Chciałem kupić i byłem zdecydowany na vartę silver, lecz koleś w sklepie gadał że varty, bosche i centry to już nie te produkty co kiedyś. Lepiej żebym wziął kozaka o 100zł tańszy a jakość i trwałość (okolice 3 lat) ta sama, ew tego exide ale jest droższy. Niby exide wykupił centrę ale robione są na rynek zagraniczny w/g specyfikacji koncernów samochodowych na pierwszy montaż. W sumie kupiłem go za 450zł, gdzie centra i warta w okolicach 400zł. Bdb ponoć są też autopart w wersji gold, ale w okolicy niedostępne były.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Już kupiłem i nareszcie z głowy bo przez ostatni czas przestudiowałem niemal "cały" net na temat aku i ładowarek.
A byłem w Szwecji i pewno tego cteka dało by się kupić taniej lub w tej cenie wyższy model, choć 280zł to raczej dobra cena patrząc po rynku. Tym bardziej co on potrafi i niemal każdy go poleca.Last edited by dzwiedziu; 05.12.2016, 19:49.
Skomentuj
-
Ja sprawdzałem kilka dni temu i chodzi u mnie Centra Plus 50Ah (podpisana nawet Exide), kod się zaczyna 2L, więc byłby to grudzień 2012 i na razie kręci jak szalona, tylko co do kodu nie jestem do końca pewien, bo w przeciwieństwie tego co piszą na necie, miał 6 znaków.
Wie ktoś jak rozszyfrować datę aku GM? Ostatnio takowy zaczął słabnąć pod dieslem, ale był kupiony jako używany, a i tak kolejne kilka lat pociągnął...Last edited by ampli; 05.12.2016, 20:11.
Skomentuj
-
Zerknąłem jeszcze na tego GM (85Ah), była tam jakaś naklejka, trochę poniszczona, więc nie wiem czy to data produkcji/gwarancja, czy jeszcze co innego, ale chociaż wiadomo że coś około 2006r., także 10lat jest niezłym wynikiem.
Dziwne, że ciężko dostać akumulator, co wytrzyma tyle, ile egzemplarze z pierwszego montażu...
Skomentuj
-
Ja do swojego starego dolałem wody, płytki były przykryte ale licho już, naładowałem do pełna i po dniu leżakowania stan to okolice 12,8V.
Ogólnie elektrolit w środku wygląda bardzo ładnie, czyściutki, bez osadów.
Rozładuje go raz jeszcze i naładuję, jak postoi kilka dni to podskoczę z nim na tester i niech stoi, awaryjnie się przyda.Last edited by dzwiedziu; 09.12.2016, 18:28.
Skomentuj
-
Ja nie miałem ale używałem w pracy, do sporadycznego ładowania dawała radę aczkolwiek nie odważyliśmy się zostawić nic na dłużej(tu korzystaliśmy z inteligentnego Boscha), aczkolwiek słyszałem od znajomych, że się to lubiło popsuć i zadziała tylko u kowalskiego w domu, i to bez obciążania aku o pojemnościach powyżej 75 Ah bo nie daje rady doładować... Moja rada jest taka, żeby zainwestować te niecałe 300 zł w CTEK MXS 5.0(choć to daje radę do 90 Ah) - jeden egzemplarz na całe życie. 5 lat gwarancji, u mnie w robocie ani jednej reklamacji na to nie było, a używają tego(i sprzedają pod swoim logo) w wielu autoryzowanych serwisach, np prostownik Porsche to CTEKi taki się kupuje w ASO... Albo ryzykować z takim z Lidla za te 70 zł, podziała albo nie, ale jak się zepsuje w trakcie gwarancji to kasę oddadzą... A przynajmniej kiedyś tak robili.
Skomentuj
-
Mam ultimate speed, taki szary, używam do ładowania quada elektrycznego 6V/4Ah i motorka elektrycznego 12V/7Ah.
Ładować ładuje, ale np ten 12V ładuje w ok 2 godziny, a ctek po nim poprawił następne 4 godziny. Z czego 4 krok go większość przytrzymał.
Jeżeli napięcie aku spadnie poniżej pewnych progów, nie tak niskich to lidlowa nie ruszy, trzeba czymś innym podładować i wtedy spróbować. Ctek bez problemu próbuje reanimować i w większości przypadków mu się udaje.
Tak że lidlowa od biedy będzie ok, ale polecił bym jednak coś firmowego.
Skomentuj
-
Mi ostatnio ktoś mówił, że zapomniał o tym, że ma pod CTEKa podłączony akumulator. Wyjął go po chyba 1,5 roku, wsadził do auta, i... Działa jak powinien, utraty mocy rozruchowej nie ma i zachowuje się tak, jakby ten postój nie zrobił na nim żadnego wrażenia. Kolejny argument na to, że warto zainwestować w inteligentną ładowarkę do akumulatorów...
Skomentuj
-
U nas w robocie też chłopaki używają tych lidlowych, ja mam i może na te 5 szt jedna się spoliła, siadł scalak z zeszlifowanymi oznaczeniami. Ładowaliśmy max 100Ah aku i dawał rady, ale trochę to trwało. No i pod nieobecność wszystko się rozłączało :flapper: co by losu nie kusić.Last edited by dzwiedziu; 09.12.2016, 23:04.
Skomentuj
-
skoro temat akumulatorow poruszony...
czy jest sens zostawiac podlaczony prostownik na noc kiedy auto stoi pod domem?
zauwazylem ze jak byly mrozy to mi z samego rana slabo krecil (pozniej juz ok)
mam ogrodzony teren wiec moge sobie zostawic spokojnie tak podlaczony prostownik. pytanie tylo czy ma to sens? czy lepiej aku wyciagac i ladowac w domu?
Skomentuj
Skomentuj