać, bo potem będzie cyrk z doładowaniem i będzie trzeba kupić dobry prostownik, a najlepiej inteligentną ładowarkę typu ctek mxs 5.0/10.0 w zależności od pojemności akumulatora, żeby nie padł za szybko.
Skomentuj
-
no wow, dzięki za odkrycie ameryki na nowo... diesle można odpalić z powerbanka a mniejsze benzyny to i z aku motocyklowego pójdą, no i co z tego? jaki to ma związek z tematem? akumulatory o tej samej pojemności mają różne moce rozruchowe, mam w ofercie w pracy akumulator 64ah który na testerze daje ponad 800 A prądu rozruchowego, co nie znaczy, że się nadaje do każdego auta - bo są takie, do których będzie dużo za duży i są takie, do których będzie za mały. ale spoko, ciekaw jestem czy wziąłbyś na siebie odpowiedzialność za włożenie takiego 55ah do wspomnianego auta, albo 80ah do 1.4 tdi(przecież diesel to trzeba mocy rozruchowej) - i zwrócił jego równowartość gdyby się zużył przed końcem gwarancji - bez ładowania prostownikiem w trakcie eksploatacji. to co piszesz to trochę tak, jakby stwierdzić, że jak ktoś chce basu w muzyce to trzeba robić suba na głośniku minimum 30 cm, bo trzeba mieć czym ruszyć powietrze, a jak nie trzeba basu to nawet niskotonowy nie potrzebny - i nie biorąc pod uwagę np metrażu pomieszczenia etc. nie wiem czy to do końca trafione porównanie, ale uparłeś się, że do diesla trzeba duży akumulator a do benzyny mały - a jesteś w niesamowicie dużym błędzie i chyba nie chcesz przyjąć tego do wiadomości, co widać po pouczaniu mnie. szkoda tylko, że ja akumulatory sprzedaję... i jakoś ludzie na reklamacje ich nie oddają. przyjeżdżają za to po nowe, bo ktoś im doradził tak jak Ty - diesel to trzeba duży akumulator, pchają wielkie kloce do małych diesli a potem po dwóch latach akumulator za 400 zł do wymiany, bo jeździł wiecznie niedoładowany i się zasiarczył. no ale cóż, nie Ty stracisz pieniądze po kupnie złego akumulatora to można wygłaszać takie teorie, jak przyjdzie co do czego to odpowiedzialność żadna przecieżps. są benzyny do których się wkłada aku 100ah, co wg Ciebie nie ma sensu bo nie trzeba mocy.
dzwiedziu - i tak, zdarza się, że producenci pchają do samochodów akumulatory nieproporcjonalnie duże i jakoś one działają, może to taki przypadek a może ja jestem w błędzie i faktycznie trzeba aż tak duży akumulator - ale z drugiej strony, to tylko benzyna, a krótkie odcinki(choć nie napisałeś jak krótkie) dobre dla akumulatora nie są. i nie ma znaczenia, czy włożysz za duży czy za mały - jedno i drugie to złe rozwiązanie, trzeba dopasować coś odpowiedniego(i powtórzę się, agm nie ma sensu, bo np łatwiej go nie będzie doładować a jest nieproporcjonalnie droższy) i będzie działać... no i koniecznie skontrolować pobór prądu i ładowanie, bo to też częsta przyczyna zgonów akumulatora - oczywiście o reklamacji w takim przypadku możesz zapomnieć, wyjdzie na testach w serwisie od razu czy jeździł niedoładowany albo stał długo rozładowany... a czy to jest ten akumulator na którym wyjechał z fabryki mogę sprawdzić, tylko musiałbyś mi vin podesłać na priv, mam dostęp do odpowiednich narzędzi żeby to sprawdzić. a który? ciężko powiedzieć, ja na pewno 95ah bym nie włożył, auto ma co prawda napchane elektroniki ale w takich przypadkach wybór akumulatora jest trudny, żeby nie przegiąć w żadną ze stron... możesz też włożyć taki rozmiar jak był - ale musisz wiedzieć, że:
a) akumulatory teraz są niższej jakości niż były te 10 lat temu,
b) akumulatory montowane fabrycznie są wyższej jakości niż te, które się kupuje w sklepach.
imo 80ah z którejś z wyższych serii będzie ok, ale tak jak pisałem - daj vin, sprawdzimy co tam siedzi i wyjdzie przy okazji jaki alternator jest, to też da jakiś pogląd nt tego jakie aku zamontować.Last edited by siewcu; 26.11.2016, 23:12.
Skomentuj
-
Moim zdaniem wiekszej trzeba mocy do rozruchu diesla niz benzyny,jasne ze jakosc naszych akumulatorow spadla , male raczki robia wszystko a, skoro wiesz to chyba
- - - - - aktualizacja - - - - -
A tak to powerbankiem to mozesz odpalic gitare elektryczna ( bez obrazy ) tym bardziej przy mrozie , chcialbym Cie zobaczyc jak to robisz przy 10 stopniowym mrozie siewcu tylko nie wiem dla czego
Skomentuj
-
ło dżizas, alternator masz Pan 150A, a na aku są dwie opcje, bo nie pokazuje jednoznacznie - 95Ah/800A i 85Ah/950A, choć jeśli dobrze rozumiem to raczej powinien u Ciebie być ten mniejszy(kod wyposażenia poakzuje L5 a nie L5D)... zresztą, zobacz sam co pokazuje.
ten ptaszek może być mylący, choć czasem jest tak, że zaznacza ptaka jaki powinien być z racji wieku auta - a niekoniecznie taki jaki jest z fabryki.Last edited by siewcu; 27.11.2016, 11:18.
Skomentuj
-
centry(to to samo co exide, bo wykupili) dużo sprzedajemy i problemów nie ma :) w te tańsze aku raczej bym nie wchodził, za dużo elektroniki, ale finalnie chyba włożyłbym ca852 - i pilnował naładowania... a jak będą problemy, to dokupił do tego ctek mxs 5.0 do ładowania. niby drogi, bo 300 zł około, ale raz, że od kilku lat jak sprzedają to gdzie pracuję to ani jednej reklamacji na to nie było, dwa, że używamy takich dwóch non stop i też się nic nie dzieje, a trzy - takich ładowarek używają w serwisach aut klasy premium i takie też sprzedają, kupując ładowarkę porsche dostajesz cteka...
Skomentuj
-
Te cteki wiem że dobre i jak będzie potrzeba to zakupię.
Co do jazdy to dziennie min 2 x 10km mam do pokonania, choć jak jeżdżę w delegacje to wóz stoi.
Popatrz też na mocowanie aku, ten który mam ma 353mm i te co podałem są najmniejszymi z tym gabarytem.
85Ah mają 315mm.
Więc mając od nowości 95Ah nie powinno być zastrzeżeń do zastosowania 100Ah, ale tak jak piszesz będę zerkał na jego stan, bo do tej pory to jedynie wiedziałem gdzie on się znajduje :-)
A podpiąć go w robocie na te 8h raz na jakiś czas niezaszkodzi.
Po któreś nie bez powodu podałem te, bo mam blisko żeby podjechać i zerknąć np na datę produkcji, ew w razie problemów.Last edited by dzwiedziu; 27.11.2016, 22:54.
Skomentuj
-
jeśli chodzi o datę produkcji to wiem, że centry w kodzie mające 6 z przodu są z bieżącego rocznika - ale i tak poprosiłbym w sklepie o podłączenie pod tester indukcyjny(powinni mieć) i pomiar napięcia i mocy rozruchowej... a akumulator ciut mniejszy nie zaszkodzi, bo i tak go tam zamontujesz - a nawet producenci czasem wkładają lekko przewymiarowane akumulatory... ale i tak będę się trzymał swojego, że zbyt duży akumulator nie ma sensu, szybko można go popsuć - ale jak chcesz, to włóż tą 95ah, tylko popatrz, żeby przy wkładaniu miała nie mniej jak 12,55V(mniej więcej dolna granica naładowania aku leżącego w sklepie) i moc rozruchowa była podobna jak na naklejce(aczkolwiek powyżej 90ah na testerze jak sprawdzałem żaden nie miał tyle ile naklejka dawała, zawsze było kilkanaście A mniej).
i żeby nie było - ja nie mam zamiaru Cię namawiać do kupienia akumulatora o konkretnej pojemności :) chodzi tylko o to, żebyś zaczął patrzeć na temat doboru akumulatora jako coś znacznie bardziej skomplikowanego niż kupienie takiego samego jak włożył producent, bo tak jak pisałem - to inne akumulatory niż te dostępne w sklepach... poszukaj dobrego sklepu, gdzie znajdą akumulator odpowiedni do tego samochodu(i nie trzymaj się sztywno tych wymiarów, jeśli mocowanie pozwala na włożenie takiego o innych wymiarach to nie ma co się przejmować) i wcale nie musi być on taki sam, jak włożył producent...Last edited by siewcu; 27.11.2016, 23:48.
Skomentuj
-
U mnie to samo. Z osiedla nie dało się wyjechać, Siemianowicka zawalona bo tiry nie umiały na obwodnicę wjechać, Bytom zawalony. Drogowcy jak co roku, tradycyjnie d.py dali a sypało od rana. Teraz szklanka a ok 2 wyruszam do Piły na szybki serwis.
W sobotę rano zrobiłem ok 2 x 10 km lecz bez kabli się nie obyło i auto dziś rano odpaliło od kopa, ale i tak tę centrę kupię, może przy okazji tego cteka bo mają. Przyda się też do motora, bo dla dzieciaków dopiero co musiałem kupić w lidlu ultimate speed za 59zł :-) bo jeden ma quada na 6V a drugi motor na 12V a te co były w zestawach to dziadostwo.Last edited by dzwiedziu; 28.11.2016, 23:24.
Skomentuj
-
Zawsze można się ciągać ;-)..
z rok temu miałem też problem z aku... siadł tak bardzo, że kontrolki przygasały po kluczyku.. szybkie ciąganko przed pracą, ciąganko o pracy.. i pod sklepem nie gasiłem, aż mi gość powiedział, że ma odpowiednie aku... tyle, że ja mam maleństwa po 40Ah - więc trochę większy koszt tankowania...
Skomentuj
Skomentuj